Posted in:

Sightseeing i det keiserlige Wien

© by Ana Lucia Marcos

De grandiose byggverkene som preger mye av Wien stammer fra en tid hvor byen var hovedstaden i et enormt keiserrike. Selv om arkitekturen er severdigheter i seg selv, er de mer en bare fordums prakt. Det keiserlige Wien er også en høyst levende del av bybildet.

Huset Habsburg styrte Østerrike i 640 år fra 1278 til 1918 og har satt sitt preg på Wien for alltid. De historiske byggverkene som de etterlot seg er i dag blant de mest populære severdighetene i Wien. Det er ikke bare bygningene i seg selv som er interessante severdigheter. I tillegg til offentlige kontorer huser mange av de historiske bygningene kulturinstitusjoner, museer, hoteller, butikker og restauranter slik at hvem som helst kan ta dem i nærmere øyesyn, både utvendig og innvendig.

Det keiserlige Wien

Wien var ikke bare hovedstaden i Østerrike, men også et mektig politisk maktsentrum i Europa i over fem hundre år. Habsburgerne styrte et rike med 50 millioner innbyggere fra byen midt i Europa. Wien skulle gjenspeile både det enorme riket og Habsburgernes innflytelse i Europa. Habsburgerne  og hoffet deres etterlot en betydelig arv i Wien med sine palasser, offentlige bygninger og parker. Gjennom merkevaren «Imperial Austria» blir denne arven bevart og presentert i dag på en måte som holder historien i hevd. Den var Wien det som lå innenfor festningsmurene. Portene stengte om natten og ble etterhvert et stort hinder for innbyggerne, både innen- og utenfor murene. Innenfor murene bodde det 100.000 mennesker. Til sammenlikning bor det 16.000 mennesker i 1. Bezirk (Gamlebyen) i dag.

Ringstrasse

Ringstrasse ble til mellom 1860 og 1890 ved at man rev bymurene, som ikke hadde noen praktisk funksjon lenger. Man ønsket å slå sammen de ytre bydelene og det sentrale Wien, samt å gjøre Ringstrasse til et «utstillingsvindu». Wien fikk da for første gang en paradegate hvor landet kunne vise frem sin makt og prakt. Paris har Champs Elyseee, Berlin har Unter den Linden og Wien har Ringstrasse. Det er ikke noe sted i Wien som kan oppvise en større samling av praktbygg enn Ringstrasse som går rundt den historiske bydelen av Wien (Altstadt). Her ligger praktbygningene på rekke og rad hele veien, som blant annet: Wiener Staatsoper, Justispalasset, Østerrikes parlament, Naturhistorisk- og kunsthistorisk museum, Wiens rådhus, Burgtheater og Universitet i Wien, bare for å nevne noen få.

Annonse debug output

Annonsen vises ikke på siden

nåværende post: Sightseeing i det keiserlige Wien, ID: 3924

Annonse: Tradedoubler_Kjokken_og_servering-728x90-Norwegian (8055)
Plassering: Innhold (innhold)

Finn løsninger i manualen
Klikke på bildene for å se dem større >>

Mange parkanlegg

Ringstrasse er ikke bare flotte palasser og offentlige bygninger. Wien’s gartnere viser sine kunstner og du finner flere flotte parker langsmed Ringstrasse: Stadtpark, Burggarten og Volksgarten. Ringstrasse er faktisk delt opp i flere avsnitt som har fått sine egne gatenavn i denne rekkefølgen (med klokken): Stubenring som starter ved Donau på Julius Raab Platz, Parkring, Schubertring, Kärtner Ring, Opernring, Burgring, Universitätsring og til sist Schottenring som ender ved Donau på Franz-Josefs Kai. Den beste måten å få en oversikt over hva som finnes langs Ringstrasse er å ta Vienna Ring Tram, en signtseeing trikkelinje som tar deg rundt hele Ringstrasse. I løpet av 25 minutter lange turen får du også beskrivelsen av hva du ser. Du kan selvfølgelig også komme deg rundt på egen hånd ved kombinere trikk nummer 1 og 2.

Wien – 100 unike opplevelser

Den eneste reiseboken vi har funnet om Østerrike skrevet av nordmenn. Og for en herlig bok om Wien. Et vidt spekter av opplevelser akkompagnert av flotte bilder – som sier reis til Wien – fra første til siste side. Se vår bokanmeldelse. Kjøp deg dessuten et godt bykart over Wien sammen med boken før du reiser. Bevæpnet med boken Wien – 100 unike opplevelser samt et bykart og du er klar for å gjøre Wien.
Bestill boken her

Vi samarbeider med Haugen Bok hvor du kan bestille via knappen over på deres nettbutikk. Haugen Bok sine salgsbetingelser gjelder.

 

Hofburg

Juvelen i kronen i det keiserlige Wien er selvfølgelig Hofburg, tidligere keiserlig residens som i dag blant annet er den offisielle residensen til den østerrikske presidenten. Hofburg er ikke bare en enkelt bygning, men et kompleks av minst 16 ulike bygninger – alt ettersom hvordan man teller. Den tidligere keiserresidensen har gjennomgått flere utvidelser og ombygginger over tid, og var et europeisk maktsentrum i mange hundre år helt fram til begynnelsen av det 20. århundre. Det var fra dette palasset som keiser Franz Joseph, hvis regjeringstid varte 68 år, bestemte skjebnen til Donau monarkiet. Det multinasjonale riket som på et tidspunkt var åtte ganger så stort som det nåværende Østerrike. Hofburg er langt fra kun et kompleks reservert politikere og byråkrater.

Storslagent interiør

Du behøver ikke å nøye deg med å beundre den historiske arkitekturen fra utsiden. Mange steder gir deg også muligheten til å se disse praktbyggene fra innsiden. Ofte er interiøret mer storslagent enn eksteriøret. Alt fra museer til forretninger til cafeer har forsøkt å bevare så mye som mulig av det originale interiøret og utsmykningen. Det kan ofte føles som du trer inn i en svunnen tid når du setter deg på Café Landtmann fra 1873 eller beundrer enorme hyllene med antikke bøker i det østerrikske nasjonalbiblioteket.

Offentlig tilgjengelig

Store deler av Hofburg er tilgjengelig for almenheten. Hofburg huser også for eksempel det østerrikske nasjonalbiblioteket, den Spanske rideskolen, Sisi-museet og Keiserresidensen bare for å nevne noen. De to sistnevnte er absolutt verd et besøk om du vil ha et lite innblikk i hvordan keiserfamilien levde. For mer info se Hofburgs nettsted. Du finner ikke bare arven etter Habsburgerne langs Ringstrasse, men også spredt utover hele Wien. Og et besøk i det keiserlige Wien er ikke fullendt om du ikke har vært i Schönbrunn.

Schloss Schönbrunn

Den mest besøkte turistattraksjon og det mest magnifikke landemerket i Wien er Schloss Schönbrunn. Først reist som en jakthytte med en stor tilhørende park, ble det utvidet til sin nåværende størrelse fra midten av det 18. århundre. Schönbrunn fungerte sete for regjeringen og sommerresidensen til den keiserlige familien og domstol om sommeren. På midten av det 19. århundre ble slottet og alle andre bygninger malt i «Schönbrunn gul» som til slutt ble varemerket til Habsburg monarkiet. Vi har laget en egen artikkel som viser noen av høydepunktene i Schloss Schönbrunn.

Museer

Listen over interessante museer i Wien er lang. Derfor tar vi bare her med museer hvor også selve bygningen som huser museet også er verd en sightseeing i seg selv.

Museene i Hofburg (Sisi & Imperial Appartement)

Naturhistorisches Museum Vienna (Naturhistorisk Museum)

MuseumsQuartier (Ni ulike museum)

Kulinarisk

Wien har selvfølgelig en del restauranter og cafeer som kan titulere seg som hoffleverandører. Disse stedene er ofte i historiske bygninger og har beholdt tidsmessig interiør osv. Her kan man få en liten aning om hvordan adelen i det Habsburg keiserriket menget seg med hverandre. Se etter skilt med K.u.K (tysk: kaiserlich und königlich, keiserlig og kongelig) er en forkortelse brukt fra 1867 til 1918 i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn.

Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäcker (Konditori)

Demel K. u. K. Hofzuckerbäcker (Konditori)

K.u.K. Restaurant Piaristenkeller (Restaurant)

Shopping

Hvis du vil shoppe litt eksklusivt i Wien, se etter skilt med K.u.K (tysk: kaiserlich und königlich, keiserlig og kongelig) som er en forkortelse brukt fra 1867 til 1918 i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Det finnes forsatt butikker som fikk æres betegnelsen hoffleverandør av keiseren – K.u.K. Hoflieferant.

Scheer (Håndlagede sko og vesker)

A. E. Köchert (Gullsmed / Smykker)

Albin Denk (Porselen / pyntegjenstander)

Reise

Wien har også tilbud for de som har god råd til å leve ut drømmen som diplomat eller fyrste i Keiserriket Østerrike-Ungarn. Her har du et par lovende eksempler for å slå ut håret på en tur til Wien.

Majestic Imperator Train de Luxe (Luksus nostalgi turer med tog)

Schloß Schönbrunn Suite (Hotell suite i selve slott Schönbrunn)

Annonse

 • Fjellvandring til Mitteralm i Hochschwab, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Fjellvandring til Mitteralm i Hochschwab

  Jeg startet Mitteralm-vandringen fra Aflenzer Bürgeralm på 1522 moh. Dit kom jeg med bil på en privatvei for en liten avgift. Alternativt, kan du ta stolheisen opp fra Aflenz Kurort på helgene (sommertid). Etter å ha parkert på Bürgeralm fulgte jeg grusveien i omtrent 2 km opp til Schönleitenhaus (1810 moh). Hvis du ikke ønsker […]

  Les hele artikkelen

 • Burg Strechau sett fra luften, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Burg Strechau

  Hvis du kommer kjørende på autobahn A9 sørfra i retning Voralpenkreuz (A1), på høyde med Rottenmann, kan du ikke unngå å se borgen på toppen av klippen. De rød- og hvitmalte vindusskoddene, forsvarsmurene og tårnene hadde passet bra som filmkulisse i en Hollywood-film. Større krigshandlinger har borgen ikke sett, selv under Napoleonskrigene når ble Strechau […]

  Les hele artikkelen

 • De fineste båtturene i Østerrike

  Posted in:

  De fineste båtturene i Østerrike

  Passasjerbåter har krysset østerrikske innsjøer i århundrer. I begynnelsen tjente de som transportmiddel for lokalsamfunnene rundt innsjøene, men fra 1800-tallet også som ferieaktiviteter for velhavende turister. Noen av innsjøene tilbyr fremdeles historiske cruise med dampdrevne båter, noe som gjør cruiset til en spesiell opplevelse. Men de fleste innsjøene har etterhvert fått flåter av moderne cruisebåter […]

  Les hele artikkelen

 • Schneeberg, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Schneeberg – Til fjells med vandretog

  Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.