Posted in:

Det keiserlige Wien

I Habsburgerfamiliens fotspor

© by Ana Lucia Marcos

De grandiose byggverkene som preger mye av Wien stammer fra en tid hvor byen var hovedstaden i et enormt keiserrike. Selv om arkitekturen er severdigheter i seg selv, er de mer en bare fordums prakt. Det keiserlige Wien er også en høyst levende del av bybildet.

Habsburger familien styrte Østerrike i 640 år fra 1278 til 1918 og har satt sitt preg på Wien for alltid. De historiske byggverkene som de etterlot seg er i dag blant de mest populære severdighetene i Wien. Det er ikke bare bygningene i seg selv som er interessante severdigheter. I tillegg til offentlige kontorer huser mange av de historiske bygningene kulturinstitusjoner, museer, hoteller, butikker og restauranter slik at hvem som helst kan ta dem i nærmere øyesyn, både utvendig og innvendig.

Det keiserlige Wien

Wien var ikke bare hovedstaden i Østerrike, men også et mektig politisk maktsentrum i Europa i over fem hundre år. Habsburgerne styrte et rike med 50 millioner innbyggere fra byen midt i Europa. Wien skulle gjenspeile både det enorme riket og Habsburgernes innflytelse i Europa. Habsburgerne etterlot en betydelig arv i Wien med sine palasser, offentlige bygninger og parker. Gjennom merkevaren «Imperial Austria» blir denne arven bevart og presentert i dag på en måte som holder historien i hevd.

Ringstrasse

Det er ikke noe sted i Wien som kan oppvise en større samling av praktbygg enn Ringstrasse som går rundt den historiske bydelen av Wien (Altstadt). Ringstrasse ble til ved at man rev bymurene, som ikke hadde noen praktisk funksjon lenger, mellom 1860 og 1890. Wien fikk da for første gang en «paradegate» hvor landet kunne vise frem sin makt og prakt. Paris har Champs Elyseee, Berlin har Unter den Linden og Wien har Ringstrasse. Her ligger praktbygningene på rekke og rad hele veien, som blant annet: Wiener Staatsoper, Justispalasset, Østerrikes parlament, Naturhistorisk- og kunsthistorisk museum, Wiens rådhus, Burgtheater og Universitet i Wien bare for å nevne noen få.

Mange parkanlegg

Dessuten finner man flere parker langsmed Ringstrasse: Stadtpark, Burggarten og Volksgarten. Ringstrasse er faktisk delt opp i flere avsnitt som har fått sine egne gatenavn I denne rekkefølgen (med klokken): Stubenring som starter ved Donau på Julius Raab Platz, Parkring, Schubertring, Kärtner Ring, Opernring, Burgring, Universitätsring og til sist Schottenring som ender ved Donau på Franz-Josefs Kai. Den beste måten å få en oversikt over hva som finnes langs Ringstrasse er å ta Vienna Ring Tram, en trikkelinje som tar deg rundt hele Ringstrasse. I løpet av de 25 minuttene turen tar får du også beskrivelsen av hva du ser. Du kan selvfølgelig også komme deg rundt ved kombinere trikk nummer 1 og 2.

Klikke på bildene for å se dem større >>

Wien – 100 unike opplevelser

Den eneste reiseboken vi har funnet om Østerrike skrevet av nordmenn. Og for en herlig bok om Wien. Et vidt spekter av opplevelser akkompagnert av flotte bilder – som sier reis til Wien – fra første til siste side. Se vår bokanmeldelse. Kjøp deg dessuten et godt bykart over Wien sammen med boken før du reiser. Bevæpnet med boken Wien – 100 unike opplevelser, et bykart og et Vienna City Card og du er klar for å gjøre Wien.
Bestill boken her

Vi samarbeider med Haugen Bok hvor du kan bestille via knappen over på deres nettbutikk. Haugen Bok sine salgsbetingelser gjelder.

Hofburg

Juvelen i kronen i det keiserlige Wien er selvfølgelig Hofburg, tidligere keiserlig residens som i dag blant annet er den offisielle residensen til den østerrikske presidenten. Hofburg er ikke bare en enkelt bygning, men et kompleks av minst 16 ulike bygninger – alt ettersom hvordan man teller. Den tidligere keiserresidensen har gjennomgått flere utvidelser og ombygginger over tid, og var et europeisk maktsentrum i mange hundre år helt fram til begynnelsen av det 20. århundre. Det var fra dette palasset som keiser Franz Joseph, hvis regjeringstid varte 68 år, bestemte skjebnen til Donau monarkiet. Det multinasjonale riket som på et tidspunkt var åtte ganger så stort som det nåværende Østerrike. Hofburg er langt fra kun et kompleks reservert politikere og byråkrater.

Offentlig tilgjengelig

Store deler av Hofberg er tilgjengelig for almenheten. Hofburg huser også for eksempel det østerrikske statsbiblioteket, den Spanske rideskolen, Sisi-museet og Keiserresidensen bare for å nevne noen. De to sistnevnte er absolutt verd et besøk om du vil ha et lite innblikk i hvordan keiserfamilien levde. For mer info se Hofburgs nettsted. Du finner ikke bare arven etter Habsburgerne langs Ringstrasse, men også spredt utover hele Wien. Og et besøk i det keiserlige Wien er ikke fullendt om du ikke har vært i Schönbrunn.

Schloss Schönbrunn

Den mest besøkte turistattraksjon og det mest magnifikke landemerket i Wien er Schloss Schönbrunn. Først reist som en jakthytte med en stor tilhørende park, ble det utvidet til sin nåværende størrelse fra midten av det 18. århundre. Schönbrunn fungerte sete for regjeringen og sommerresidensen til den keiserlige familien og domstol om sommeren. På midten av det 19. århundre ble slottet og alle andre bygninger malt i «Schönbrunn gul» som til slutt ble varemerket til Habsburg monarkiet. Vi har laget en egen artikkel om Schloss Schönbrunn.

Museer

Museene i Hofburg (Sisi & Imperial Apartments)

Naturhistorisches Museum Vienna (Naturhistorisk Museum)

MuseumsQuartier

Kulinarisk

Wien har selvfølgelig en del restauranter og cafeer som kan titulere seg som hoffleverandører. Disse stedene er ofte i historiske bygninger og har beholdt tidsmessig interiør osv. Her kan man få en liten aning om hvordan adelen i det Habsburg keiserriket menget seg med hverandre. Se etter skilt med K.u.K (tysk: kaiserlich und königlich, keiserlig og kongelig) er en forkortelse brukt fra 1867 til 1918 i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn.

Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäcker (Konditori)

Demel K. u. K. Hofzuckerbäcker (Konditori)

K.u.K. Restaurant Piaristenkeller (Restaurant)

Shopping

Hvis du vil shoppe litt eksklusivt i Wien, se etter skilt med K.u.K (tysk: kaiserlich und königlich, keiserlig og kongelig) som er en forkortelse brukt fra 1867 til 1918 i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Det finnes forsatt butikker som fikk æres betegnelsen hoffleverandør av keiseren – K.u.K. Hoflieferant.

Scheer (Håndlagede sko og vesker)

A. E. Köchert (Gullsmed / Smykker)

Albin Denk (Porselen / pyntegjenstander)

Reise

Majestic Imperator Train de Luxe (Luksus nostalgi turer med tog)

Schloß Schönbrunn Suite (Hotell suite i selve slott Schönbrunn)

 

 • Kitzsteinhorn, Salzburgerland, Østerrike

  Posted in:

  Pur snøglede på Kitzsteinhorn

  Fjellet Kitzsteinhorn med sine 3203 m ikke særlig mye lavere enn Østerrikes høyeste, Grossglockner med sine 3798 m. Dette garanterer spektakulære opplevelser sommer som vinter. Dette er en av skistedene i Østerrike som åpner for sesongen først – vanligvis i oktober. 77 kilometer med løyper står til rådighet for alt fra nybegynnere til eksperter. Sistnevnte […]

  Les hele artikkelen

 • vanillekipferl

  Posted in:

  Vanillekipferln

  Selv om de fleste bakeriutsalg har vanillekipferl i sortimentet sitt, er det noe spesielt å bake dem selv. Da kommer duften av jul når lukten av vanilje og bakst fyller rommene. Ingredienser: 160 g smør 50 g melis 70 g malte valnøtter 200 g mel 3 ss vaniljesukker Fremgangsmåte: Rør smør, melis og vaniljesukker godt sammen. […]

  Les hele artikkelen

 • backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

  Posted in:

  Panert kylling med potetsalat

  Panert kylling har stått på menyer i Wien siden 1800-tallet og er fortsatt populært. Hemmeligheten i denne deilige retten ligger faktisk ikke i kyllingen, men i potetsalaten. Denne potetsalaten er for øvrig også populært å servere i Wien med andre retter som Wienerschnitzel eller pølsesalat (Wurstsalat). For 2 pers. 2 kyllingbryst ½ ts salt ½ […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.