Posted in:

Gugelhupf

© by Arnold Weisz

Denne formkaken er en klassiker i Østerrike og bestemødrene forsøker å overgå hverandre med de beste oppskriftene. Gugelhupf dukker gjerne opp sammen med kaffe om ettermiddagen eller på søndagsfrokostbordet.

De første gugelhupf oppskriftene dukket opp på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Gugelhupf ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet, og var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og rosiner ble ofte tilsatt og de som hadde god råd, dekket også gugelhupfen med sjokoladetrekk. Sistnevnte variant er også populær i dag.

Ingredienser:

200 g smør (romtemperatur)
4 egg
100 g sukker
80 g melis
2 ts vaniljesukker
2,5 dl melk
400g hvetemel
2 ts bakepulver
3 – 4 ss kakaopulver
2 ss rom (kan sløyfes)
2 ss smør (til å smøre formen)
melis (til å drysse over)

ANNONSE

Tilberedning

Ta smøret ut av kjøleskapet 2 timer før du begynner, slik at det blir mykt. Forvarm stekeovnen til 180 °C og smør kakeformen.

Deretter skilles eggene. Eggehviten piskes stiv sammen med sukkeret. Ha smøret i en annen bolle og rør det luftig sammen med eggeplommene. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til massen er kremet.

Sikt melet og bland i bakepulveret. Deretter røres halvparten av det inn i smør/eggemassen, tilsett melken og rør alt godt sammen, gjerne med mikser. Nå røres resten av melet og den stivpiskede eggehviten vekselvis forsiktig inn med håndkraft.

Litt mindre enn halvparten av deigen fylles i kakeformen, i resten av deigen tilsettes siktet kakao og hvis ønskelig 2 ss rom. Fyll resten av deigen i formen. Ta så en tresleiv og dra (som en bølge) gjennom deigen. Dette skaper det marmorerte mønstret. Stekes på risten midt i ovnen.

Nå har du 55 – 60 min. til å rengjøre kjøkkenet. Ta en titt på Gugelhupfen med jevne mellomrom de siste 15 min. av steketiden. Sjekk om den er ferdig ved å bruke et grillspyd som stikkes inn i midten av kaken. Hvis deig sitter igjen på spydet, må kaken stekes litt lenger.

La Gugelhupfen avkjøles ca. 1/2 time i formen etter at den er tatt ut av ovnen, før du løsner den forsiktig fra kanten og hvelver den over på en rist. Dryss melis over etter at den er kald.

Nå er den ferdig til å serveres på et pent fat og sammen med kaffe.

Annonser

  • Posted in:

    Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

    Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

    Les hele artikkelen

  • Østerrikes søte sider - på konditori i, Østerrike

    Posted in:

    Østerrikes søte sider

    Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

    Les hele artikkelen

  • Opplev Wiens fargerike markeder - Østerrike

    Posted in:

    Opplev Wiens fargerike markeder

    Markeder liver opp bybildet og er en flott måte å bli bedre kjent med både menneskene og kulturen i landet man besøker. Dessuten kan man komme over delikatesser, som man kanskje ikke finner noen andre steder. I Wien har man bevisst satset på å beholde noen av de tradisjonelle markedene, både som salgssteder og møteplasser. […]

    Les hele artikkelen

  • Szeklergulasch

    Posted in:

    Szeklergulasch / Szegediner Gulasch

    Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]

    Les hele artikkelen

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.