Posted in:

Heiligenbrunn – Uhudler vinens vugge

© by Arnold Weisz

Heiligenbrunn er en liten perle bortgjemt i det sørøstlige hjørnet av Østerrike. Trekkplasteret for turister er først og fremst de unike og karakteriske historiske vinkjellerne.

Det lille tettstedet Heiligenbrunn i Burgenland ligger i overgangen mellom det bølgende åslandskapet som preger det sørøstlige Østerrike og slettelandet som dominerer det vestlige Ungarn. Her dominerer skog og vinranker landskapet.

Vinkjellerkvarteret

Heiligenbrunn er kjent for sitt såkalte «kellerviertel» som du finner i vinåkrene like ovenfor tettstedet. De små hvitkalkede husene, mange av dem med stråtak, skaper en unik atmosfære. Å vandre mellom småhusene fra 17 og 1800-tallet er som å vandre tilbake i historien. Liggende i en helling omgitt av skog og vinranker har det oppstått en slags lite by av disse små hvite husene. Disse fungerte tidligere som produksjons og lagringssteder for de lokale vinbøndene.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Verneverdig

I dag finnes det fortsatt 140 vinkjellere hvorav 56 med stråtak som er vernet som historiske bygninger. Noen fullstendig renovert, mens andre forfaller. Ifølge noen av eierne vi snakket med, er det vanskelig å finne folk som kan håndverket for stråtekking og hvitkalking. Dessuten er denne type konservering veldig kostbart, selv om man får subsidier fra både EU og lokalforvaltningen. De fleste av kjellerhusene er privateide. Noen fungerer som små vinbodegaer hvor du både kan smake og kjøpe Uhudler-produkter. Andre er blitt til sommerhytter og et par fungerer som slags museer hvor du kan se vinpresser og andre gjenstander knyttet til vinproduksjonen.

Hellig kildevann

Navnet Heiligenbrunn (den hellige brønnen) har tettstedet fått fra Ulrichskilden oppdaget av Zisternermunker og først nevnt i skriftlige kilder på 1200-tallet. Heiligenbrunn ble frem til 1921 kalt Szenkút (ungarsk) og tilhørte Kongeriket Ungarn, som var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn. Området hvor Heiligenbrunn ligger tilhørte i flere hundre år de ungarske adelsfamiliene som regjerte på nærliggende Borg Güssing. I dag som den gang hersker roen i dette udramatisk kulturlandskapet, bortsett fra en litenstrøm av turister i sommermånedene. Men to ganger i året råder det et organisert kaos i den lille landsbyen med 265 innbyggere. Sommerfesten i juli og Vinfesten i september lokker tusenvis av besøkere til stedet for å feire den særegne vinen Uhudler.

Uhudler

En av de mest egenartede vinene som blir produsert i Østerrike, Uhudler stammer fra området rundt Heiligenbrunn i det sørlige Burgenland. Uhudler blir som oftest laget rød eller som en slags rosé av druesortene Noah, Isabella, Concord, Clinton og Delaware. Mange vil med en gang reagere på at druesortene har amerikanske navn. Disse druene ble innført fra USA til Europa etter at vinlus hadde ødelagt store deler av de europeiske druene på 1860-tallet. De fruktige Uhudler vinene har en intens aroma av jordbær, skogsbær eller solbær, drikkes helst kald. Selv om Uhudler først og fremst er en slags aperitiffvin passer den også til sjokolade, pølser og ost.

  • Oppdag Østerrikes koseligste landsbyer, som for eksempel Straden i Steiermark sett fra dalen

    Posted in:

    Oppdag Østerrikes koseligste landsbyer

    Når du reiser i Østerrike, er byer som Salzburg og Wien uunngåelige. Men for å lære mer om landet, bør du også besøke noen av Østerrikes koseligste landsbyer. Her finner du det sanne hjertet og sjelen til Østerrike. Heiligenbrunn Heiligenbrunn i Burgenland er kjent for sin såkalte “kellerviertel” som du finner i vingårdene rundt landsbyen. […]

    Les hele artikkelen

  • Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje - oppskrifta fra Østerriksespesialisten

    Posted in:

    Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje

    Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]

    Les hele artikkelen

  • Marillenknödel - aprikosknødel

    Posted in:

    Marillenknödel

    Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]

    Les hele artikkelen

  • Steyr, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Høstlig byvandring i historiske Steyr

    Byen som markerte sitt 1000 års jubileum i 1980 ligger godt plassert ved foten av alpene der elvene Steyr og Enns møtes. Nord for byen brer det flate landskapet til Donaudalen seg ut, mens i sør reiser Kalkalpene seg til over 2000 meters høyde. Steyr er trivelig og levende by. Selv i den historiske bykjernen, […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.