Posted in:

Marmorgugelhupf

© by Arnold Weisz

Denne formkaken er en klassiker i Østerrike og bestemødrene forsøker å overgå hverandre med de beste oppskriftene. Gugelhupf dukker gjerne opp sammen med kaffe om ettermiddagen eller på søndagsfrokostbordet.

De første gugelhupf oppskriftene dukket opp på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Gugelhupf ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet, og var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og rosiner ble ofte tilsatt og de som hadde god råd, dekket også gugelhupfen med sjokoladetrekk. Sistnevnte variant er også populær i dag.

Ingredienser:

200 g smør (romtemperatur)
4 egg
100 g sukker
80 g melis
2 ts vaniljesukker
2,5 dl melk
400g hvetemel
2 ts bakepulver
3 – 4 ss kakaopulver
2 ss rom (kan sløyfes)
2 ss smør (til å smøre formen)
melis (til å drysse over)

Tilberedning

Ta smøret ut av kjøleskapet 2 timer før du begynner, slik at det blir mykt. Forvarm stekeovnen til 180 °C og smør kakeformen.

Deretter skilles eggene. Eggehviten piskes stiv sammen med sukkeret. Ha smøret i en annen bolle og rør det luftig sammen med eggeplommene. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til massen er kremet.

Sikt melet og bland i bakepulveret. Deretter røres halvparten av det inn i smør/eggemassen, tilsett melken og rør alt godt sammen, gjerne med mikser. Nå røres resten av melet og den stivpiskede eggehviten vekselvis forsiktig inn med håndkraft.

Litt mindre enn halvparten av deigen fylles i kakeformen, i resten av deigen tilsettes siktet kakao og hvis ønskelig 2 ss rom. Fyll resten av deigen i formen. Ta så en tresleiv og dra (som en bølge) gjennom deigen. Dette skaper det marmorerte mønstret. Stekes på risten midt i ovnen.

Nå har du 55 – 60 min. til å rengjøre kjøkkenet. Ta en titt på Gugelhupfen med jevne mellomrom de siste 15 min. av steketiden. Sjekk om den er ferdig ved å bruke et grillspyd som stikkes inn i midten av kaken. Hvis deig sitter igjen på spydet, må kaken stekes litt lenger.

La Gugelhupfen avkjøles ca. 1/2 time i formen etter at den er tatt ut av ovnen, før du løsner den forsiktig fra kanten og hvelver den over på en rist. Dryss melis over etter at den er kald.

Nå er den ferdig til å serveres på et pent fat og sammen med kaffe.

Annonser

Krus med ditt foto

  • Fjellvandring til Mitteralm i Hochschwab, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Fjellvandring til Mitteralm i Hochschwab

    Jeg startet Mitteralm-vandringen fra Aflenzer Bürgeralm på 1522 moh. Dit kom jeg med bil på en privatvei for en liten avgift. Alternativt, kan du ta stolheisen opp fra Aflenz Kurort på helgene (sommertid). Etter å ha parkert på Bürgeralm fulgte jeg grusveien i omtrent 2 km opp til Schönleitenhaus (1810 moh). Hvis du ikke ønsker […]

    Les hele artikkelen

  • Burg Strechau sett fra luften, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Burg Strechau

    Hvis du kommer kjørende på autobahn A9 sørfra i retning Voralpenkreuz (A1), på høyde med Rottenmann, kan du ikke unngå å se borgen på toppen av klippen. De rød- og hvitmalte vindusskoddene, forsvarsmurene og tårnene hadde passet bra som filmkulisse i en Hollywood-film. Større krigshandlinger har borgen ikke sett, selv under Napoleonskrigene når ble Strechau […]

    Les hele artikkelen

  • De fineste båtturene i Østerrike

    Posted in:

    De fineste båtturene i Østerrike

    Passasjerbåter har krysset østerrikske innsjøer i århundrer. I begynnelsen tjente de som transportmiddel for lokalsamfunnene rundt innsjøene, men fra 1800-tallet også som ferieaktiviteter for velhavende turister. Noen av innsjøene tilbyr fremdeles historiske cruise med dampdrevne båter, noe som gjør cruiset til en spesiell opplevelse. Men de fleste innsjøene har etterhvert fått flåter av moderne cruisebåter […]

    Les hele artikkelen

  • Schneeberg, Niederösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Schneeberg – Til fjells med vandretog

    Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne […]

    Les hele artikkelen

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.