Posted in:

Marmorgugelhupf

© by Arnold Weisz

Denne formkaken er en klassiker i Østerrike og bestemødrene forsøker å overgå hverandre med de beste oppskriftene. Gugelhupf dukker gjerne opp sammen med kaffe om ettermiddagen eller på søndagsfrokostbordet.

De første gugelhupf oppskriftene dukket opp på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Gugelhupf ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet, og var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og rosiner ble ofte tilsatt og de som hadde god råd, dekket også gugelhupfen med sjokoladetrekk. Sistnevnte variant er også populær i dag.

Ingredienser:

200 g smør (romtemperatur)
4 egg
100 g sukker
80 g melis
2 ts vaniljesukker
2,5 dl melk
400g hvetemel
2 ts bakepulver
3 – 4 ss kakaopulver
2 ss rom (kan sløyfes)
2 ss smør (til å smøre formen)
melis (til å drysse over)

Tilberedning

Ta smøret ut av kjøleskapet 2 timer før du begynner, slik at det blir mykt. Forvarm stekeovnen til 180 °C og smør kakeformen.

Deretter skilles eggene. Eggehviten piskes stiv sammen med sukkeret. Ha smøret i en annen bolle og rør det luftig sammen med eggeplommene. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til massen er kremet.

Sikt melet og bland i bakepulveret. Deretter røres halvparten av det inn i smør/eggemassen, tilsett melken og rør alt godt sammen, gjerne med mikser. Nå røres resten av melet og den stivpiskede eggehviten vekselvis forsiktig inn med håndkraft.

Litt mindre enn halvparten av deigen fylles i kakeformen, i resten av deigen tilsettes siktet kakao og hvis ønskelig 2 ss rom. Fyll resten av deigen i formen. Ta så en tresleiv og dra (som en bølge) gjennom deigen. Dette skaper det marmorerte mønstret. Stekes på risten midt i ovnen.

Nå har du 55 – 60 min. til å rengjøre kjøkkenet. Ta en titt på Gugelhupfen med jevne mellomrom de siste 15 min. av steketiden. Sjekk om den er ferdig ved å bruke et grillspyd som stikkes inn i midten av kaken. Hvis deig sitter igjen på spydet, må kaken stekes litt lenger.

La Gugelhupfen avkjøles ca. 1/2 time i formen etter at den er tatt ut av ovnen, før du løsner den forsiktig fra kanten og hvelver den over på en rist. Dryss melis over etter at den er kald.

Nå er den ferdig til å serveres på et pent fat og sammen med kaffe.

Annonser

Krus med ditt foto

  • Grüner See, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Grüner See – Alpesjøenes smaragd

    Omgitt av Hochschwab-fjellene og tett skog skaper en fantastisk setting rundt innsjøen. Følgelig er den grønne innsjøen (Grüner See) blitt et veldig populært utfluktsmål. I løpet av ferietiden i de største mellom-Europeiske landene, kan stedet fort bli overfylt av turister. Ikke desto mindre, hvis du klarer å besøke utenom ferien, vil du kunne nyte sjøen […]

    Les hele artikkelen

  • Trikkesightseeing i Wien med linje D, Østerrike

    Posted in:

    Trikkesightseeing i Wien med linje D

    Wien er perfekt for trikkesightseeing. Jeg fant ut at med linje D kan du i løpet av 2-3 timer oppleve mange av byens ulike fasetter. Du får oppleve det keiserlige Wien, travle handlegater, arbeiderboligstrøk, og vindistriktet Nussberg bare for å nevne noe. Denne trikkelinjen tar deg fra byens viktigste trafikknutepunkt Hauptbahnhof (sentralstasjonen), tvers igjennom hjertet […]

    Les hele artikkelen

  • Toget Schafbergbahn på topp stasjonen

    Posted in:

    Til himmels med Schafbergbahn

    Allerede på 1800-tallet ønsket turistene komme seg opp på fjelltopper på et mer behagelig sett enn å gå eller klatre. Dermed bygget man tannhjulsbaner flere steder i alpene som ble trafikkert av små tog trukket av damplokomotiver, som tøffet seg sakte men sikkert oppetter fjellene. I dag brukes det også diesellokomotiver. Vi har tatt en […]

    Les hele artikkelen

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.