Posted in:

Gugelhupf

© by Arnold Weisz

Denne formkaken er en klassiker i Østerrike og bestemødrene forsøker å overgå hverandre med de beste oppskriftene. Gugelhupf dukker gjerne opp sammen med kaffe om ettermiddagen eller på søndagsfrokostbordet.

Gugelhupf-former i sin nåværende form kan allerede spores tilbake til romertiden, og er funnet i utgravninger i Carnuntum, en romersk by nær Wien.De første Gugelhupf-oppskriftene dukket opp i Østerrike på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Formkaken “Gugelhupf” ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet. Kaken var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og rosiner ble ofte tilsatt og de som hadde god råd, dekket også gugelhupfen med sjokoladetrekk. Sistnevnte variant er også populær i dag.

Ingredienser:

200 g smør (romtemperatur)
4 egg
100 g sukker
80 g melis
2 ts vaniljesukker
2,5 dl melk
400g hvetemel
2 ts bakepulver
3 – 4 ss kakaopulver
2 ss rom (kan sløyfes)
2 ss smør (til å smøre formen)
melis (til å drysse over)

Tilberedning

Ta smøret ut av kjøleskapet 2 timer før du begynner, slik at det blir mykt. Forvarm stekeovnen til 180 °C og smør kakeformen.

Deretter skilles eggene. Eggehviten piskes stiv sammen med sukkeret. Ha smøret i en annen bolle og rør det luftig sammen med eggeplommene. Tilsett melis og vaniljesukker og rør til massen er kremet.

Sikt melet og bland i bakepulveret. Deretter røres halvparten av det inn i smør/eggemassen, tilsett melken og rør alt godt sammen, gjerne med mikser. Nå røres resten av melet og den stivpiskede eggehviten vekselvis forsiktig inn med håndkraft.

Litt mindre enn halvparten av deigen fylles i kakeformen, i resten av deigen tilsettes siktet kakao og hvis ønskelig 2 ss rom. Fyll resten av deigen i formen. Ta så en tresleiv og dra (som en bølge) gjennom deigen. Dette skaper det marmorerte mønstret. Stekes på risten midt i ovnen.

Nå har du 55 – 60 min. til å rengjøre kjøkkenet. Ta en titt på Gugelhupfen med jevne mellomrom de siste 15 min. av steketiden. Sjekk om den er ferdig ved å bruke et grillspyd som stikkes inn i midten av kaken. Hvis deig sitter igjen på spydet, må kaken stekes litt lenger.

La Gugelhupfen avkjøles ca. 1/2 time i formen etter at den er tatt ut av ovnen, før du løsner den forsiktig fra kanten og hvelver den over på en rist. Dryss melis over etter at den er kald.

Nå er den ferdig til å serveres på et pent fat og sammen med kaffe.

  • Mostviertel, Niederösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Mostviertel Panaromavei

    Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]

    Les hele artikkelen

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

    Posted in:

    Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

    Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

    Les hele artikkelen

  • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

    Posted in:

    Med toget til skisteder i Østerrike

    Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

    Les hele artikkelen

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.