Posted in:

Meidlingertorte

© by Arnold Weisz

Meidlingertorte er en deilige saftig kake, som er basert på sjokolade, både trekk, fyll og i sukkerbrødet, og er forholdsvis enkel å lage selv om du ikke er utdannet konditor.

Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å lage en drikk – kakao.

Sjokoladens inntog

Ettersom disse områdene etter hvert kom under spansk herredømme var det spanjolene som brakte kakao til Europa. Offisielt kom den første sjokoladen til Østerrike i 1711. Den første sjokoladeplaten, som vi kjenner den i dag, ble laget midt på 1800-tallet. Deretter fant sjokoladen raskt veien til bakerne, og midt på 1800-tallet oppstod Sachertorte, som vel må være en av verdens mest berømte sjokoladekaker. Vår Meidlingertorte er kanskje ikke like berømt, da den er en av min mors oppskrifter, som oppstod på 1970-tallet i Wiens tolvte distrikt, Meidling.

ANNONSE

Ingredienser for 26 cm stor kake:

150 g smør
300 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
100 g potetmel
2 ts bakepulver
1 kopp H-melk
100 g kokesjokolade

Rør smør og sukker hvitt, før du rører inn ett egg av gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det vekselvis med melken inn i røren. Ha i revet sjokolade til slutt. Du kan godt bruke en kjøkkenmaskin/mikser til dette. Hell røren i en kakeform med størrelse 26 cm.

Stek kaken ved 180 grader i ca. 50 min. på nederste rist, og la den avkjøle i formen på risten etterpå.

Skjær kaken i to horisontalt. Som en liten variasjon kan du også lage tre deler, og smøre et tynt lag aprikossyltetøy på den midterste delen.

Sjokoladekrem

250 g Usaltet smør (mykt)
100 g melis
3 dl kremfløte
150 g Kokesjokolade (eller 70 % mørk sjokolade)

Pisk mykt smør med melisen. Smelt sjokoladen i vannbad, avkjøl og tilsett i smørblandingen. Pisk kremfløten stiv og bland forsiktig inn i smør og sjokoladeblandingen. Legg sjokoladekremen mellom lagene før du dekker hele kaketoppen samt rundt på siden av kaken.

Pyntes med grovhakket eller høvlet sjokolade eller annen sjokoladepynt.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.