Meidlingertorte er en deilige saftig kake, som er basert på sjokolade, både trekk, fyll og i sukkerbrødet, og er forholdsvis enkel å lage selv om du ikke er utdannet konditor.
Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å lage en drikk – kakao.
Sjokoladens inntog
Ettersom disse områdene etter hvert kom under spansk herredømme var det spanjolene som brakte kakao til Europa. Offisielt kom den første sjokoladen til Østerrike i 1711. Den første sjokoladeplaten, som vi kjenner den i dag, ble laget midt på 1800-tallet. Deretter fant sjokoladen raskt veien til bakerne, og midt på 1800-tallet oppstod Sachertorte, som vel må være en av verdens mest berømte sjokoladekaker. Vår Meidlingertorte er kanskje ikke like berømt, da den er en av min mors oppskrifter, som oppstod på 1970-tallet i Wiens tolvte distrikt, Meidling.
Ingredienser for 26 cm stor Meidlingertorte:
150 g smør
300 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
100 g potetmel
2 ts bakepulver
1,5 dl H-melk
100 g kokesjokolade
Rør smør og sukker hvitt, før du rører inn ett egg av gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det vekselvis med melken inn i røren. Ha i revet sjokolade til slutt. Du kan godt bruke en kjøkkenmaskin/mikser til dette. Hell røren i en kakeform med størrelse 26 cm.
Stek kaken ved 180 grader i ca. 50 min. på nederste rist, og la den avkjøle i formen på risten etterpå.
Skjær kaken i to horisontalt. Som en liten variasjon kan du også lage tre deler, og smøre et tynt lag aprikossyltetøy på den midterste delen.
Sjokoladekrem
250 g Usaltet smør (mykt)
100 g melis
3 dl kremfløte
150 g Kokesjokolade (eller 70 % mørk sjokolade)
Pisk mykt smør med melisen. Smelt sjokoladen i vannbad, avkjøl og tilsett i smørblandingen. Pisk kremfløten stiv og bland forsiktig inn i smør og sjokoladeblandingen. Legg sjokoladekremen mellom lagene før du dekker hele kaketoppen samt rundt på siden av kaken.
Meidlingertorte pyntes med grovhakket eller høvlet sjokolade eller annen sjokoladepynt.
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble […]
De første gugelhupf oppskriftene dukket opp på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Gugelhupf ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet, og var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]
Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]
Opprinnelig kommer kastanjen fra Lilleasia. Navnet maroni fikk den hjerteformede frukten antageligvis på 1500-tallet i Frankrike (det franske ordet «marron» betyr brun). I lang tid ble kastanjer malt til mel på grunn av det høye stivelsesinnholdet og brukt i brødbaking. I dag har maroni blitt en populær ingrediens utenfor Wien. Hver høst og vinter beriker […]
Markeder liver opp bybildet og er en flott måte å bli bedre kjent med både menneskene og kulturen i landet man besøker. Dessuten kan man komme over delikatesser, som man kanskje ikke finner noen andre steder. I Wien har man bevisst satset på å beholde noen av de tradisjonelle markedene, både som salgssteder og møteplasser. […]
Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som […]
Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]
Utsikten over Wien fra oven er noe du må få med deg når du besøker Østerrikes hovedstad. Blandingen av de mange historiske og moderne bygningene gjør silhuetten til byen helt spesiell. Det finnes flere muligheter for å nyte panoramautsikt over Wien. Vi har besøkt noen av de beste utsiktspunktene i Wien og kommer til å […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev
Administrer samtykke for informasjonskapsler (cookies)
Vi bruker informasjonskapsler for å optimaliserte vårt web sted og våre tjenester.
Funksjonell
Alltid aktiv
Den tekniske lagringen eller tilgangen er strengt nødvendig for det legitime formålet å muliggjøre bruk av en spesifikk tjeneste som abonnenten eller brukeren uttrykkelig har bedt om, eller for det eneste formålet å utføre overføring av en kommunikasjon over et elektronisk kommunikasjonsnettverk.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
Den tekniske lagringen eller tilgangen som utelukkende brukes til statistiske formål.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Den tekniske lagringen eller tilgangen er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å vise reklame, eller for å spore brukeren på et nettsted eller på tvers av flere nettsteder for lignende markedsføringsformål.