Posted in:

Meidlingertorte

© by Arnold Weisz

Meidlingertorte er en deilige saftig kake, som er basert på sjokolade, både trekk, fyll og i sukkerbrødet, og er forholdsvis enkel å lage selv om du ikke er utdannet konditor.

Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å lage en drikk – kakao.

Sjokoladens inntog

Ettersom disse områdene etter hvert kom under spansk herredømme var det spanjolene som brakte kakao til Europa. Offisielt kom den første sjokoladen til Østerrike i 1711. Den første sjokoladeplaten, som vi kjenner den i dag, ble laget midt på 1800-tallet. Deretter fant sjokoladen raskt veien til bakerne, og midt på 1800-tallet oppstod Sachertorte, som vel må være en av verdens mest berømte sjokoladekaker. Vår Meidlingertorte er kanskje ikke like berømt, da den er en av min mors oppskrifter, som oppstod på 1970-tallet i Wiens tolvte distrikt, Meidling.

Ingredienser for 26 cm stor Meidlingertorte:

150 g smør
300 g sukker
3 egg
200 g hvetemel
100 g potetmel
2 ts bakepulver
1,5 dl H-melk
100 g kokesjokolade

Rør smør og sukker hvitt, før du rører inn ett egg av gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det vekselvis med melken inn i røren. Ha i revet sjokolade til slutt. Du kan godt bruke en kjøkkenmaskin/mikser til dette. Hell røren i en kakeform med størrelse 26 cm.

Stek kaken ved 180 grader i ca. 50 min. på nederste rist, og la den avkjøle i formen på risten etterpå.

Skjær kaken i to horisontalt. Som en liten variasjon kan du også lage tre deler, og smøre et tynt lag aprikossyltetøy på den midterste delen.

Sjokoladekrem

250 g Usaltet smør (mykt)
100 g melis
3 dl kremfløte
150 g Kokesjokolade (eller 70 % mørk sjokolade)

Pisk mykt smør med melisen. Smelt sjokoladen i vannbad, avkjøl og tilsett i smørblandingen. Pisk kremfløten stiv og bland forsiktig inn i smør og sjokoladeblandingen. Legg sjokoladekremen mellom lagene før du dekker hele kaketoppen samt rundt på siden av kaken.

Meidlingertorte pyntes med grovhakket eller høvlet sjokolade eller annen sjokoladepynt.

 • Opplev Wiens fargerike markeder - Østerrike

  Posted in:

  Opplev Wiens fargerike markeder

  Markeder liver opp bybildet og er en flott måte å bli bedre kjent med både menneskene og kulturen i landet man besøker. Dessuten kan man komme over delikatesser, som man kanskje ikke finner noen andre steder. I Wien har man bevisst satset på å beholde noen av de tradisjonelle markedene, både som salgssteder og møteplasser. […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som […]

  Les hele artikkelen

 • Østerrikes søte sider - på konditori i, Østerrike

  Posted in:

  Østerrikes søte sider

  Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

  Les hele artikkelen

 • De beste utsiktspunktene i Wien, Østerrike

  Posted in:

  De beste utsiktspunktene i Wien

  Utsikten over Wien fra oven er noe du må få med deg når du besøker Østerrikes hovedstad. Blandingen av de mange historiske og moderne bygningene gjør silhuetten til byen helt spesiell. Det finnes flere muligheter for å nyte panoramautsikt over Wien. Vi har besøkt noen av de beste utsiktspunktene i Wien og kommer til å […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.