Posted in:

Middelalderfest i Mauterndorf

© by Arnold Weisz

Mauterndorf – en nydelig, godt bevart middelalderlandsby som byr på de perfekte kulissene for en årlig middelalderfest.

Middelalderen kommer til live på det som har blitt til den legendariske folkefesten i Mauterndorf, som ligger 1 time med bil fra Salzburg. De 2 dagene i en helg i hver juli er en morsom begivenhet for hele familien. Lille Mauterndorf midt i Alpene er det perfekte stedet for å få opplevel middelalderen. Det historiske sentrum såvel som den godt bevarte middelalderborgen er det perfekte bakteppet for festen.

Marked, trubadurer og flammeslukere

Fargerike parader, væpnede riddere som streifer rundt i gatene, vikinger som har slått leir ved elven, showkamper, danseforestillinger, et badehus og selvfølgelig et marked. Kjøpmenn og håndverkere tilbyr sine varer og viser frem sine ferdigheter. Langs hovedgaten, fra borgen til torget, finner du mange forskjellige boder som blant annet tilbyr krydder, middelaldervåpen, leketøy, klær og mye mer. Mens du kikker nærmere på ulike kunsthåndverk fra smeder og treskjærere, kan du kjenne duften av ferskt brød fra naboboden.

Øksekast og rebusløp

Du kan ikke bare se på, men også ta del i en rekke aktiviteter rundt om i landsbyen. Hva med å kaste en stridsøks? For barna arrangeres det også en rekke aktiviteter, som rebusløp og hesteridning.

Uten mat og drikke, duger ridderen ikke

Som seg hør og bør, mangler det ikke på mat og drikke på en skikkelig middelalderfest. Mange av Mauterndorfs restauranter og barer har flyttet ut på gater og torg, og i tillegg byr tilreisende boder på mye godt.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Den store paraden

Et av høydepunktene er paraden gjennom landsbyen, fra borgen i Mauterndorf og til hovedtorget, hvor du får se alle de som med på å gjøre dette til en stor folkefest. På rekke og rad kommer det adelige herskapet, riddere, vikinger, akrobater, flammeslukere, sjonglører, musikkorps og italienske flaggkastekunstnere. Her skjer det noe hele tiden. Det fargerike og støyende opptoget er litt av et skue.

ANNONSE

Gästehaus Mauser-Mühltaler, Mauterndorf, Salzburgerland, Østerrike

Flaggkastende italienere

En av våre favoritter på middelalderfesten i 2022 var flaggsjonglørene fra Italia. Opptredenen til Sbandieratori e Musici «Ducato di Parma» var et vakkert, og ikke minst imponerende skue. Deres hovedopptreden foregår på den store plassen på øversiden av kirken (siden med inngangen).

I middelalderen og renessansen, under militære manøvrer, ble flagget viftet med sikte på å signalisere på forhånd etablerte bevegelser beregnet på troppene, også på lange avstander. Dessuten skulle flaggbæreren forsvare flagget med sitt liv. I tilfelle han ble angrepet eller skadet, skulle han kaste flagget til en kamerat, og dermed begynte praksisen med å kaste banneret høyt på himmelen for å lande trygt i hendene på en annen. I løpet av århundrene, ettersom krigsbehovene endret seg og flaggets funksjon i kamp tok slutt, ble denne kunsten glemt. Helt til det dukket opp igjen for omkring 40-50 år siden i korps og folkloregrupper.

Mittealterfest 2023

Årets middelalderfest i Mauterndorf går av stabelen lørdag 8. juli fra kl. 11:00 og søndag 9. juli fra kl. 10:00.

Den store paraden finner sted kl. 14:00 begge dagene.

Dagsbillett koster 8 EUR for voksne og 3 EUR for barn. 2-dagersbillett koster 12 EUR for voksne og 5 EUR for barn.

 • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

  Posted in:

  Med toget til skisteder i Østerrike

  Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Almenland – naturopplevelser for hele familien

  Naturpark Almenland kjennetegnes av frodige grønne enger og mørkegrønne skoger, som brer seg utover bølgende åser. Slike områder finner du rundt i hele Østerrike, men ikke like store som i Steiermark. Det er ikke bare først og fremst kyr, samt noen bison, hester og sauer som kan nyte naturen i Almenland («Seter-regionen»). Dette er også […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Frokostcruise på Wörthersee

  Vi gikk om bord på båten MS «Klagenfurt» ved Metnitzstrand Park i Klagenfurt kl. 10:00, hvor et reservert bord ventet på oss i salongen. Det var verdt å utsette frokosten litt og heller få den servert på vannet. Duften av nybakte rundstykker fylte salongen, som sammen med pålegg, juice og kaffe ble servert så snart […]

  Les hele artikkelen

 • View of Gumpoldskirchen from the vineyards

  Posted in:

  4 herlige dagsturer fra Wien

  Det er enkelt å reise på dagstur fra Wien med offentlig transport. Enten du er i Wien med fly eller har kjørt bil hit, kan du enkelt dra på oppdagelsesferd litt utenfor byen. Vi har vært på 4 herlige dagsturer med helt ulike opplevelser, som du kan gjøre på en dag uten stress. Med trikken […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.