Posted in:

På operette i Baden bei Wien

Der Karneval in Rom

© by Christian Husar

Vil du lære Østerrike bedre å kjenne er dypdykk i musikk og teaterkulturen et utmerket utgangspunkt. Vi dypdykket i en herlig Strauss operette i spabyen Baden bei Wien.

Selv om Wien og Salzburg er de to stedene som stikker seg mest frem når det gjelder klassisk musikk, finnes utallige muligheter for flotte musikkopplevelser også andre steder i Østerrike. Vi valgte oss en operette, Der Karneval in Rom, fra en av Østerrikes store sønner; Johan Strauss d.y.

Stadttheater Baden

Med billetter til premieren en lørdag kveld i desember var vi på vei til Baden bei Wien. Ikledd finstasen kjente vi feststemningen sige inn så snart vi hadde parkert bilen og begitt oss ut i julesmykkede gater i den lille spabyen, noen mil sør for Wien. Vi hadde tid til en runde på julemarkedet på Hauptplatz og en bedre middag på restauranten Amterl på samme sted, før vi bega oss til byens teater. Stadtteather Baden (byteateret) har eksistert siden 1799, men dagens bygg ble ferdigstilt i 1909. Både fra utsiden, men særlig innsiden med den praktfulle teatersalen setter deg tilbake i tiden til keiserdømmet Østerrike-Ungarn. Her var det bare å sette seg godt til rette og nyte atmosfæren, og en operette fra en av Østerrikes store musikalske mestere.

Der Karneval in Rom

Karnevalet i Roma er en operette i tre akter skrevet av Johan Strauss d.y. (1825 – 1899). Han er kanskje mer kjent som «kongen av vals» ettersom skrev utallige wienervalser. Strauss d.y. skrev blant annet også 14 operetter. Der Karneval in Rom hadde urpremiere i Theater an der Wien i 1873. Handlingen er en slags kjærlighetsdramakomedie. Oppsetningen av Bühne Baden er lagt til 1950-tallet. Første akt utspiller seg i en alpelandsby i Tirol og i akt 2 og 3 forflytter handlingen seg til Roma. Kjærlighetsdramaet starter ved at hovedpersonen Maria (Jerica Steklasa), en ung dame fra alpelandsbyen forelsker seg i kunstneren Arthur (Sebastian Reinthaller), som tilbrakte en stund i landsbyen hennes før han reiser videre til Roma. Maria følger etter ham og forviklingene fortsetter i Roma hvor det også er karnevalstid. Etter mange morsomme forviklinger og flotte arier av blant annet hovedrolle innehaver Barbara Payha, som spiller grevinnen Falconi, gikk en flott operakveld mot slutten.

Bühne Baden

Bühne Baden som driver byteateret i Baden setter opp en rekke ulike forestillinger året rundt. Bühne Baden er kjent for sine meget gode ballett- og korgrupper, samt et utmerket orkester.

De byr på et bredt repertoar og i tillegg til operetter finner du skuespill, musikaler og konserter på programmet deres. Tekstene i Der Karneval in Rom ble fremført på tysk, men du må ikke kunne språket for å kunne nyte denne operetten. Har man lest litt om selve stykket før man møter opp, forteller både sangen, faktene og uttrykkene til scenekunstnerne resten.

Baden bei Wien

Byen Baden har fått navnet sitt etter de varme kildene som ble oppdaget allerede under romertiden. Dagens moderne 3,500 m² Römertherme spa, som ligger midt inne i byen, er Badens hovedtrekkplaster. Helt siden den gang har den lille byen vært av stor betydning for Østerrike, på flere ulike måter. På 17 og 1800-tallet var Baden keiserlig residensby og under første verdenskrig huset den lille byen hovedkvarteret for både den østerrikske hær og marine. Kasinoet som ble åpnet i 1934 har også gjort sitt til at Baden har blitt et populært utfartssted, særlig for fiffen i Wien. Etter en bybrann i 1812 ble byen gjenreist i såkalt Biedemeierstil (idyllisk konservativ) noe som gjenspeiler denne tidsepoken. Baden er ikke bare kultur og spa, men har også flere fine parkområder. Og gågaten gir det det vanlige utvalget av shoppingmuligheter samt cafeer og restauranter. Vi kommer gjerne tilbake!

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.