Posted in:

Stekt røye med varm tomat- og squashsalat

Gebratener Saibling

© by Arnold Weisz

Røye finnes i mange innsjøer i Østerrike og blir også produsert som oppdrettsfisk. Dette er en god matfisk som finnes på menyer landet rundt. Vi har laget en enkel med smakfull rett av arktisk røye.

Røye eller Saibling som den heter på tysk (Salvelinus alpinus) er en fisk i laksefamilien og populær matfisk i Østerrike. Røye har et fint kjøtt med en behagelig mild smak. I Østerrikes både fiskes det etter røye i alpesjøene og produseres gjennom oppdrett. Fisken egner seg best som pannestekt, hel eller som filet.

Keiseren favoritt fisk

Arktisk røye har alltid vært en ettertraktet fisk i Østerrike, også ved rikets hoff. Den ble satt ut i østerrikske høyfjellsinnsjøer på ordre fra keiser Frederik III og keiser Maximilian, som regjerte Østerrike i det 14 og 15. århundre. Blant annet finner du for eksempel røye i Wildensee, Steiermark som ligger på over 1500 m høyde og i innsjøen Seebensee, Tirol på 1658 m.

Mild fisk

Vår variant av stekt røye er kanskje ikke veldig keiserlig, men en god rett som er enkel å tilberede. Både selve fisken samt den varme tomat- og squashsalaten og de ovnsbakte potene har vi krydret forsiktig for ikke å overdøve den milde fiskesmaken. Start med grønnsakene og potetene som tar lengst tid. Når disse står i ovnen og godgjør seg kan du tilberede fisken.

Røye for 4 personer:

4 stk. hele røye (3-400 g per fisk)
Litt hvetemel
Salt og pepper

Fileter fisken men behold skinnet på. Bruk en stor pinsett eller en liten tang til å fjerne fiskebeina i ryggkjøttet. Ha på krydder og vend kun skinnsiden i mel før du steker den. Den trenger kun et par minutter på begge sider på middels varme. Begynn med å steke skinnsiden til den er sprø og snu deretter fisken.

 • Stekt røye - matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten
  saibling1
  Røye er en god matfisk som bør kjøpes fersk. Foto: Arnold Weisz ©
 • Stekt røye - matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten
  saibling2
  Til stekt røye fileterer du fisken, men beholder skinnet på. Foto: Arnold Weisz ©
 • Stekt røye - matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten
  saibling3
  Gebratener Saibling - Smakfull og enkel fiskerett fra Østerrike. Foto: Arnold Weisz ©

Varm tomat- og squashsalat

4 middels squash
300 g cherry tomater
1 – 1 1/2 ss olivenolje
1 ss balsamico eddik
1/2 ts salt (eller, etter smak)
1/2 ts pepper (eller, etter smak)

Kutt squash på langs og deretter i skiver slik at du får halvmåne store biter. Bland deretter sammen squash og tomater (hele) i en stor bolle. Tilsett olivenolje, balsamico eddik og sprinkle sjenerøst med salt og pepper. Bland forsiktig med en sleiv.

Spre grønnsaksblandingen utover i en ildfast form og stek på 200 grader i 30-45 minutter, eller til grønnsakene er passe møre.

Annonse

Ovnsbakte poteter

Ettersom vi hadde grønnsakene i stekeovnen valgte vi å ovnsbake små matpoteter for å gjøre det lettvint. Kutt potetene i to, vend i litt matolje og ha på salt og pepper. Stek til de er møre. Faste poteter klarer seg som regel med 15 minutter.

Vin som passer til

Til denne retten kan du bruke nesten all slags tørre hvite viner. Vi valgte en frisk Sauvignon Blanc fra Weinhof Lang i det sørøstlige Steiermark, som passer godt til fiskeretter.

Avhengig av smakenes intensitet dominerer vinen eller fisken. For ørretfisker skal vinene være spesielt friske og ganske lette, som for eksempel: Welschriesling, Müller-Thurgau, Frühroter Veltliner, Sauvignon Classic, eller en Muscat.

Andre gode viner til denne typen fisk er Pinot Blanc eller Morillon. En frisk, tørr Riesling med god fylde er også den ideelle partner. Man kommer heller ikke utenom Grüner Veltliner Classic.

Annonse

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.