Posted in:

Tafelspitz med gressløksaus

© by Foto: Wolfgang Schardt / Österreich Werbung

Tafelspitz er en klassiker i det østerrikske kjøkkenet og stadig et populært innslag, både hjemme på kjøkkenbordet og ute på restaurantene.

Kokt storfekjøtt er blant mange matkjennere og gourmeter ikke sett på som hverken feinschmeckerkost eller gourmetmat. Men keiser Franz Joseph elsket og spiste Tafelspitz nesten hver dag – og med ham nesten hele imperiet! I Østerrike er Tafelspitz fortsatt en populær rett, selv 100 år etter keiserrikets fall.

Å koke kjøtt i vann er ikke wienerisk oppfinnelse, men en urgammel matlagingsteknikk. Hvis du derimot tar mer eller mindre fete porsjoner av oksekjøtt og tilbereder dem i vann tilsatt litt krydder og suppegrønnsaker, er det en spesialitet fra den tidligere keiserlige byen Wien. Tafelspitz kommer som oftest med ulike lyse sauser og vi har valgt å servere den med en gressløksaus.

Ingredienser for 4 personer:

1,5 kg storfekjøtt (fra skulder eller lår)
250 g grønnsaker (selleri, gulrot, persillerot, purre)
2 suppeterninger eller
2 ss suppe/buljongpulver

Kok opp rikelig med vann i en stor kjele, og legg i kjøttstykket. Ta av skummet som kommer opp til overflaten og la kjøttet småkoke 1 time. Tilsett grønnsakene og suppebuljong (eller suppeterninger) og la det småkoke ca. 1 ½ time til. Da bør kjøttet være mørt og fint.

Ta kjøttet opp av kjelen og pakk det inn i folie og la det hvile i ca. 20 min. Like før servering skjæres opp opp i skiver.

Gressløksaus

1 fint rundstykke uten skorpe (eventuelt 2 – 3 stk. toastbrødskiver)
Melk til bløtlegging
2 hardkokte egg
2 rå eggeplommer
1 ss sennep
1 ts sukker
1 ss sitronsaft
salt
Ca. 1/8 l olje
4 ss finhakket gressløk

Legg brødet i bløt i melken i 20 minutter. Deretter kna brødbitene sammen med melken. Tilsett kokte egg og kjør blandingen sammen med en stavmikser.

Ha i eggeplommer, sennep, sukker, sitronsaft og salt og rør sammen. Oljen må ikke has oppi i ett, men tilsettes i en stråle, mens du stadig rører. Til slutt tilsettes gressløken.

Stekte poteter

500 g faste poteter

Halvkok potetene. Gjerne dagen i forveien. Skrell de kalde potetene og riv dem grovt. Varm olje i en panne og fordel potetene og sprøstek. Ha på salt, pepper og merian, eventuelt litt finhakket løk om det ønskes. Snu så forsiktig og stek dem langsomt sprø og gyllen på alle sider.

Grønnsaker

Siden dette er en tradisjonsrik rett som har sine røtter en stund tilbake i historien blir den som oftest servert med rotgrønnsaker, som for eksempel selleri, gulrot, persillerot, purre. Kokte gulrøtter bidrar med litt farge og god smak i retten.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.