Posted in:

Zwiebelrostbraten

© by Arnold Weisz

Zwiebelrostbraten er en klasisk rett som du finner i hele Østerrike. Rik på smak, enkel å tilberede og perfekt om du har gjester.

Zwiebelrostbraten er en klassisk rett som du finner i det østerrikske kjøkkenet, og på mange restauranter rundt om i landet. Ofte vil du også se den på spisekartene som Wiener Zwiebelrostbraten, som er samme rett. Dette er ingen eldgammel tradisjonell rett, men gjorde sitt inntog på middagsbordene og restaurantmenyene tidlig på 1800-tallet. I boken «Wien, wie es ist» (1833)*, ble det skrevet at «i tillegg til den stekte kyllingen (brathändl) så teller Rostbraten til wienernes verdens mest berømte favorittretter». Du vil finne ulike varianter av rostbraten i både Tyskland og Sveits i tillegg til Østerrike. I Wien er det først fremst Zwiebelrostbraten som har blitt et kulinarisk kjennemerke.

* Løst oversatt til norsk; «Wien, slik de spiser»!

Ettersom retten er basert på oksekjøtt, som alltid har vært dyrere og mer eksklusivt enn for eksempel svinekjøtt, ble Zwiebelrostbraten ofte servert som staselig søndagsmat.

Ingredienser til 4 personer:

4 skiver roastbiff kjøtt (800 g)
salt og pepper
50 g hvetemel
2 ss smør
200 ml rødvin
2 mellomstore løk
2 fedd hvitløk
350 ml oksekraft
litt matolje

Fremgangsmåte

Du må bruke oksekjøtt av god kvalitet, ellers blir det jo seigt. Får du bare tak små skiver, tar man 8 istedenfor 4. Bank skivene lett med en kjøttøks, og ha på salt og pepper. Deretter vender du kjøttskivene i mel. Ha smør i en stekepanne med høy kant eller en dertil egnet gryte. Brun kjøttskivene raskt på begge sider, før du tilsetter hakket løk (en halv løk) og hvitløk. Surr løken litt sammen med kjøttet. Tilsett rødvinen og la den koke inn litt. Deretter tilsettes oksekraften. Nå får det hele småputre under lokk (evt. folie) i ca. 1 time. Synes du sausen blir for tynn, kan du sile den og tykne den med litt Maizena (rør ut en ts i 0,5 dl vann, og tilsett. Kok i to minutter).

Løken som er til overs skjærer du i skiver / ringer, som du vender i litt mel. Stek løken sprø og slik at den har fått farge i en panne med olje. Legg deretter løken på tørkepapir, slik at fettet renner av før du serverer den sprøstekte løken sammen med kjøttet.

Anrett kjøttskivene på en stor tallerken med saus over. Brekkbønner passer godt til Zwiebelrostbraten.

Du kan servere stekte poteter (Bratkartoffeln), potetstappe (Erdäpfelpüree) eller båndpasta (Bandnudeln) til.

Vinanbefaling

Oksekjøtt, løk og en smaksrik saus krever en vin med litt tyngde. Österreich Wein anbefaler en Blaufränkisch Reserve. Denne druesorten kommer opprinnelig fra Untersteiermark / Slovenia. Vinen har en utpreget fruktig bouquet av skogsbær. Største delen av Blaufränkisch vinen produsert i Østerrike kommer fra Burgenland.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.