Posted in:

Bad Waltersdorf – i romernes fotspor

© by Arnold Weisz

Idylliske Bad Waltersdorf er omgitt av det pittoreske landskapet i Øst-Steiermark. I tillegg til det termiske spaet byr landsbyen også på naturskjønne fotturer blant vingårder og frukthager.

Jeg ankom Bad Waltersdorf en solrik og varm dag i slutten av juni. Selv om det egentlig var for varmt for en vandring i 32 °C, foreslo det lokale turistkontoret en rute som delvis tok meg gjennom små skogslunder med litt skygge underveis. Og jeg angret ikke på at jeg fulgte tipset, ettersom den såkalte Römerweinweg («Den romerske vinveien») tok meg i romernes fotspor gjennom et nydelig landskap med panoramautsikt, vingårder og idylliske tettsteder.

Gjennom landsbyer og frukthager

Turen foregikk vekselvis på asfalterte veier, grusveier og skogstier. Den 8,9 km lange Römerweinweg tok meg opp på de lave åsene øst for Bad Waltersdorf. Da jeg la landsbyen bak seg og ruslet gjennom boligområdene i utkanten, passerte jeg Heiltherme Spa & Hotel. Det var veldig fristet til å legge seg ved bassenget og slappe av, men klarte jeg å fortsette videre. Etter hvert som jeg kom opp i høyden ble jeg belønnet med en nydelig utsikt over dalen i stedet. Den godt merkede romerske vinveien var også utstyrt med informasjonstavler. Dessverre bare på tysk. Oppe på Wagerberg-åsen fortsatte vandreruten gjennom små tettsteder og store frukthager. Her hadde jeg dessuten en flott utsikt østover. Her og der kan du ta en pause på benkene i veikanten. Selv om de står rett utenfor et hus, er det bare å sette seg. De er plassert der både for turgåere og lokalbefolkningen.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Vingårder og gårdsbutikker

Jeg stoppet ikke ved de såkalte Buschenschanks (vingårdsrestauranter), men kikket i stedet på noen produkter som ble solgt direkte på gårdene. Flere steder langs vandreruten tilbyr de hjemmelaget brennevin, druesaft, gresskarfrøolje, og selvfølgelig forskjellige typer vin. Kjøper du direkte fra produsentene eller gårdsbutikker, får du like god kvalitet og unngår masseproduserte produkter. Dessuten er prisene veldig rimelige. Den siste kilometeren tar deg nedover gjennom en liten skog igjen, før du kommer tilbake til Bad Waltersdorf fra motsatt side.

Kulinariske utskeielser

Cirka 2,5 timer etter start var jeg tilbake i landsbyen, akkurat i tide til lunsj. Regionen rundt Bad Waltersdorf er kjent for sin kulinariske dyktighet. Du finner alternativer for både god tradisjonell østerriksk mat samt moderne kulinariske utskeielser i sentrum av Bad Waltersdorf. Eller du kan stoppe ved noen av vingårdsrestaurantene underveis. De fleste landsbyer i Østerrike er temmelig rolige rundt lunsjtid, ettersom butikker flest stenger og de fleste arbeidere også spiser lunsj. Derfor gjaldt det å sikre et fint bord i skyggen. En kjent restaurant, Safenhof, finner du i den vakre historiske bygningen rett ved bekken, i tillegg til noen flere som ligger rundt kirken i sentrum av Bad Waltersdorf.

Annonse

Den vakreste landsbyen i Europa

Etter lunsj var det på tide å se nærmere på selve Bad Waltersdorf. Bekken Safen renner midt gjennom landsbyen, som allerede var bebodd i romertiden. I 2003 ble Bad Waltersdorf tildelt gullplaketten for den «vakreste landsbyen i Europa» av Entente Florale. De fleste av de historiske bygningene finner du rundt kirken fra 1690, som for eksempel prestegården fra 1774.

I romernes fotspor

Denne delen av Steiermark og området rundt Bad Waltersdorf var bebodd allerede under romertiden, og man har gjort utallige funn fra denne perioden. Bak kirken er det et lite, men interessant museum med funn fra romertiden. Det er gratis å komme inn, og du kan enkelt se det på 15 minutter.

  • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

    Posted in:

    Kürbiscremesuppe

    Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

    Les hele artikkelen

  • Linzer Torte fra Østerrike

    Posted in:

    Linzer Torte

    Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

    Les hele artikkelen

  • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

    Les hele artikkelen

  • Schärding, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Schärding – fargerik barokkby ved elven Inn

    Byens største attraksjon er den såkalte «Silberzeile», eller sølvrekken på norsk, på Stadtplatz. Husene som omgir hovedtorget i Schärding er et fantastisk skue, selv på en novemberdag. Det livløse brune landskapet inspirerer vanligvis ikke til reising, og akkurat derfor er barokkbyen ved elven Inn det perfekte sted å besøke senhøstes. Barokkfasader i høstsol Selv om […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.