Niederösterreich

© by Niederösterreich-Werbung / Michael Liebert

Herlige sykkestier i Wachau langsmed Donau, vinregionen Weinviertel og skibakkene på Schneeberg er bare en liten smakebit på det som gjør Niederösterreich til et glimrende reisemål for de som er interessert i kultur, natur og familieaktiviteter.

Med sine 19.177 km2 er Niederösterreich Østerrikes største delstat. Selv om delstaten ved første øyekast virker noe mer tilbakeholden og lavmælt enn for eksempel Tirol eller Salzburg, er Niederösterreich utrolig sammensatt. Fra en flik av Alpene i sør, via den frodige Donaudalen midt i til skogs- og åkerlandskapet i Nord, viser denne delen av Østerrike frem mange ulike fasetter.

Kjerneområde

Niederösterreich har alltid vært sentral i Østerrikes historie og tilhører «kjernelandet». Delstaten het engang i tiden Österreich og var en del av de opprinnelige landområdene til Habsburgerne, som regjerte Østerrike i mer enn 800 år. Niederösterreich omslutter dessuten helt og holdent Wien, og nærheten til landets hovedstad har selvfølgelig gitt delstaten mange fortrinn. 42 % av delstaten er jordbruksland og bidrar dermed til en stor del av matproduksjonen i Østerrike. I tillegg finner også den store deler av Østerrikes vinproduksjon sted i Niederösterreich.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Turistmagneter

Delstatens største turistmagnet er regionen Wachau, som er området mellom Krems og Melk langsmed Donau. Her ligger idylliske landsbyer på rekke og rad langsmed Donau, omgitt av vinmarker. Vindistriktet Weinviertel dreier seg ikke bare om vinproduksjon, men har også blitt en viktig del av det kulinariske tilbudet til besøkende. Mange av vingårdene i regionen har også meget gode spisesteder. Fruktregionen Mostviertel er det perfekte stedet for å kombinere lokale kulinariske nytelser og naturen, enten til fots, på sykkel eller i bil. Waldviertel på grensen til Tsjekkia veksler mellom skog- og landbruks landskap. Her er det påvist bosetning så langt tilbake som for 50.000 år siden. I dag byr den delen av Østerrike blant annet på pittoreske småbyer, ridderborger og museumsjernbaner.

Kultur og arkitektur

Niederösterreichs betydning i landets historie synes godt gjennom det store antallet slott, klostre og borger du finner i Niederösterreich. Med sin nærhet til maktens sentrum i Wien tiltrakk Niederösterreich de adelige, som ønsket å tilbringe tid i landlige trakter som likevel ikke lå for langt fra maktens sentrum. De geistlige (den katolske kirken) har i Østerrike alltid vært en del av det maktlandskapet gjennom Østerrikes historie, og har satt sitt preg på kulturlandskapet. Ingen andre delstater i Østerrike kan vise frem så grandiose religiøse byggverk som Niederösterreich. Klosterne Stift Melk, Stift Göttweig og Stift Klosterneuburg bare for å nevne noen av de fantastiske byggverkene.

For mer info: Niederösterreich tourism and cultural portal

Skisteder

Niederösterreich har den østligste delen av Alpene, og selv om de kanskje ikke er like spektakulære som i Tirol finner du også her flotte skimuligheter.

  • Göstling-Hochkar
  • Annaberg
  • Lackenhof-Ötscher
  • Mitterbach-Gemeindealpe
  • Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee
  • St. Corona am Wechsel
  • Zauberberg Semmering
  • Puchberg am Schneeberg

Dette er de mest kjente skistedene i denne delstaten. De fleste åpner i løpet av desember alt ettersom snømengden tillater det. Schneeberg, som bare ligger bare ligger ca. to timer med bil (115 km) fra Wien er en av de mest populære skistedene. Dette området byr også på fantastisk vandreterreng i den varme årstiden.

Hochkar er en av flere utmerkede skisteder i Niederösterreich. Foto: Niederösterreich-Werbung / Leo Himsl ©

Annonser