Salzburgerland

© by Arnold Weisz

Delstaten Salzburg er langt mer enn Mozart-byen Salzburg. Sommer som vinter byr Salzburgerland på et utrolig mangfold av ferieaktiviteter for både store og små.

Barokk arkitektur, klassisk og tradisjonell musikk, og kulinariske utskeielser for de som er interessert i kultur. En hel masse heftig natur for de som liker å vandre, sykle, padle, vindsurfe, gå på ski eller ake, bare for å nevne noen gøyale måter å oppdage Salzburgland på.

1200 år med historie

Selv om det ikke er offisielt bruker man i Østerrike ofte betegnelsen «Salzburgerland» for å skille mellom byen og delstaten med samme navn. Det er heller ikke helt uten grunn at salzburgerne kan kalle seg et «land». Salzburg har siden den spede starten som et erkebispesete i 798 levd sitt eget liv, og ble faktisk ikke 100% innlemmet i Østerrike før 1816. I mellomtiden fungerte fyrstedømmet som en buffersone mellom kongeriket Bayern og det habsburgske keiserriket Østerrike-Ungarn.

Høyt og lavt

Salzburgerland er først og fremst et Alpelandskap med Grossvenediger som det høyeste fjellet hvor toppen rager 3662 m.o.h. Delstaten har også en av de lengste og dypeste gjel/juv i Østerrike; Liechtensteinklamm. For de som vil vandre finner du utallige ruter, alt fra lettgåtte ruter i lavlandet, middels vanskelige fjellruter med fantastisk utsikt til klatrestier for de viderekommende. Vi har blant annet vært på en herlig fottur på 2400m høye Speiereck i Lungau. Flatlandet nord for barokkbyen Salzburg er preget av innsjøene Wallersee og Mattsee. Her finner du idylliske landsbyer og fine bademuligheter. Drar du til Oberndorf på grensen til Tyskland kan du besøke minnekapellet (Stille-Nacht-Kapelle) for tekstforfatteren Joseph Mohr og låtskriveren Franz Xaver Gruber som laget den berømte julesangen Stille natt.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vinterlandet

Salzburgerland byr på et bredt spekter av vinterdestinasjoner med ski- og snøaktiviteter i alle mulige slags varianter. Skisteder som Kitzsteinhorn, Flachau og Obertauern, har alt skientusiaster kunne ønske seg. Dessuten er Kitzsteinhorn også et flott utfluktsmål for de som rett og slett vil nyte naturen – og ikke minst den fantastiske utsikten fra over 3000m – sommer som vinter. Av de utallige skistedene som selvfølgelig finnes i Salzburgerland kan vi dessuten nevne; Saalbach-Hinterglemm, Bad Gastein, Rauris og Grossarltal. Dette er på langt nær alle skistedene, men noen av de mest kjente. Salzburgerland er ikke bare et vinterparadis for alpinistene. For de som vil gå langrenn, stå på skøyter, ake kjelke, kjøre snowboard, kjøre hesteslede eller til og med dra på ballongtur finner du utallige muligheter spredd utover hele delstaten. For de som ønsker litt roligere omgivelser, men allikevel herlige vinteropplever, samt og oppleve genuin østerriksk alpelandsbysjarm anbefaler vi Filzmoos.

Seterhytteparadiset

Naturmennesker kan boltre seg i et fantastisk variert alpint miljø, hvor opplevelser og aktivitetene står i kø. Eller du kan rett og slett bare finne deg et stille sted for å slappe av. Salzburgerland er kjent for sine seterhytter, eller Alm som det heter på tysk. Før i tiden var «die Alm» bosted for gjetere og budeier mens kveget fikk lov til å beite i høyfjellet. Gjennom generasjoner, ble kjernet smør og laget ost laget på Alm-hyttene. Mange av disse hyttene har blitt godt bevart og tilbyr i dag sultne turgåere smaken av gamle tradisjoner gjennom servering av lokal mat og drikke. Mer rustikk kan det vel ikke bli, når du kan kjenne lukten av hjemmelaget ost og ferskt brød som kommer rett ut av en gammeldags vedovn. Med slike sanseopplevelser er Salzburgerland et ferieparadis man bør unna seg minst en gang i livet.

Salzburg by

Hovedstaden i Salzburgerland, Mozart-byen Salzburg, er et av Mellom-Europas mest spennende reisemål. Nytelsen er blant annet barokk arkitektur, kulturbegivenheter, shopping og kaféliv. Salzburg må ha en av de flotteste beliggenhetene i verden. Med Alpene som et bakteppe i sør, det grønne bølgende landskapet i Bayern mot nord, ligger Salzburg klemt inn mellom Østerrikes største borg Hohensalzburg og elven Salzach. Legg til Mozart, barokk arkitektur, kulturbegivenheter, shopping og kafeer og du har et av Mellom-Europas mest spennende reisemål.

Annonser