Posted in:

På togreise i Østerrike

© by ÖBB / Christoph Posch

Alpelandet Østerrike byr på mange fine togreiser. Dessuten en togreise er mer enn bare et transportmiddel. Her kan du boltre deg med alt fra moderne hurtigtog gjennom Alpene, til gamle damptog og fjellbaner med uforglemmelig utsikt.

Med totalt 4865 km med skinner har Østerrike forholdsvis godt utbygd jernbanenettverk. Norge som er mer enn fire ganger så stort som Østerrike, har faktisk 600 km mindre jernbane. Tog er en populær reisemåte i Østerrike og på det meste er 570 tog underveis på samme tid. Å dra på togreise I Østerrike i stedet for med bil trenger ikke å bety at du går glipp av noen av det beste landet kan vise frem – tvert imot.

Fra fly til tog

Togreisen kan starte så snart du har gått av flyet. Flyr du til Wien kan du gå rett på toget direkte til for eksempel Innsbruck allerede på flyplassen. Selv om vi alltid vil anbefale at du blir noen dager i Wien før du reiser videre til neste destinasjon i Østerrike. Moderne og komfortable togsett gjør at en togreise er en fin måte å se Østerrike på. Tog er først og fremst å god måte å bevege seg mellom de største byene, som for eksempel WienLinzSalzburg eller Wien – Graz for å nevne et par hovedlinjer. Strekningen Wien – Innsbruck kjøres 12-14 ganger i døgnet og kan ta så lite tid som 4 timer og 14 minutter. På strekninger som Wien – Linz – Salzburg kjører togene med hastigheter på over 200 km/t, slik at reisetidene blir korte.

S-Bahn

Det såkalte S-Bahn systemet er godt utbygd og tar deg til de mindre stasjonene hvor Intercity eller ekspresstogene ikke stopper. S-Bahn strekninger finner du som regel med utgangspunkt i større byer, ettersom de ofte er brukt av pendlere. Disse togstrekningene er også meget nyttige for turister som skal reise kortere strekninger, fordi S-Bahn har hyppigere avganger enn langdistansetogene, og ofte er et raskere alternativ enn buss.

Somletog

Ekspresstogene er ikke alltid best når det gjelder utsikten. Vi tog et skikkelig somletog, dvs. 2 ulike tog mellom Fehring i Steiermark og Wien. Det tok 3 timer og 20 minutter inklusive et bytte i Wiener Neustadt. Men du verden for en flott togreise, der skinnegangen slynget seg forbi små landsbyer, kulturlandskap og skog. Inne mellom gjorde krappe svinger at vi var ned i 30 km/t. Da har du god tid til å nyte landskapet. Turen gikk for det meste gjennom Burgenland og vi fikk se steder man ikke vanligvis kommer innom med bil. Det finnes mange slike togstrekninger i Østerrike, som du enten kan ta som en del av gjennomreisen, eller som en dagsutflukt.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Gjennom Alpene

For de som er interessert i mer enn selve transporten mellom punkt A og B kan toget i Østerrike by på interessante reiser i seg selv. Mange av togstrekningene går gjennom et herlig alpelandskap. Noen av de flotteste strekningene er; Innsbruck, Tirol og Feldkich, Vorarlberg som tar deg gjennom det ville alpelandskapet Arlberg. Nord-sør strekningen mellom Salzburg, Salzburgerland og Villach, Kärnten tar deg gjennom Tauernmassivet. Selv om det er sommermånedene som trekker flest turister til togene i Østerrike, kan en tur midtvinters også være en god oppladning til skiferien. Mange av Østerrike mest populære skisteder, som for eksempel; St. Anton, Badgastein, Kitzbühel, Zell am See og Schladming når du med tog.

3 klasser

Det østerrikske jernbane selskapet ÖBB tilbyr tre ulike klasser om bord i togene; Economy, First og Business Class. Det største forskjellen er større plass, matservering, setereservasjon og ekstra service, jo mer du betaler for billetten. De aller fleste togene i Østerrike er moderne og har god plass, selv på Economy. Dermed er det ikke noe vits å betale for de dyrere klassene, så fremt du ikke vil slå ut håret og nyte litt mer luksus og ro under togturen.

Nightjet

ÖBB kjører nattog med sovevogner og liggevogner mellom Østerrike og en rekke byer i Tyskland, Sveits og Italia. Man har også lagt opp til at man kan ta med på biler og motorsykler på toget. Dermed kan man spare seg for lange dager og strekninger på motorveier gjennom Europe, og heller sove seg frem til reisemålet. Se mer på ÖBB sitt Nightjet nettsted.

Annonse

Spesielle togopplevelser

Rundt om i hele Østerrike finner du turisttog som byr på spesielt severdige strekninger eller museumstog som kjører på egne lukkede strekninger. Det finnes mange og varierte opplevelsestogturer spredt rundt i hele landet. De kan variere fra flotte historiske damptog, til lokale elektriske skinnebusser og til tannhjulsbaner som tar deg opp på fjelltopper. De er for mange til å nevne alle, men vi kan blant annet anbefale en tur med Schafbergbahn, som tar deg fra Wolfgangsee og opp på snaufjellet og den 1783 moh. Schafberg på litt over en halv time. Her får du en helt uforglemmelig utsikt over sjøene i Salzkammergut og Alpene rundt. I en helt annen type landskap, frakter Gleichenberger Bahn passasjerer mellom Feldbach og kurstedet Bad Gleichenberg i Steiermark. Blant lokalbefolkningen er strekningen kjent som «Jungelekspressen» (Dschungelexpress), ettersom som toget beveger seg både gjennom et kupert kulturlandskap og tett skog på den 21 km lange turen.

Togreise for alle

Uansett om du er på Interrail, kombinerer fly og tog eller rett og slett på bilferie, har du utallige muligheter for å oppleve Østerrike ved hjelp tog. Østerrike byr på togopplevelser, ikke bare togentusiaster, men for hele familien. Enten du er på jakt etter en fin utflukt med barna for noen timer eller om du trenger rask og moderne transport fra A til B, Østerrike har det meste. Vi har samlet en del linker til togselskaper som trafikkerer alt fra liliput tog, bergbaner og ekspresstog. Ta en titt og se om det er noe som frister.

På togreise i Østerrike – Anbefalte togturer

(Klikk på strekningsnavnet for mer info)

Gleichenberger Bahn

Den 21 km lange strekningen mellom Feldbach og Bad Gleichenberg blir også kalt «jungelekspressen» av lokalbefolkningen. Det elektriske skinnebussene tar deg på en herlig togreise, gjennom et bølgende skog- og kulturlandskap i Steirisches Vulkanland i det sørøstlige Østerrike. Med de mange stoppene undervveis er toget også populært for vandrerer.

Schafbergbahn

Den 5,8 kilometer lange turen opp til Schafberg (Sauefjellet) fra Wolfgangsee tar ca. 35 minutter. På den tiden stiger du mer enn 1200 høydemeter.

Les hele artikkelen her

Schneebergbahn

Denne fjellbahnen tar deg fra Puchberg am Schneeberg nede i dalen og opp til over 2000 moh. på fjellet Schneeberg i Niederösterreich.

Schneeberg – Til fjells med vandretog

Zillertalbahn

Den smalsporede jernbanen trafikkerer en 32 km lang strekning mellom Jenbach i Inntall og Mayerhofen i Zillertal, Tirol. De fleste avgangene kjøres med vanlige skinnebusser, mens noen avganger kjøres med gamle damptog.

Fantastiske vinterdager i Zillertal
ANNONSE

Donauparkbahn

Lilleputtoget som tar deg på en runde i Donaupark, Wien ble bygget til en stor hageutstilling (Wiener Internationale Gartenausstellung) i 1964 og har blitt en kjær attraksjon for både store og små. Samme selskap kjører også en lilleputbane i fornøyelsesparken Prater.

Achensee-Dampf-Zahnradbahn

Bygget for 120 år siden trafikkerer klassiske damplokomotiv den 7 km lange mellom Jenbach og Seespitze ved Achensee i Tirol.

Opp i fjellet og ut på Achensee

Wachaubahn

Kjører gjennom Donaudalen / Wachau, mellom Krems og Emmersdorf, hvor den passerer middelalderborger og idylliske landsbyer og er omkranset av vinmarker. Toget kan kombineres med et cruise på Donau.

Wachau – vinregionen ved Donau

Taurachbahn

Fra juni til september kan du nyte turen mellom Mauterndorf og Tamsweg, Salzburg i historiske togvogner trukket av damplokomotiv.

Mariazellerbahn

Kjører i perioden mai til oktober i naturskjønne omgivelser en strekning på 84 km fra St. Pölten, Niederösterreich til Mariazell, Steiermark.

Mariazell – Bade-, vandre- og sykkelferie

Waldviertelbahn

En 68 km lang smalsporbane i det nordlige Niederösterreich, som trafikkerer strekningen Gross Gerung og Litschau. Linjen har vært i drift i 115 år, og i dag kjøres det turisttog med både damp- og diesellokomotiver, samt av og til en skinnebuss. Sesongen går fra 30. april til 1. November 2022.

Murtalbahn

Smalsporbane som kjører de 65 km fra Tamsweg, Salzburg langs elven Mur til Murau, Steiermark. Det kjøres både regelmessige moderne lokaltog, samt damptog på linjen. Du kan velge mellom 3 ulike damptogturer, fra 45 minutter til 5 timer lange. I Tamsweg kan du bytte til Taurachbahn (se info lenger opp på siden).

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.