Vorarlberg

© by Dietmar Walser - Vorarlberg Tourismus

Det minste og vestligste delstaten i Østerrike lokker turister med et variert natur- og kulturlandskap mellom Bodensjøen og Arlberg, og med en bemerkelsesverdig blanding av moderne og gammel arkitektur.

Selv om delstaten bare 2601 km2 stor (litt større enn Vestfold), er Vorarlberg kjent for sitt varierte kulturlandskap, godt likt for sin gjestfrihet og elsket for sitt fjellandskap. Dessuten hører en den østligste bredden av Bodensee til Vorarlberg, hvor man også finner delstats hovedstaden Bregenz. Beliggenheten ved Europas tredje største innsjø gir Bregenz en litt annerledes atmosfære enn andre byer i Østerrike. Båthavnen, strandpromenaden og badestrendene gir nesten følelsen av å være ved havet.

Solkrem og fjelltopper

I øst er Vorarlberg adskilt fra Tirol gjennom Arlbergpasset (1793 m), som også er opphavet til delstatens navn («før Arlberg»). De største elvene i Vorarlberg er Rhinen (som danner grense mot Sveits). Delstaten grenser mot Tyskland, Sveits og Liechtenstein. Det høyeste fjellet i Vorarlberg, Piz Buin med 3312 m høyde som ligger på grensen mellom Østerrike og Sveits. Noen kjenner kanskje igjen navnet, da det også er navnet på en serie med sol- og hudkrem produkter fra firmaet som har sitt hovedkvarter i Vorarlberg.

Bregenzerwald

Den nordlige delen av Vorarlberg består av et berg- og åslandskap som er perfekt for vandre- og sykkelferier. Små bortgjemte daler og koselige landsbyer dominerer her. Her finner du også Kleinwalsertal som er litt kuriost ved at du ikke kommer deg til denne dalen gjennom Østerrike, men må ta en liten omvei via Tyskland.

Vandreferie

Selv med sin ringe størrelse byr Vorarlberg på et utall, og ikke minst meget varierte vandreturer. Du kan langsmed Bodensjøen eller Rhinen. Hvis du vil ha det mer kupert og i skoglandskap bør du oppsøke Bregenzerwald. Hvis fjellstøvler og tynn luft er tingen finner du fjellturer av ulik vanskelighetsgrad på grensen mot Tirol og Sveits. Ta en titt på dette interaktive vandrekartet for Vorarlberg.

Skisteder

Den sørlige delen av Vorarlberg domineres av Alpene med fjell på opptil 3312 m. Sommertid er dette paradis for de som vil vandre og klatre i høyfjellet. Vintertid finner du utallige alpinanlegg hvor alle slags alpinister kan boltre seg i snøen. Skisteder som Brandnertal, Lech-Zürs og Montafon er bare noen som har lang sesong og er ganske snøsikre.

Klikk på bildene for å se dem større >>>

Språklig skille

Arlberg skiller ikke bare delstaten fysisk fra resten av Østerrike, men også språklig. De som kan litt tysk vil raskt høre at man snakker en helt annen dialekt i denne delen av Østerrike enn lenger øst. I motsetning til resten av Østerrike snakker man ikke bayerske, men Alemannic dialekter i Vorarlberg. Dialekten ligner mer på den sveitsiske enn dialekter som det snakkes andre steder i Østerrike.

Musikk og kultur

Bregenz Festivalen som arrangeres hvert år i juli / august. I løpet av fire uker kan publikum oppleve et variert musikk program. Operaforestillinger, orkesterkonserter og samtidsmusikk i Festspielhaus og Kunsthaus Bregenz. Dessuten blir det arrangert en rekke kultur events som en del av Ungdomens Cross-Culture festivalen.

Bregenz

Hovedstaden i delstaten Vorarlberg er mest kjent for de årlige festspillene som foregår på en scene ute i Bodensjøen. Selv om byen med 27.000 innbyggere er et trivelig sted å spasere rundt i, er det først og fremst nærheten til sjøen som tiltrekker mange av de besøkende. Den eldste delen av Bregenz, Oberstadt er bare noe gater stor og ligger litt ovenfor den nye bykjernen. Oberstadt var opprinnelig omgitt av en firkantet bymur, hvorav noen deler fortsatt eksisterer i dag. En fantastisk utsikt over ikke bare Bregenz, Tysklands kystlinje til Bodensjøen, men også de sveitsiske alpene finner du på fjellet Pfänder (1064 moh.) som Bregenz ligger ved foten av. Toppen nås med en gondolbane (Pfänderbahn) som går fra Bregenz sentrum og tar deg til topps på noen få minutter. Les artikkelen vår om Bregenz.

For mer info:

Bregenzer Festspielen

Vorarlberg offisielle turistkontor

 • Østerrikes fineste utsiktspunkter, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Best i vest fra Rhindalen i Vorarlberg

  Vi valgte å bruke den lille byen Feldkirch ved foten av Alpene som base for utforskningen av Rhindalen. Rhindalen i Vorarlberg ligger på grensen til Sveits og Liechtenstein, og så langt vest du kommer i Østerrike. Byen ligger perfekt til ved hovedveien som går gjennom delstaten, slik at det er raskt og enkelt å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Bregenz, Strandpromenade,Vorarlberg,Østerrike

  Posted in:

  Festspill og strandliv i Bregenz

  Hovedstaden i delstaten Vorarlberg er mest kjent for de årlige festspillene som foregår på en scene ute i Bodensjøen. Selv om byen med 27.000 innbyggere er et trivelig sted å spasere rundt i, er det først og fremst nærheten til sjøen som tiltrekker mange av de besøkende. Strandpromenaden Strandpromenaden mellom havnen og Festspillkomplekset er stedet […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Schattenburg

  Enhver historisk by med respekt for seg selv bør ha en borg, og Feldkirch har Schattenburg. Selv om det er påvist bosetting her fra før Kristus, ble «byen» Feldkirch til sammen med byggingen av borgen tidlig på 1200-tallet. Okkupert av svenskene Schattenburg er en av Østerrikes best bevarte middelalderborger. På 1400-tallet var borgen innviklet i […]

  Les hele artikkelen

 • På togreise i Østerrike

  Posted in:

  På togreise i Østerrike

  Med totalt 4865 km med skinner har Østerrike forholdsvis godt utbygd jernbanenettverk. Norge som er mer enn fire ganger så stort som Østerrike, har faktisk 600 km mindre jernbane. Tog er en populær reisemåte i Østerrike og på det meste er 570 tog underveis på samme tid. Å dra på togreise I Østerrike i stedet […]

  Les hele artikkelen

Annonser