Posted in:

Vinterjuvvandring gjennom Breitachklamm

© by Arnold Weisz

Det 2,2 kilometer lange Breitachklamm er Mellom-Europas dypeste. Ikke mange juv er åpne om vinteren, men juvet på grensen mellom Østerrike og Tyskland byr på en herlig opplevelse i den kalde årstiden.

Ettersom jeg var noen dager i Kleinwalsertal, Østerrike benyttet jeg sjansen til å gjøre en vinterjuvvandring i Breitachklamm. Jeg har vært på mange flotte juvvandringer rundt i Østerrike, men aldri om vinteren. Det snødekte landskapet bød på en annerledes atmosfære og en herlig vinterlig opplevelse.

Passfri grenseovergang

Jeg hoppet på bussen i Riezlern i Kleinwalsertal og kjørte til Walsershcanz, som ligger på grensen til Tyskland. Her er du på høyeste punkt og øvre inngang til Breitachklamm. Etter rundt 200 meter fra bussholdeplassen, på vei ned gjennom skogen mot juvet, krysser du en bekk og befinner deg i Bayern. Ingen fare! Du trenger ikke passet på denne grenseovergangen. Etter hvert når du juvet og ganske snart reiser fjellveggene seg loddrett på begge sider. Etter en stund kommer du til billettluken hvor du blir bedt om 4,50 euro for voksne og 1,30 euro for barn (5-15 år). Deretter er det bare å fortsette juvvandringen.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Isgardiner

Klokken halv ti om morgenen var jeg underveis alene og kunne nyte stillheten. Det renner ofte mindre vann gjennom juvet om vinteren og er derfor langt mer stille enn på sommeren. Sikre gangveier hugget ut i fjellet eller skrudd fast i fjellet gjør denne juvvandring ufarlig selv vinterstid. Et vakkert skue underveis er de fossefallene av is og «isgardiner» som pryder overbyggene til gangveien gjennom juvet. Der Breitachklamm er smallest og dypest ligger også et par store steinblokker, som har kilt seg fast i «sprekken». Litt rart å gå under disse. Kast også noen blikk ned i juvet, hvor du kan se flere flotte jettegryter. På den siste biten (når du kommer ovenfra) må du gjennom en liten tunnel også, før juvet begynner å utvide seg.

Varm kakao

En vei tar rundt 1 time. Ta det med ro og nyt naturen rundt deg og se hva kraften av vannet har skapt gjennom 10.000-vis av år. Når du kommer til den nedre utgangen, finner du et besøkssenter og en restaurant. Det var godt å få seg en varm kopp kakao med krem og slappe av litt. Når jeg startet juvvandringen, var det friske minus 8 grader. Deretter var det bare å kle på seg igjen og starte turen opp gjennom juvet og tilbake til Kleinwalsertal. Litt bedre lys gå en annen opplevelse på returen. Flere folk hadde også funnet veien til juvet, som får 300.000 besøkere i året.

For mer info se Breitachklamm sitt nettsted

  • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

    Posted in:

    Kürbiscremesuppe

    Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

    Les hele artikkelen

  • Linzer Torte fra Østerrike

    Posted in:

    Linzer Torte

    Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

    Les hele artikkelen

  • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

    Les hele artikkelen

  • Schärding, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Schärding – fargerik barokkby ved elven Inn

    Byens største attraksjon er den såkalte «Silberzeile», eller sølvrekken på norsk, på Stadtplatz. Husene som omgir hovedtorget i Schärding er et fantastisk skue, selv på en novemberdag. Det livløse brune landskapet inspirerer vanligvis ikke til reising, og akkurat derfor er barokkbyen ved elven Inn det perfekte sted å besøke senhøstes. Barokkfasader i høstsol Selv om […]

    Les hele artikkelen

  • Bad Radkersburg, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Gatelangs i sjarmerende Bad Radkersburg

    De fleste som besøker Bad Radkersburg kommer sannsynligvis til å kose seg med et opphold på spaet utenfor det historiske sentrum. Uansett, vi har i løpet av flere besøk vandret opp og ned i de fleste gater og smug, og blitt kjent med idylliske Bad Radkersburg. Innenfor de gamle festningsmurene, som delvis er godt synlige, […]

    Les hele artikkelen

  • Høyfjells vintervandring på Gottesackerplatået, Kleinwalsertal, Vorarlberg, Østerrike

    Posted in:

    Vintervandring på Gottesackerplatået

    Jeg var ikke kommet mange meterne fra heisstasjonen og ut på Gottesackerplatået, før det lå et eventyraktig vinterlandskap fremfor meg. Uten å tenke særlig lenge over det bega jeg meg ut på den lengste runden på 5 kilometer (finnes også en kortere versjon på 3 km). Det var kommet nysnø et par dager før slik […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.