Østerrike som reisemål

Hva kan du forvente deg av Østerrike?

© by Ana Lucia Marcos

Østerrike som reisemål byr på et godt utvalg av aktiviteter, severdigheter og overnattingsmuligheter som passer til alle slags lommebøker. Landet har en meget godt utbygd turistinfrastruktur hvor det aller meste holder meget god standard.

Å slappe av med en rolig sykkeltur langsmed Donau, beundre den fantastiske utsikten på vandre- og klatreturer i Alpene, suse nedover herlige alpinløyper, ake om kapp med barna dine på en kald vinterkveld i flombelyste akebakker, oppleve livet i middelalderen på en av landets mange ridderborger, nyte kulinariske utskeielser på lokale vertshus, kose deg med familien på en camping- og badeferie ved noen av de reneste innsjøene i Europa eller slå ut håret i kultur- og nattelivet i Wien. Dette er bare noen få eksempler på det Østerrike har å tilby besøkende. Listen kunne selvfølgelig ha vært mye lenger.

Tid for ferie

Størrelsen på Østerrike gjør at man kan kombinere flere ulike reisemål eller aktiviteter uten å måtte bruke masse tid på å flytte på seg. Du kan virkelig ta deg tid til det viktigste – ferie. Uansett om man ønsker å benytte offentlige eller egne transportmidler, gjør et meget godt utbygd tog- og veinett med høy standard at transporten går raskt og bekvemt. Dessuten er reisen også en viktig del av opplevelsen. Kom deg også av motorveien, for å utforske natur og kultur langsmed småveiene. La deg overraske av hva du kan finne underveis. Mye av det du kan oppleve på denne måten finner du ikke beskrevet i brosjyrer eller reisehåndbøker. Dette er Østerrike som reisemål på sitt beste.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Bærekraftig turisme

På tross av Østerrike ikke er noe stort land er det distinktiv forskjell på de ulike regionene. Som et resultat av sin lange og intrikate historie har østerrikerne en mangfoldig kulturhistorisk bakgrunn. De etniske og kulturelle forskjellene gir hver region sitt eget særpreg. Østerrike kan også by på 9 UNESCO kulturarvsteder og har den høyeste tettheten av museer per innbygger. Landets reiselivsnæringen utvikles dessuten på en bærekraftig måte, og er rangert på 6. plass i verden for sin miljøvennlighet.

Viktig inntektskilde

Når man sier Østerrike vil mange først og fremst tenke vinter reisemål. Det er det jo også for all del, men landet har fasiliteter og aktiviteter som gjør at det udiskutabelt er et flott helårs reisemål. Det er det mange andre som har funnet ut også. Hele 25,3 millioner utenlandske turister besøkte Østerrike i 2014. Dette gjør landet til det 12 mest besøkte landet i verden. Det jobber 220.000 mennesker i de 40.000 virksomhetene som er involvert i turist industrien, som genererer ca. 10% av landets totale økonomisk aktiviteter.

Enormt utvalg

Østerrike har et meget bredt og godt utvalg av overnattingssteder. Hvis du søker på www.booking.com vil du kunne få opp 15-20.000 overnattingssteder til enhver tid. Du kan få rom med god standard helt ned til € 10-12 per person per natt. I andre enden av skalaen finner du fem stjerner superior (*****s) hoteller som har absolutt alt man kan tenke seg av fasiliteter.

Vær og klima

Østerrike ligger i en temperert klimasone med et sentralt europeisk klima påvirket av Atlanterhavet. De fire årstidene har mange de samme typiske temperatursvingningene og klimatiske endringene som vi også kjenner fra Norge. Som følge av det store topografiske mangfoldet og den landets øst- vest utstrekning finner du 3 ulike klimasoner:

Øst / Sørøst: Pannonian klima med kontinental innflytelse – lite nedbør, varme somrer og moderate kalde vintre.
Alpine Regioner: Alpint klima – mye nedbør (unntatt indre alpine dalområder som den øvre delen av Inntal), korte somrer, lange vintre.
Resten av landet: Klima for det meste påvirket av vær fra Atlanterhavet samt med innflytelse fra sørøstlige kontinentale Europa.

Kultur og tradisjon

Østerrikerne er stolte av og glade i sine kulturelle tradisjoner. Det legger du raskt merke til når du reiser rundt i Østerrike ved at du ofte ser folk kledd i tradisjonelle klær og drakter. Både lederhosen og dirndl brukes i mange ulike, men særlig festlige anledninger. I Wien er det å gå på ball like stort den dag i dag som det var under keisertiden. Mange katolske og folkelige merkedager blir feiret på ulike vis rundt om i Østerrike. Derfor skal du ikke bli overrasket om du plutselig havner midt oppi en Almabtrieb i september eller et Krampusløp i begynnelsen av desember.

Annonse

Bevaring av naturen

I størrelse utgjør Østerrike (83.000 km2) er kun ca. 21 % av Norge (386.000 km2), men har en befolkningstetthet på 103 per km2 mot Norges 13 km2. På tross av Østerrike er langt mer tettbefolket enn Norge har man likevel klart å bevare mye av naturen. De siste 30 årene har myndighetene sammen med lokalbefolkningen og næringslivet satset på å utvikle nærings- og boligutvikling samt kulturlandskapet uten å ødelegge naturen. Naturen utgjør  en vital del av landets satsing på turisme.

Helårs reisemål

Det første mange naturlig nok tenker på hvis man nevner Østerrike, er skisteder i Alpene og Tirol. Vinterturisme utgjør selvfølgelig en stor del av turistvirksomheten i alpelandet, men for de som ikke suser nedover fjellet på ski finnes det en mengde andre aktiviteter – året rundt. Våren kommer tidligere enn i Norge mange steder og med temperaturer på 20 °C allerede i mars, er dette en flott tid å vandre på i lavlandet. Hva med en badeferie i Østerrike? Utallige små og store innsjøer byr på badevann opptil 25-26 °C. Holder ikke det finner du dessuten spaanlegg spredt ut over hele landet. Høsten er en flott tid for mat- og vinreiser.

Lite land – variert landskap

Selv om Østerrike er et lite land i forhold til Norge varierer landskapet enormt. Fra det høyeste fjellet Grossglockner 3798 moh. til landets laveste punkt 114 moh. i Burgenland er det kun litt over 320 km i luftlinje. Hvis du reiser igjennom Østerrike, fra Bodensjøen lengst vest i Østerrike det Pannonske slettelandet lengst i øst, vil du finne ekstreme forskjeller. Denne variasjonen gjør også Østerrike til et godt reisemål.

Østerrikes 9 delstater

Forbundsrepublikken Østerrike består av ni ulike delstater. De har mye til felles men har alle sin egenart og byr på mange forskjellige typer reisemål og aktiviteter. Vi har laget en liten guide til alle de ni ulike delstatene.

Wien

Det er vanskelig å uttale seg om Wien uten å måtte ty til slitte fraser og svulstige adjektiver. Byen er simpelthen et reisemål man ikke kommer utenom hvis du har interesse for historie, arkitektur, kulinariske utskeielser, musikk, kunst eller rett og slett mennesker.

Burgenland

Burgenland lengst øst er helt ulikt resten av Østerrike – domineres av åpne sletter og bølgende åser. Kom og nyt blant annet seiling på Neusiedlsee, vinmarker og klassisk musikk. Burgenland er vel den eneste delstaten i Østerrike som ikke har sin bit av Alpene. Delstatens høyeste punkt er 884 moh., som etter østerriksk målestokk er ganske beskjedent.

Niederösterreich

Herlige sykkelstier i Wachau langsmed Donau, vinregionen Weinviertel og skibakkene på Schneeberg er bare en liten smakebit på det som gjør Niederösterreich til et glimrende reisemål for de som er interessert i kultur, natur og familieaktiviteter. Med sine 19.177 km2 er Niederösterreich Østerrikes største delstat.

Oberösterreich

Turistnæringen i Oberösterreich er velutviklet og har en mengde varierte aktiviteter å tilby. Naturen skifter fra bølgende åser i nord med historiske småbyer og ridderborger, Donaudalen sentralt og et dramatisk innsjø- og alpelandskap i sør.

SalzburgerLand

Delstaten Salzburg er langt mer enn Mozart-byen Salzburg. Sommer som vinter byr Salzburgerland på et utrolig mangfold av ferieaktiviteter for både store og små. En hel masse heftig natur for de som liker å vandre, sykle, padle, vindsurfe, gå på ski eller ake, bare for å nevne noen gøyale måter å oppdage Salzburgland på.

Steiermark

Steiermark er kjent som Østerrikes grønne hjerte. Varmt, solrikt og ofte fuktig Alpe-Adria klimaet gjør dette til Østerrikes spiskammer. Naturopplevelsen står dessuten i kø for både store og små. Delstaten kan dessuten skilte med 788 fjell høyere enn 2000 meter. De sørøstlige delen er preget av bølgende åser og dalfører.

Kärnten

Selv om det er fjellene som dominerer Østerrikes sørligste delstat, har Kärnten også flere store innsjøer. I tillegg byr de fleste innsjøene i delstaten på gode vanntemperaturer på opptil 26 °C og kan med rette kalle seg et sommerparadis. De 24 skistedene har det meste du kan ønske deg for en skiferie.

Tirol

Tirol er helt og holdent preget av de spektakulære Alpene. Naturen i Østerrikes 3. største delstat er som skapt for å utfolde seg i naturen, sommer som vinter. Tirol har mer enn 500 fjelltopper som rager høyere enn 3000 meter over havet. Tirolerne er opptatt av natur og kulturlandskapet sitt og holder mange gamle tradisjoner i hevd.

Vorarlberg

Det minste og vestligste delstaten i Østerrike lokker turister med et variert natur- og kulturlandskap mellom Bodensjøen og Arlberg, og med en bemerkelsesverdig blanding av moderne og gammel arkitektur. Selv om delstaten bare er litt større enn Vestfold, er Vorarlberg kjent for sitt varierte kulturlandskap, godt likt for sin gjestfrihet og elsket for sitt fjellandskap.

Annonse
Booking.com
 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • View of Gumpoldskirchen from the vineyards

  Posted in:

  4 herlige dagsturer fra Wien

  Det er enkelt å reise på dagstur fra Wien med offentlig transport. Enten du er i Wien med fly eller har kjørt bil hit, kan du enkelt dra på oppdagelsesferd litt utenfor byen. Vi har vært på 4 herlige dagsturer med helt ulike opplevelser, som du kan gjøre på en dag uten stress. Med trikken […]

  Les hele artikkelen

 • Bregenz, Strandpromenade,Vorarlberg,Østerrike

  Posted in:

  Festspill og strandliv i Bregenz

  Hovedstaden i delstaten Vorarlberg er mest kjent for de årlige festspillene som foregår på en scene (Seebühne) ute i Bodensjøen. Selv om byen med 27.000 innbyggere er et trivelig sted å spasere rundt i, er det først og fremst nærheten til sjøen som tiltrekker mange av de besøkende. Strandpromenaden Strandpromenaden mellom havnen og Festspillkomplekset er […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Middelalderfest i Mauterndorf

  Middelalderen kommer til live på det som har blitt til den legendariske folkefesten i Mauterndorf, som ligger 1 time med bil fra Salzburg. De 2 dagene i en helg i hver juli er en morsom begivenhet for hele familien. Lille Mauterndorf midt i Alpene er det perfekte stedet for å få opplevel middelalderen. Det historiske […]

  Les hele artikkelen

Annonser