Posted in:

Kafékultur i Østerrike

© by Arnold Weisz

Å gå på kafé er en gammel og veletablert tradisjon i hele Østerrike, men kanskje spesielt i Wien. Historien sier at Wien fikk sin kafékultur etter de ottomanske styrkenes beleiringen av byen i 1683.

Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685.

Kafékultur

Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det ikke egnet seg for sosiale sammenkomster og kaffehusene derfor til en slags ekstra stue. Selvfølgelig har det også foregått viktigere ting enn utveksling av sladder på kafé, særlig i Wien. Opp gjennom historier sies det at kriger har blitt startet, musikkstykker har blitt komponert og store bokverk har blitt skrevet på kafé. Selv om kaffehusene tiltrekker seg folk fra alle samfunnsjikt og er et viktig møtepunkt for østerrikerne, går man kanskje ikke like drastisk til verks som tidligere. I dag er en god kafé like gjerne et sted for for å nyte god kaffe. Gjennomsnittlig drikker østerrikeren 162 liter kaffe i året. Favoritten er en såkalt Brauner etterfulgt av Melange.

ANNONSE

Kaffe meny

Vi er i de siste tiårene har det langsomt vokst frem en slags kafékultur i mange andre land. Vi har også blitt vant til omfattende kaffemenyer selv i Norge, etterhvert som både amerikanske og kontinentale kafékjeder har gjort sitt inntog. Østerrikske kafeer har alltid hatt store kaffemenyer, men hvor noen av navnene og typene skiller seg noe fra de vi får i Norge. Det nytter ikke bare å bestille «en kaffe» slik som i Norge. Derfor tenkte jeg at vi skulle ta en liten gjennom gang av de kaffetypene som du vanligvis finner på kafeer og konditorier i Østerrike.

Kleiner Schwartzer
En enkel mokka.

Grosser Schwartzer
En dobbel mokka

Verlängerter Schwarzer
En mokka blandet ut med kokende vann.

Kleiner Brauner
En liten mokka servert med melk (Milch) eller fløte (Obers) ved siden av

Grosser Brauner
En dobbelt mokka servert med fløte ved siden av.

Verlängerter Brauner
En mokka blandet ut med kokende vann og med en skvett fløte i.

(Wiener) Melange
En stor mokka blandet med varm melk med et lag melkeskum på toppen.

Franziskaner
En Melange med pisket krem (Schlagobers) på toppen i stedefor melkeskum.

Einspänner
En mokka i glass med pisket krem og strøsukker på toppen.

Kapuziner
En dobbelt mokka med pisket krem.

For ordenskyld, mokka er det svarte sterke basis brygget man komponerer de ulike kaffe drikkene på. Selvfølgelig har også mer kjente varianter (fra Italia) også gjort sitt inntog på kafé i Østerrike. Derfor vil du også støte på for eksempel Cappucino, Espresso og Caffe Latte.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Tilbehøret

På de aller fleste kafeer i Østerrike serves kaffe i kopper på asjett, som plasseres på et brett sammen med tilbehøret. Ingen store krus her nei! I Østerrike er det dessuten vanlig at man uoppfordret får et glass vann til kaffen. Ingen fare, ettersom vannet rett fra springen i Østerrike holder meget høy kvalitet og er ikke farlig å drikke. Dessuten vil du som regel finne en liten kjeks eller sjokoladebit på brettet også. Noe du ikke alltid finner er suketter eller sukkererstatning (Süsstoff) for blant annet diabetikere.

Ikke stress

Ingen i Østerrike (utenom på de mest trafikkerte turistkafeene) forventer at du heller i deg kaffen på et blunk og styrter ut. Kafékultur betyr at du tar deg god til til å nyte kaffen og eventuelt bakeverkene, mens du observerer dagliglivet rundt deg eller slapper av med en avis. Kom gjerne alene og sitt i ro og fred. Kommer du sammen med venner, bekjente eller kolleger gjør det ingenting om det blir diskutert. Et kafé besøk i Østerrike kan være en mangefasettert affære. Man kommer for å utveksle sladder, spise, spille spill, lese aviser eller rett og slett å drikke kaffe. Hovedsaken er at både kaffen og tiden skal nytes, og fungere som en pause før du kaster deg ut i det hektiske hverdagslivet igjen.

Tradisjonelle kaféer

En kafé med lange tradisjoner, Zum Schwarzen Kameel har vært en del av bybildet i Wien siden 1618. Med sin beliggenhet midt i gamlebyen er dette stedet nesten alltid fullt. Hvis du vil besøke en god gammel dag wienerkafé, men med noen færre turister og større sjanse for å få et bord anbefaler vi Café Sperl. En annen perle blant kafeene i Wien er Kleines Café på Franziskanerplatz. Som navnet sier er kafeen liten, men har det klassiske bohemaktige interiøret man forventer seg av en ekte wienerkafé.

  • Posted in:

    Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

    Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

    Les hele artikkelen

  • Østerrikes søte sider - på konditori i, Østerrike

    Posted in:

    Østerrikes søte sider

    Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.