Syd-Tirol

Südtirol / Bolzano – Alto Adige

© by IDM Südtirol-Alto Adige / Clemens Zahn

Italias nordligste provins Südtirol var en gang i tiden en del av østerrikske Tirol. Selv om både natur og kultur er ganske like på begge sider av grensen, har Syd-Tirol sin egen unike sjel.

Provinsen er fortsatt i dag overveiende tysktalende og kulturen er unektelig ganske lik den du finner nord for grensen. Selv om Syd-tirol ble utsatt for en slags “italienisering” etter at Italia fikk kontroll over denne delen av Tirol, har man i løpet av de siste tiårene igjen funnet tilbake til felles kultur og tradisjoner med østerrikske Tirol.  Vi har derfor valgt å ta med Syd-Tirol i vår reiseportal for Østerrike på tross av provinsen faktisk ligger i Italia. Provinsen Syd-Tirol er som sine «søsken» i Østerrike, Tirol og Øst-Tirol dominert av Alpene.

Vintersportslandet

Syd-Tirol er sikkert best kjent for sine mange vintersportssteder. Mange nordmenn drar sikker kjensel på navn som Antholz / Anterselva hvor det arrangeres verdenscup i skiskyting hver vinter, og Gröden / Val Gardena hvor det arrangeres verdenscup i alpint.  Og for langrenns entusiastene er selvfølgelig Toblach / Dobbiaco godt kjent. Dette betyr ikke at det er kun verdenseliten som kan leke seg i skiløypene i Syd-Tirol. Spredt over hele provinsen finner du muligheter for alle typer vintersport.

Vandre- og sykkelterreng

Fjellandskapet i Syd-Tirol mangler ikke på hverken vandre eller sykkelmuligheter, i alle vanskelighetsgrader. Området rundt Sterzing / Vipiteno egner seg særlig bra for familieaktiviteter. Her finner man terreng overkommelig selv om beina fortsatt er små, og man kan ta gondolbaner opp på fjellet og vandre det siste stykket mot toppen på godt merkede stier.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Fjellklatring

Man kommer ikke utenom fjellklatring når man snakker om Syd-Tirol. Både Alpene og særlig Dolomittene byr på utfordringer for alle klatrere uansett hvilket nivå man er på. Tindebestigeren og eventyreren Reinhold Messner fra Brixen har brukt av sin enorme viten og erfaring med de høyeste fjellene i verden (han har besteget 14 topper over 8000 m), i Messner Mountain Museums. Museene i seg selv er også verd et besøk, da tre av dem ligger i gamle middelalder borger og den andre helt spesielle arkitektoniske bygninger.

Spektakulær natur

Av provinsens totale flatemål på 7400 km² er hele 1780 km² beskyttet som natur- eller nasjonalpark. Mer enn 13.000 kilometer med merkede turstier går på kryss og tvers av Syd-Tirol. Den nordlige delen er dominert av Alpene. I den sørøstlige delen av provinsen utgjør Dolomittene landemerket. Disse karakteristiske fjellene består av fossile korallrev. Dolomittene er en del av UNESCOs verdensarv.

Syd-Tirol

Oppdelingen av Tirol

Provinsen Syd-Tirol oppstod etter Første Verdenskrig da Østerrike ble tvunget til å avstå denne delen av Tirol til Italia som en del av fredsavtalen med de allierte. Fra 1920 har Syd-Tirol vært en del av Italia. Provinsen er i dag et autonomt område og har klart å holde på sin identitet og kultur. Provinsen har også nære forbindelser til Østerrike. I dag har rundt 69 % av de totalt 515.000 innbyggerne i Syd-Tirol tysk som sitt morsmål. I 1910 var den tysktalende andelen på 89 %. Før delingen av Tirol hadde Syd-Tirol vært del av et eget grevskap innenfor Habsburgmonarkiet. Grevskapet Tirol eksisterte fra 1140 til 1919 med Meran som hovedstaden.

Annonse

Gode forbindelser til Østerrike

Syd-Tirol har gode veiforbindelser med både sine naboland og resten av Italia. Mang en nordmann på bilferie har sikkert passert Brennerpasset (sør for Innsbruck) på vei sørover i Italia. E45 går tvers igjennom provinsen fra nord til sør. I tillegg til Brennerpasset kan du krysse grensen mellom Østerrike og Syd-Tirol via Reschenpass og Timmelsjoch som forbinder provinsen med Tirol. Den fjerde muligheten er veien gjennom Hochpustertal hvor du passerer grensen mellom Øst-Tirol og Syd-Tirol i nærheten av Toblach (I) og Sillian (A).

For mer informasjon, se nettstedet til: Südtirol – Official travel site

  • Jaufenpass, Wipptal, Syd-Tirol, Italia

    Posted in:

    Juv- og fjellvandring i Wipptal

    Vi er i Wipptal, en dal som strekker seg fra Innsbruck til Franzenfeste, og knytter sammen Tirol og Syd-Tirol. Grensen mellom Østerrike og Italia går i Brennerpasset, omtrent midt i Wipptal. Etter grensepasseringen kjører vi i ned til Sterzing (Vipiteno) hvor vi overnatter. Dagen etter starter vi oppholdet vårt i Syd-Tirol med turen opp til […]

    Les hele artikkelen

Annonser