Slott, klostre og ridderborger

© by Arnold Weisz

Østerrike byr på hundrevis av slott, klostre og ridderborger fra Bregenz i vest til Hainburg i øst. De adelige, geistlige og militære har ettertrykkelig satt sitt preg på Østerrikes kulturlandskap gjennom historien.

Disse fantastiske byggverkene fremstår ikke bare som historiske og arkitektoniske perler, men byr besøkere på en mengde ulike aktiviteter. Enten de er i statlig, privat, geistlig eller firmaeie er mange av slottene, klostrene og borgene mer eller mindre åpne for publikum. Noen få slott og borger er fortsatt privatboliger og dermed helt lukket for publikum.

Midt i Europa

De fleste av borgene i Østerrike ble bygget i løpet av middelalderen (ca. 500 – 1500 e.Kr.). Mange av borgene var foruten politiske maktsentre også datidens tollstasjoner som genererte inntekter for feudalherrene. Derfor finner man mange av de flotteste borgene langsmed handelsruter og fjellpass. Deler av det som i dag ligger innenfor Østerrikes moderne grenser var en del av det Tysk-romerske riket, og lå i grenselandet mot øst, både nord og sør for Alpene. Etter hvert som landet tok form og overklassen genererte formuer bygget de noe fantastiske slott. Få av datidens makthavere kunne styre uten nær tilknytning til kirken, og sammen med den katolske kirken i Østerrike har de opp gjennom århundrene konstruert noe himmelske arkitektoniske byggverk. Østerrikes beliggenhet midt i den kulturelle smeltedigelen Europa var som skapt for et landskap fullt av ridderborger, slott og klostre.

Åpent hus

Du kan gifte deg i et barokkslott, spise gourmetmiddag i et kloster og nyte ekstravagant overnatting på en ridderborg. Er ikke dette nok kan du fordype deg i livet som ridder, adelig eller munk. Mange av disse historiske byggverkene er utrolig velbevarte og nøye restaurert. Noen kan kun besøkes på guidede rundturer, mens andre kan sees på egen hånd. Bruk gjerne noen Euro mer på en guide for å få mer ut av besøket ditt. Dette er bare for å nevne noen meget få opplevelser du kan ta del i ved å besøke noen av Østerrikes utallige slott, klostre og borger.

Ikke bare for riddere

De historiske byggverkene befinner seg i ganske ulike forfatninger, hvorav noen kun består av ruiner, men andre er meget godt vedlikeholdt. Noen ridderborger befinner seg midt i byer, mange av de flotteste troner høyt i landskapet mens andre ligger mer bortgjemt i naturskjønne områder. De opprinnelige borgbyggerne var dessuten flinke til å finne seg gode byggetomter og mange av borgene er makeløst plassert, ofte på høyder med fantastisk utsikt. Uansett hvilke interesser du har anbefaler jeg at du avlegger noen av disse kulturmonumentene et besøk.

Vi har besøkt en mengde slott, klostre og ridderborger i Østerrike, og flere står på listen over de som skal besøkes. Listen under har på ingen måte rangert stedene, men er satt sammen i en tilfeldig rekkefølge. Alle stedene har sin spesielle sjarm og vi har plukket ut steder spredt utover Østerrike og som vi tror er fine utfluktsmål for både store og små.

ØsterrikeSpesialisten anbefaler:

ridderborger Burg Hochosterwitz, Kärnten, Østerrike.
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Hochosterwitz

Middelalderborgen Burg Hochosterwitz i Kärnten troner mektig over det omliggende landskapet på en 170 meter kalksteinsklippe, og er et morsomt utfluktsmål for både store og små. Borgens 620 mter lange adkomstvei er beskyttet av hele 14 porter. Derfor ble den aldri inntatt.

Les hele artikkelen
Schallaburg sett fra hagen foran slottet.
Foto: Arnold Weisz ©

Schallaburg

Schallaburg regnes som det vakreste renessanseslottet nord for Alpene. Renessanseslottet med sine vakre hager er ikke bare kjent for sin fantastiske arkitektur, men også for sine årlige innovative kulturutstillinger. Schallaburg ligger i Niederösterreich rundt en times kjøring fra Wien på A1.

Les hele artikkelen
Ottomanerne prøvde å innta Riegersburg uten særlig hell © Arnold Weisz
Foto: Arnold Weisz ©

Riegersburg

Dette er ikke bare en av Steiermarks, men antageligvis også en av Østerrikes flotteste borger. Borgen ruver i det omliggende landskapet på en klippetopp 482 moh. og det var nok ingen tvil om hvem som hersket over området opp gjennom historien.

Les hele artikkelen
ridderborger Burg Mauterndorf, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Mauterndorf

Borgen fra det 13-århundre er et lite klenodium gjemt bort i fjellene i Lungau, Salzburgerland. En stund var dette sommerresidensen til biskopene i Salzburg. I dag er det en opplevelsesborg med aktiviteter for hele familien.

Les hele artikkelen
Burg Aggstein, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Aggstein

Denne borgen har den mest spektakulære plasseringen som man kan tenke seg. Burg Aggstein klorer seg fast på et klippeutspring 300 meter over Donau, med en fantastisk utsikt over Wachau.

Les hele artikkelen
Burg Deutschlandsberg, Steiermark, Østerrike.
Foto: Ana Lucia Marcos©

Burg Deutschlandsberg

Denne borgen ble for første gang nevnt i 1153 som Burg Lonsperch, tilhørende adelsslekten Lonsperger. Etterhvert tjente den som sommer residens for biskopene fra Salzburg. Fra 1932 er borgen eid av Deutschlandsberg kommune og huser i dag et arkeologisk museum, et hotell og en restaurant.

Les hele artikkelen
Schattenburg, Feldkirch, Vorarlberg, Østerrike
Foto: Ana Lucia Marcos ©

Schattenburg

Borgen troner på en klippe over byen Feldkirch, Vorarlberg. Den ble bygget tidlig på 1200-tallet og var en del av befestningsmuren rundt Feldkirch. I dag huser den velbevarte borgen et flott museum og en restaurant.

Les hele artikkelen
Burg Schlaining, burgenland, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Schlaining

Denne velbevarte borgen i Burgenland er i dag et senter for fred og konfliktløsning. Museet tar for seg krig og konflikter. I tillegg finner du et museum for lokal historie. Borgen i seg selv er vel verd et besøk og utsikten fra tårnet er fantastisk.

Les hele artikkelen
Annonse
Burg Rappottenstein
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Rappottenstein

Denne borgen har vært belagret tre ganger men ble heldigvis aldri ødelagt, og fremstår derfor som det fryktinngytende festningsverket det opprinnelig var ment som. I sommermånedene runger musikk og sang mellom steinmurene fra et variert program av konserter og kabareter.

Burg Rappottenstein

Hohensalzburg, Salzburg, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Festung Hohensalzburg

Ikke til å unngå, festningen Hohensalzburg som troner over Salzburg. Dette er et av de største festningsverk fra middelalderen som finnes i Europa. Vel verd å bruke en 2-3 timer på en rundtur inne i selve festningen og den lille “byen” innenfor murene. Tårnene og murene byr på en fantastisk utsikt til alpene og Tyskland.

Festung Hohensalzburg

Burg Strechau, Steiermark, Østerrike
Foto: Ana Lucia Marcos ©

Burg Strechau

Denne meget velbevarte borgen ligger på en fjellknaus godt synlig fra A9. De guidete rundturene gir deg et lite innblikk i dagliglivet på borgen opp gjennom historien. Dessuten huser borgen et veteranbil museum som også er vel verd et besøk.

Les hele artikkelen
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Finstergrün

Denne borgen stammer fra 1100-tallet, men ble sterkt skadet under en skogbrann i 1841. Borgen fremstår i dag ganske annerledes etter en omfattende restaurering og nybygging som ble ferdig i 1904. Du kan se både de gamle ruinene og den nye borgen fra innsiden. Det er også et lite museum der. Burg Finstergrün er i dag et barne- og ungdomsfritidssenter og et ungdomsherberge.

Burg Finstergrün

Burg Bernstein, Burgenland, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Bernstein

Borgen Bernstein i Burgenland ble sannsynligvis påbegynt i år 860, men har blitt omgjort mange ganger opp gjennom århundrene. Mye av dagens utseende fikk det etter en gjenoppbygging etter en krutt eksplosjon på 1600-tallet. I dag fungerer deler av borgen, som er i privat eie, som hotell.

Burg Bernstein

Burg Heidenreichstein, Niederösterreich, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Heidenreichstein

Denne velbevarte pittoreske borgen ligger i landsbyen Heidenreichstein. Borgen er er i privat eie, men delvis åpen for publikum. Vi anbefaler å være med på den guided rundturen som gir et lite innblikk i livet på borgen opp gjennom århundrene.

Burg Heidenreichstein

ridderborg Burg Piberstein
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Piberstein

Denne velrestaurerte borgen er i dag et regionalt kultursenter for konserter, utstillinger, litteraturopplesninger og musikkfestivaler. Borgen i seg selv er verd et besøk, og du finner også en liten kro her.

Burg Piberstein

Schloss Moosham, Lungau, Salzburg, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Moosham

Slottet som vel egentlig er en borg ble sannsynligvis bygget på fundamentene av en romersk festning på 1100-tallet. Borgen er i dag i privat eie, men tilgjengelig for publikum. Du finner både et museum og en restaurant i borgen, som også har en flott utsikt over Lungau.

Schloss Moosham

Foto: Arnold Weisz ©

Burg Landskron

Landskron er lett å få øye på høyt over motorveien A10 like ved Villach, Kärnten. Borgen er fra slutten av 1300-tallet ble ødelagt av en brann i 1812, men er delvis restaurert. I dag finnes det en restaurant her og en zoo med Japanmakaker og rovfugler.

Burg Landskron

Burg Niederfalkenstein, Kärnten, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burg Niederfalkenstein

Man er ikke helt sikker på når borgen ble bygget, men den blir første nevnt i 1164 i skriftlige kilder. Borgen har blitt ødelagt mange ganger opp gjennom historien og fikk mye av sitt nåværende utseende i løpet av de siste hundre årene. Niederfalkenstein ved Obervellach, Kärnten har vært i privat eie lenge og det bodde folk her helt frem til 2004. Borgen kan besøkes fra mai til september og koster € 5.

Burgruine Kirchschlag, Bucklige Welt, Niederösterreich, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burgruine Kirchschlag

De restaurerte murene med flaggene som vaier i vinden er som tatt ut av riddereventyr. Den delvis restaurerte borgen ligger ovenfor byen Kirchschlag i regionen Bucklige Welt, i det sørøstlige Niederösterreich og er åpen for publikum.

Burgruine Kirchschlag

Burgruine Gösting, severdigheter rundt Graz, Steiermark, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burgruine Gösting

På en åskam nordvest for Graz ruver borgen Gösting, eller rettere sagt restene ettersom deler av borgen ligger i ruiner. Borgen ble påbegynt tidlig på 1000-tallet og var i bruk til et stykke ut på 1700-tallet. Et lyn slo ned i borgen i 1723 som også huset et stort kruttlager og startet en brann som ødela store deler av borgen. Tårnet er restaurert og gir en herlig utsikt over Graz og omlandet.

Burgverrein Gösting

Burgruine Hinterhaus med fenomenal utsikt til Donau, Niederösterreich, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Burgruine Hinterhaus

På en åskam ved Donau ruver restene av borgen Hinterhaus. Borgen stammer fra 1100-tallet og ble bebodd frem til tidlig på 1500-tallet. Borgen forfalt og ble ødelagt i 1620. Selv om selve restene etter borgen er imponerende nok, er det utsikten over Donau og vingårdene rundt Spitz som gjør borgen verdt et besøk.

Annonse

Burgruine Gallenstein, Steiermark
Foto: Ana Lucia Marcos ©

Burgruine Gallenstein

Borgen Gallenstein dateres tilbake til 1200-tallet og var tilfluktsstedet og administrativ sete for Admont kloster frem til slutten av 1800-tallet. Ruinene av borgen som da helt forfalt, ble gjenoppbygd og gjenopplivet av Gallenstein slottsforening fra midten av 1960-tallet med stort frivillig engasjement. Borgen ligger vevd landsbyen St. Gallen i Steiermark og er lett tilgjengelig og kan besøkes på egen hånd (Se Google Maps).

Burgruine Grinne, Kärnten
Foto: Arnold Weisz ©

Burgruine Griffen

De som har kjørt på Autobahn A2 gjennom Kärnten kan ikke ha unngått å se denne borgen. Griffen slott ble bygget mellom 1124 og 1148 av biskopene i Bamberg. Når den ikke egnet seg som forsvarsverk lenger på 1700-tallet ble borgen forlatt og forfalt, helt til kommen Griffen overtok den og åpnet den for besøk. Dryppsteinhulen under festningen er også verdt et besøk. (Se Google Maps).

Hofburg, Det keiserlige Wien, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Hofburg

Hofburg i Østerrikes hovedstad, Wiener den tidligere keiserlige østerrikske residensen. Hofburg består ikke bare at et palass, men et kompleks av 16 ulike bygninger. I dag er Hofburg bosted og arbeidsplass for 5000 mennesker.

For mer info, se: Hofburg

Schloss Schönnbrunn, Wien, Østerrike.
Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Schönbrunn

Turistattraksjon siden 1800-tallet og på listen av UNESCOs verdensarv siden 1996, Keiserpalasset Schönbrunn med sitt fantastiske parkanlegg et must for besøkende til Østerrikes hovedstad, Wien.

Les hele artikkelen
Rosenburg, Niederösterreich, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Rosenburg

Slottet i seg selv er absolutt verd en rundtur, men det store trekkplasteret er oppvisningene med rovfugler som arrangeres om sommeren.

Les hele artikkelen
slott, klostre og ridderborger - Schloss Belvedere, Wien, Østerrike
Foto: Ana Lucia Marcos ©

Schloss Belvedere

Sommerresidensen til Prinz Eugen, en av Habsburgernes viktigste feltherrer, består av et fantastisk slott samt et omfattende hageanlegg. Slottet er i dag et kunstmuseum, mens hagen er offentlig park. Belvedere ligger 10-minutters gange fra Wien Innenstadt (sentrum).

Schloss Belvedere

Schloss Eggenberg, Graz, Steiermark, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Eggenberg

Et av de flotteste barokk slottene i Østerrike ligger i utkanten av Graz, Steiermark. Selv om man startet å bygge slottet allerede i 1460, er det meste av det du ser i dag fra 1600-tallet. Det flotte slottet ligger i en stor park rommer et museum, men er i seg selv verdt et besøk.

Schloss Eggenberg

Schloss Tratzberg, Tirol, Østerrike
Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Tratzberg

Tirol er ikke bare skisteder og vandreturer i fjellet. Den tidligere hertugdømmet har en lang historie, og du finner mange flotte slott og borger i delstaten. Schloss Tratzberg ligger like ved motorveien A12, 3-4 mil øst for Innsbruck,og er absolutt verd en avstikker.

Les hele artikkelen
Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Kapfenstein

Slottet var opprinnelig en grensefestning mot Magyarene, og ble bygget i det 10. eller 11. århundre. Den strategiske beliggenheten ved det som en gang var grensen til Ungarn, gjorde at borgen ofte var beleiret – men aldri inntatt. I dag er borgen i privateie, men fungerer som hotell og restaurant.

Schloss Kapfenstein

Foto: Arnold Weisz ©

Schloss Seggau

Slottet i det sørlige Steiermark ble bygget av Erkebispedømmet Salzburg i det tolvte århundre som en base for misjonsvirksomhet. I dag fungerer det som et hotell- og konferansesenter. I murene rundt i borgen finner du mange rester av romerske bygninger fra området.

Schloss Seggau

slott, klostre og ridderborger - Stift Melk, Niederösterreich, Østerrike
© Österreich Werbung, Foto: Homberger

Stift Melk

Benediktinerklosteret i Melk ved Donau ble i 2008 kåret av National Geographic til “Beste historiske severdighet”.  Klosteret er enda mer imponerende fra innsiden og kan sees med guidede rundturer.

Les hele artikkelen
Annonser