Posted in:

Riegersburg

Myter, eventyr og skumle historier

© by Arnold Weisz

Dette er ikke bare en av Steiermarks, men antageligvis også en av Østerrikes flotteste borger. Riegersburg godt plassert på en klippetopp 482 moh. ruver over det omliggende landskapet. Her var det ingen tvil om hvem som hersket over området.

Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for smålandsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som vokser på skråningene rundt borgen minner kanskje om forne tider. Borgen befinner seg jo midt i en av de mange vindistriktene i det sørlige Steiermark. Allerede på kelternes tid 2.500 til 400 f.Kr. ble det laget vin av lokale druer. Romernes inntog i området førte til at det det for alvor ble kultivert vin, noe som den dag i dag preger kulturlandskapet i regionen.

Grisene i vollgraven

Den praktfulle ridderborgen ligger på toppen av en utdødd vulkan. Det er ikke først fremst vulkanen som har vært til bekymring for herskerne på borgen. Tiltagende væpnede konflikter har gjort at fra tidlig middelalder stadig har bygget ut borgen og forsvarsverkene. Klippen som reiser 200 meter over det omliggende landskapet har i seg selv ikke vært beskyttelse nok. Selve borgen innenfor de ytre forsvarsverkene er omringet av to vollgraver som er hugd ut av basaltklippen. I dag har man funnet andre og mer fredelige bruksområder for vollgravene. I den innerste vollgraven, hvor det fortsatt er litt vann holder lever noen gullfisk og ender en beskyttet tilværelse. Den ytterste har blitt til en grisegård.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Historiens dype spor

Foruten den flotte utsikten og selve arkitekturen er det museene på Riegersburg det store trekkplasteret. Uansett hva du er mest interessert i av historie eller arkitektur er det nok å se på, og det starter allerede ved hovedporten. Legg merke til menneskefiguren som sitter i en av skyteskårene på den øvre borgens yttermur opp mot venstre. Historien forteller at dette er en tyrker (Ottomansk soldat) som ble tatt til fange og satt der for å terge angriperne. Selv om noen av dem klarte å komme seg over de indre murene, falt aldri borgen for de ottomanske styrkene. Når du kommer gjennom hovedporten, Wenzelporten legg merke til de dype hjulsporene som trafikken inn og ut av borgen har gravd ned i basaltsteinen. Det viser at det har vært mye aktivitet her gjennom flere hundre år. Den innerste delen av borgen huser museene hvor du kan få et innblikk historien knyttet til borgen og regionen rundt. Fra sin beskjedne start på begynnelsen av 1100-tallet og frem til midten av 1600-tallet vokste borgen kraftig i størrelse. Selv om borgen ble utsatt for angrep i både lokale fyrstefeider og i Habsburgernes kriger med det Ottomanske Riket har borgen klart seg godt og er for mesteparten godt bevart. Borgen eies og drives i dag av Liechtensteins fyrstefamilie, som kjøpte den i 1822.

Hekser, våpen og dagligliv

Borgen har 108 rom hvorav 25 er åpne for publikum og gjort om til museum med tre ulike temaer: Livet på borgen, Heksejakt og Våpensamlingen. Vi besøkte borgen en fredag formiddag tidlig i mai og bortsett fra en skoleklasse var ikke mange besøkende. Men du kan trygt regne med at det er langt travlere i helgene og særlig i feriemånedene juli og august. Uansett vi brukte ca. 1,5 time på alle tre museene uten å stresse. Våpensamlingen var ok, men hvis du virkelig er interessert i middelalder våpen er Landeszeughaus museet i Graz uslagbart. De rommene som viser eksempler fra livet på borgen er også severdige, om enn noe mer sparsommelig møblert i forhold til andre borger vi har besøkt i Østerrike. Uansett så er utsmykningen i noen av rommene helt fantastiske. Glem bare ikke å se opp! Rom 9 har for eksempel noen fantastiske takmalerier laget av en ukjent italiensk kunstner i 1589. Synd at han ikke kunne sole seg i glansen ved å signere dem.

Landsbyen Riegersburg

Ved foten av klippen, rett under borgen ligger den lille landsbyen Riegersburg med rundt 700 innbyggere. Her finner du flere overnattinsmuligheter, restauranter og kafeer. Dessuten matvarebutikk og bank. Rett ved siden av kirken starter også slyngveien opp til borgen. Litt lenger bort går det en vei rundt klippen på vestsiden som fører til den store parkeringsplassen og heisen opp til borgen.

Badesjøen Riegersburg

500 meter utenfor landsbyen finner du Seebad Riegersburg – en liten badesjø med en flott park rundt og tilhørende restaurant. Anlegget er meget veldesignet og byr på fine bademuligheter – både for de som vil ha en rolig svømmetur eller for de som vil være mer aktive. Du finner også et grunnt badeanlegg spesielt laget for små barn.

Badeferie, Seebad Riegersburg, Steiermark, Østerrike
Ikke noe å utsette på badetemperaturen på Seebad Riegersburg i det sørøstlige Steiermark. Foto: Arnold Weisz ©

Borgen er åpen for publikum fra april til oktober. Og gjennom sesongen foregår det ulike arrangementer som for eksempel middelalderdager og fullmånenetter.

For mer info, se websiden til Riegersburg.

Det er to måter å komme seg opp til borgen på. Enten til fots fra landsbyen under som tar ca. 20 minutter, til fots fra den store parkeringsplassen som tar ca. 40 minutter eller med heisen som tar et par minutter. Man kan dessuten ta heisen en vei og gå en vei for avvekslingen skyld. Med rullestol eller barnevogner må man ta heisen, ettersom gangveien ikke egner seg for dette.

 • Steyr, Oberösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstlig byvandring i historiske Steyr

  Byen som markerte sitt 1000 års jubileum i 1980 ligger godt plassert ved foten av alpene der elvene Steyr og Enns møtes. Nord for byen brer det flate landskapet til Donaudalen seg ut, mens i sør reiser Kalkalpene seg til over 2000 meters høyde. Steyr er trivelig og levende by. Selv i den historiske bykjernen, […]

 • Hochobir, Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Topptur til Hochobir 2139 m

  Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.