Østerrike har rike mattradisjoner. Det østerrikske kjøkkenet har opp gjennom historien hentet innflytelse fra mange av sine naboland, som tidligere var en del av det Keiserriket Østerrike og Habsburgernes Østerrike-Ungarn.
Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter og ingredienser fra Middelhavsregionen, og ikke minst vindyrking. De store folkevandringene fra 200 til 5oo-tallet e.kr. som blant annet førte hunere og flere slaviske folkeslag fra øst inn i området som i dag tilhører Østerrike. Fra nord kom germanske stammer som bajuvarene som slo seg ned i Tirol. Når Habsburgerne samlet et rike med mange folkeslag, økte også det kulturelle utbyttet.
Mattradisjoner fra øst
Det såkalte Habsburgmonarkiet, Keiserdømmet Østerrike og etterfølgende Østerrike-Ungarn, som på det meste hadde 50 millioner innbyggere fra et titalls ulike folkegrupper hadde stor innvirkning på det østerrikske kjøkkenet. Spesielt Wien som alltid har vært en flerkulutrell og kosmopolitisk by har sugd til seg ideer og tradisjoner. Nærmeste nabo Ungarn hatt en særlig innflytelse på østerrikske mattradisjoner og bidratt til at blant annet Gulasj har blitt en av de mest populære matrettene i landet.
Nasjonalrett
Når man spør østerrikerne om hva som er landets nasjonalrett svarer de fleste, men ikke alle, Wienerschnitzel. Det panerte svinekjøttet dukket faktisk ikke opp på østerrikske matbord før midt på 1800-tallet. Uansett, Wienerschnitzel er populær lbant østerrikere flest og har blitt en klassiker. Hva som havner ofteste på matbordet til østerrikerne kommer ofte an på hvor de bor. Selv om Østerrike er et lite land finner du flere særegenheter når det gjelder mattradisjoner. Dette har med kulturell innflytelse å gjøre, men også klima.
Regionale spesialiteter
Lokale råvarer hadde i langt større utstrekning enn i dag stor innvirkning på hva slags mat som ble satt bordet rundt om i Østerrike. Men man har igjen begynt å finne tilbake til de lokale råvarene og mattradisjoner. Wachau med sine Marillenknödel, Marchfeld med sine asparges eller Steiermark for sin Kürbissuppe (gresskarsuppe), bare for å nevne noen. Uansett, hvor du befinner deg i Østerrike, hvis du liker mettende, smakfulle og rustikke retter kommer du til å elske østerriksk mat. Tradisjonelle retter blir servert uten for mye dill dall hvor smak og ingredienser står i rampelyset.
Kakeparadiset
Vi kommer heller ikke utenom østerrikernes forkjærlighet til søtsaker. Selv om både Sachertorte og Apfelstrudel er glimrende ambassadører for østerrikske kakedisker, er oppfinnsom langt større enn disse to klassikerne. Hver neste konditor med litt selvrespekt komponerer en signaturkake, dvs. hans egen oppskrift. Landets konditorier byr på noe av det ypperste innenfor kunsten i å lage kaker. Les mer om Østerrikes søte sider!
Mattradisjoner i Østerrike
Vi tar for oss ulike mattradisjoner og gir deg oppskriftene. Se våre matartikler!
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
Zwiebelrostbraten er en klassisk rett som du finner i det østerrikske kjøkkenet, og på mange restauranter rundt om i landet. Ofte vil du også se den på spisekartene som Wiener Zwiebelrostbraten, som er samme rett. Ettersom retten er basert på oksekjøtt, som alltid har vært dyrere og mer eksklusivt enn for eksempel svinekjøtt, ble Zwiebelrostbraten […]
Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller. Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer […]
Østerrikerne er ihuga suppespisere og du finner et rikt utvalg av supper som tilfredsstiller de fleste ganer på de fleste restaurantmenyer. Jeg har falt for en rustikk grønnsaks-, kjøtt og nudelsuppe fra storbyen Wien. Altwiener (Wiener) Suppentopf har en basis i oksekjøtt, rotgrønnsaker og tynne suppenudler, men blir selvfølgelig servert i mange ulike varianter. Suppe […]
Wienerschnitzel blir av mange sett på som Østerrikes nasjonalrett. Grunnen til at denne retten har blitt populær og hjulpet til med å sette Østerrike på den kulinariske verdenskartet er ikke fordi den hverken er en komplisert eller dyr rett. Snarere tvert imot. Panert kjøtt med enkelt tilbehør – men du verden så godt! Myten avlivet […]
For de som ennå ikke har hatt gleden av å spise en Sachertorte, så er dette en mektig men delikat sjokoladekake. Den har et lag med aprikossyltetøy i midten og er overtrukket med mørk bittersøt sjokolade. Sjokolade sukkerbrødet skal være saftig og ha en kraftig smak av sjokolade. Den kan spises slik den er, eller […]
Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å […]
Denne gryteretten er særlig populær i Wien. Noen hevder at denne reisfleisch kommer fra det serbiske eller ungarske kjøkkenet, mens andre mener med sikkerhet at retten oppstod i Østerrike. Uansett er dette en tradisjonell matrett som har vært populær i Østerrike siden 1900-tallet. Noen restauranter har det på menyen, som Gasthaus Pöschl i Wien, men […]
Restauranter rundt i hele Østerrike serverer ulike aspargesretter så snart de er kommet opp av jorden. En av de mest populære rettene er Asparges med skinke og Hollandaisesaus. Historisk delikatesse 60 % av aspargesen som blir dyrket i Østerrike kommer fra Marchfeld, Niederösterreich. Regionen som ligger nordøst for Wien og mot grensen til Slovakia. Både […]
Gefüllte Paprika mit Paradeisasauce / fylt paprika med tomatsaus hører like mye til det østerrikske kjøkkenet som Gulasj eller Wienerschnitzel. Det finnes mange ulike varianter, særlig i Ungarn og på Balkan, men varianten med kjøttdeig som fyll er den mest brukte i Østerrike. Ingredienser for 4 porsjoner: 4 grønne paprika Fyllet: 1/2 kg blandet kjøttdeig […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]
De som har vært ute og spist i Østerrike kan ikke ha unngått å se knödel i en eller annen form på de fleste menyer. Semmelknödel er en av de viktigste tilbehørene i det østerrikske, bayerske (Semmelklöße) og bøhmiske kjøkkenet. Knödel blir i Østerrike først og fremst servert som tilbehør til en rekke ulike retter, […]
Kaspressknödel er husmannskost fra det vestlige Østerrike (SalzburgerLand, Tirol og Vorarlberg). Det finnes det en rekke ulike varianter, men grunnoppskriften er den samme. Forskjellen på kaspressknödel og vanlig knödel (semmelknödel) er at førstnevnte stekes i panne, mens sistnevnte kokes i vann. Ofte serveres Kaspressknödel i klar suppe, eller som egen hovedrett. Kaspressknödel er som navnet […]
Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]
Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartig kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Dette var starten på en av Wiens store varemerker. Den gang mange bodde i små leiligheter som det ikke egnet seg […]
På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]
østerrikespesialisten.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å kunne yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan lese mer om vår bruk av informasjonskapsler.OKJa takk, jeg vil lese mer om dette!