Mattradisjoner i Østerrike

Kulinariske opplevelser og matoppskrifter fra Østerrike

© by Ana Lucia Marcos

Østerrike har rike mattradisjoner. Det østerrikske kjøkkenet har opp gjennom historien hentet innflytelse fra mange av sine naboland, som tidligere var en del av det Keiserriket Østerrike og Habsburgernes Østerrike-Ungarn.

Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter og ingredienser fra Middelhavsregionen, og ikke minst vindyrking. De store folkevandringene fra 200 til 5oo-tallet e.Kr. som blant annet førte hunere og flere slaviske folkeslag fra øst inn i området som i dag tilhører Østerrike. Fra nord kom germanske stammer som bajuvarene som slo seg ned i Tirol. Når Habsburgerne samlet et rike med mange folkeslag, økte også det kulturelle utbyttet.

Mattradisjoner fra øst

Det såkalte Habsburgmonarkiet, Keiserdømmet Østerrike og etterfølgende Østerrike-Ungarn, som på det meste hadde 50 millioner innbyggere fra et titalls ulike folkegrupper hadde stor innvirkning på det østerrikske kjøkkenet. Spesielt Wien som alltid har vært en flerkulturell og kosmopolitisk by har sugd til seg ideer og tradisjoner. Nærmeste nabo Ungarn hatt en særlig innflytelse på østerrikske mattradisjoner og bidratt til at blant annet Gulasj har blitt en av de mest populære matrettene i landet.

Nasjonalrett

Når man spør østerrikerne om hva som er landets nasjonalrett svarer de fleste, men ikke alle, Wienerschnitzel. Det panerte svinekjøttet dukket faktisk ikke opp på østerrikske matbord før midt på 1800-tallet. Uansett, Wienerschnitzel er populær iblant østerrikere flest og har blitt en klassiker. Hva som havner oftest på matbordet til østerrikerne kommer ofte an på hvor de bor. Selv om Østerrike er et lite land finner du flere særegenheter når det gjelder mattradisjoner. Dette har med kulturell innflytelse å gjøre, men også klima.

Regionale spesialiteter

Lokale råvarer hadde i langt større utstrekning enn i dag stor innvirkning på hva slags mat som ble satt bordet rundt om i Østerrike. Men man har igjen begynt å finne tilbake til de lokale råvarene og mattradisjoner. Wachau med sine Marillenknödel, Marchfeld med sine asparges eller Steiermark for sin Kürbissuppe (gresskarsuppe), bare for å nevne noen. Uansett, hvor du befinner deg i Østerrike, hvis du liker mettende, smakfulle og rustikke retter kommer du til å elske østerriksk mat. Tradisjonelle retter blir servert uten for mye dill dall hvor smak og ingredienser står i rampelyset.

Kakeparadiset

Vi kommer heller ikke utenom østerrikernes forkjærlighet til søtsaker. Selv om både Sachertorte og Apfelstrudel er glimrende ambassadører for østerrikske kakedisker, er oppfinnsom langt større enn disse to klassikerne. Hver neste konditor med litt selvrespekt komponerer en signaturkake, dvs. hans egen oppskrift. Landets konditorier byr på noe av det ypperste innenfor kunsten i å lage kaker. Les mer om Østerrikes søte sider!

Annonse

Mattradisjoner i Østerrike

Vi tar for oss ulike mattradisjoner og gir deg oppskriftene. Se våre matartikler nedenfor!

  • backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Panert kylling har stått på menyer i Wien siden 1800-tallet og er fortsatt populært. Hemmeligheten i denne deilige retten ligger faktisk ikke i kyllingen, men i potetsalaten. Denne potetsalaten er for øvrig også populært å servere i Wien med andre retter som Wienerschnitzel eller pølsesalat (Wurstsalat). For 2 pers. 2 kyllingbryst ½ ts salt ½ […]

    Les hele artikkelen

  • Tiroler knødel, oppskrift fra Østerrike

    Posted in:

    Tiroler knødel

    Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er denne retten populær. Knødelen som er fylt med bacon spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du små knødler kan du også bruke den i klar kjøttsuppe. Ingredienser: 250 g knødelbrød* 1,5 dl melk 1 dl vann 3 egg 1 liten løk smør 2 […]

    Les hele artikkelen

  • Glühwein

    Posted in:

    Glühwein

    Ingredienser: 2 fl. rødvin 2 kopper vann 150 g sukker 6 stk nellik 3 stk kanelstenger 2 appelsiner Bland vin, vann og sukker i en kjele og varm opp, tilsett nellik, kanel og appelsinbåter. La det stå å trekke i 20 min. på svak varme til maks. 80 grader (må ikke koke). Ta opp tilsetningene […]

    Les hele artikkelen

  • Meidlingertorte, oppskrifter fra Østerrike

    Posted in:

    Meidlingertorte

    Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å […]

    Les hele artikkelen

  • Gefüllte Schweinerouladen, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Gefüllte Schweinerouladen

    Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]

    Les hele artikkelen

  • Posted in:

    Steirischer Backhendlsalat

    Ingredienser for 4 porsjoner: 4 kyllingbryst Salt Panering 4 ss hvetemel 2 dl brødrasp 2 egg Smør eller matolje til steking Salat Frisk salat (hjertesalat, isberg, crispi, lollo rosso osv.) 1-2 ss epleeddik (eller annen eddik) 3-5 ss gresskarkjerneolje (kurbiskernöl) 1-2 ss lunken kjøttbuljong 1 ts sterk sennep Salt & Pepper Cherrytomater Fremgangsmåte: Kutt kyllingfileten […]

    Les hele artikkelen

  • Zwiebelrostbraten, kulinarisk, Østerrike

    Posted in:

    Zwiebelrostbraten

    Zwiebelrostbraten er en klassisk rett som du finner i det østerrikske kjøkkenet, og på mange restauranter rundt om i landet. Ofte vil du også se den på spisekartene som Wiener Zwiebelrostbraten, som er samme rett. Ettersom retten er basert på oksekjøtt, som alltid har vært dyrere og mer eksklusivt enn for eksempel svinekjøtt, ble Zwiebelrostbraten […]

    Les hele artikkelen

  • Kaiserschmarrn, matoppskrifter, Østerrike

    Posted in:

    Kaiserschmarrn

    Keiser Franz Josef I (1830–1916) elsket denne retten og har gitt navnet til denne enkle men utrolig gode desserten. Det går mange ulike historier rundt opprinnelsen, som vi ikke skal dvele ved men heller konsentere oss om spise retten. Rundt om i Østerrike har det dukket opp enkelte lokale variasjoner, men vi har lagt vår […]

    Les hele artikkelen

  • gulasj, matoppskrifter, Østerrike

    Posted in:

    Ekte østerriksk gulasj

    Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]

    Les hele artikkelen

  • Stekt Zander / gjørs på salat, Østerrike

    Posted in:

    Zanderfilet auf Salat

    Bildet over: Stekt gjørs / Zander servert på Fischgasthof Aumüller. Selv om det østerrikske kjøkkenet ikke mest kjent for sjømat, finner man også her mange gode fiskeretter. De aller fleste innsjøer og elver i Østerrike har meget bra vannkvalitet, hvorav mange med såkalt drikkevannskvalitet. I tillegg til gode forekomster av ulike fiskeslag i landet innsjøer […]

    Les hele artikkelen

Annonser

  • vanillekipferl

    Posted in:

    Vanillekipferln

    Selv om de fleste bakeriutsalg har vanillekipferl i sortimentet sitt, er det noe spesielt å bake dem selv. Da kommer duften av jul når lukten av vanilje og bakst fyller rommene. Ingredienser: 160 g smør 50 g melis 70 g malte valnøtter 200 g mel 3 ss vaniljesukker Fremgangsmåte: Rør smør, melis og vaniljesukker godt sammen. […]

    Les hele artikkelen

  • reisfleisch

    Posted in:

    Reisfleisch

    Denne gryteretten er særlig populær i Wien. Noen hevder at denne reisfleisch kommer fra det serbiske eller ungarske kjøkkenet, mens andre mener med sikkerhet at retten oppstod i Østerrike. Uansett er dette en tradisjonell matrett som har vært populær i Østerrike siden 1900-tallet. Noen restauranter har det på menyen, som Gasthaus Pöschl i Wien, men […]

    Les hele artikkelen

  • Spargel, Asparges med Hollandaisesaus, Østerrike

    Posted in:

    Asparges med Hollandaisesaus

    Restauranter rundt i hele Østerrike serverer ulike aspargesretter så snart de er kommet opp av jorden. En av de mest populære rettene er Asparges med skinke og Hollandaisesaus. Historisk delikatesse 60 % av aspargesen som blir dyrket i Østerrike kommer fra Marchfeld, Niederösterreich. Regionen som ligger nordøst for Wien og mot grensen til Slovakia. Både […]

    Les hele artikkelen

  • Fylt paprika, matoppskrifter, Østerrike

    Posted in:

    Fylt paprika med tomatsaus

    Gefüllte Paprika mit Paradeisasauce / fylt paprika med tomatsaus hører like mye til det østerrikske kjøkkenet som Gulasj eller Wienerschnitzel. Det finnes mange ulike varianter, særlig i Ungarn og på Balkan, men varianten med kjøttdeig som fyll er den mest brukte i Østerrike. Ingredienser for 4 porsjoner: 4 grønne paprika Fyllet: 1/2 kg blandet kjøttdeig […]

    Les hele artikkelen

  • Schopfbraten, svinenakke, matoppskrifter fra Østerrike

    Posted in:

    Schopfbraten

    Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]

    Les hele artikkelen

  • Semmelknödel, matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Semmelknödel

    De som har vært ute og spist i Østerrike kan ikke ha unngått å se knödel i en eller annen form på de fleste menyer. Semmelknödel er en av de viktigste tilbehørene i det østerrikske, bayerske (Semmelklöße) og bøhmiske kjøkkenet. Knödel blir i Østerrike først og fremst servert som tilbehør til en rekke ulike retter, […]

    Les hele artikkelen

  • Kaspressknödel

    Posted in:

    Kaspressknödel

    Kaspressknödel er husmannskost fra det vestlige Østerrike (SalzburgerLand, Tirol og Vorarlberg). Det finnes det en rekke ulike varianter, men grunnoppskriften er den samme. Forskjellen på kaspressknödel og vanlig knödel (semmelknödel) er at førstnevnte stekes i panne, mens sistnevnte kokes i vann. Ofte serveres Kaspressknödel i klar suppe, eller som egen hovedrett. Kaspressknödel er som navnet […]

    Les hele artikkelen

  • Marmorgugelhupf, gugelhupf, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Marmorgugelhupf

    De første gugelhupf oppskriftene dukket opp på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Gugelhupf ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet, og var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og […]

    Les hele artikkelen

  • Søte sider, Konditorei, Østerrike

    Posted in:

    Østerrikes søte sider

    Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

    Les hele artikkelen

  • Kafé

    Posted in:

    Kafé + Kake = Kultur

    Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartig kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenier en Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Dette var starten på en av Wiens store varemerker. Den gang mange bodde i små leiligheter som det ikke egnet seg […]

    Les hele artikkelen

  • Sachertorte

    Posted in:

    Sachertorte

    For de som ennå ikke har hatt gleden av å spise en Sachertorte, så er dette en mektig men delikat sjokoladekake. Den har et lag med aprikossyltetøy i midten og er overtrukket med mørk bittersøt sjokolade. Sjokolade sukkerbrødet skal være saftig og ha en kraftig smak av sjokolade. Den kan spises slik den er, eller […]

    Les hele artikkelen

  • En suppeskål med Altwiener Suppentopf

    Posted in:

    Altwiener Suppentopf

    Østerrikerne er ihuga suppespisere og du finner et rikt utvalg av supper som tilfredsstiller de fleste ganer på de fleste restaurantmenyer. Jeg har falt for en rustikk grønnsaks-, kjøtt og nudelsuppe fra storbyen Wien. Altwiener (Wiener) Suppentopf har en basis i oksekjøtt, rotgrønnsaker og tynne suppenudler, men blir selvfølgelig servert i mange ulike varianter. Suppe […]

    Les hele artikkelen

  • Wienerschnitzel, nasjonalrett, matoppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Wienerschnitzel

    Wienerschnitzel blir av mange sett på som Østerrikes nasjonalrett. Grunnen til at denne retten har blitt populær og hjulpet til med å sette Østerrike på den kulinariske verdenskartet er ikke fordi den hverken er en komplisert eller dyr rett. Snarere tvert imot. Panert kjøtt med enkelt tilbehør – men du verden så godt! Myten avlivet […]

    Les hele artikkelen

Vinlandet Østerrike

Selv om Østerrike nok er mest kjent som en øldrikkende nasjon, har også vin en viktig betydning i landets matkultur.

Det produseres vin av meget høy kvalitet i flere ulike regioner i Østerrike, fra Weinviertel lengst i nord til Vulkanland i det sydlige Steiermark.

vinregionen Klöchberg, Steiermark, Østerrike
En gammel druepresse i vinregionen Klöchberg, Steiermark. Foto: Arnold Weisz ©

 

  • Stein an der Donau (nær Krems), Wachau, Niederösterreich, Østerrike.

    Posted in:

    Wachau – vinregionen ved Donau

    Wachau strekker seg 33 kilometer langs Donau i Niederösterreich mellom Melk og Krems. Den unike blandingen av pittoreske landsbyer, elvelandskapet, historie, kultur, og regionale delikatesser bidrar til å forklare hvorfor Wachau alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft. Det milde klimaet, geologi og et godt jordsmonn har også gjort dette til en av de viktigste vindistriktene […]

    Les hele artikkelen

  • Vinferie, Østerrike

    Posted in:

    Vinferie i Østerrike

    På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

    Les hele artikkelen

  • Norsktalende guide, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirisches Vulkanland

    Vulkanland består ikke av askespyttende vulkaner eller varme lavastrømmer. Derimot er denne delen av Østerrike kjent for sitt mykt bølgende åslandskap ispedd små landsbyer og vingårder. Navnet «Vulkanland» kommer av at dette faktisk var et landskap fullt av vulkaner – for 17 millioner år siden. Siden den gang har naturkreftene gjort restene av vulkanene om […]

    Les hele artikkelen

Annonser