Käsespätzle finner du på spisekart overalt i Østerrike, men er spesielt populært i Vorarlberg og Tirol.
Fra Østerrike, til de sørlige delstatene i Tyskland, Sveits og dessuten i Böhmen, har spätzle vært et populære tilbehør og basisen for mange forskjellige retter i mange år. Hvor og når den stammer fra lar seg ikke slå fast. Spatzen, Knöpfli eller Nockerl, spätzle som man sier i det vestlige Østerrike, har mange navn avhengig av region.
Mange navn, mange ulike retter
På samme måte som poteten, kan du også lage mange smakfulle og fremfor alt varierte retter med spätzle. De blir brukt som tilbehør til alt fra kjøtt- og grønnsaksretter. I tillegg finnes det mange retter der spätzle blandes med smaksrike ingredienser for en egen rett, slik som Käsespätzle. Vorarlberg er kjent for sin osteproduksjon og man forbinder derfor gjerne Käsespätzle med Østerrikes minste og vestligste delstat.
Ingredienser
750 g mel
3 egg
½ l vann
ca. 1 ts salt
150 g smør
300 g finskåret løk
250 revet ost (gjerne Emmentaler) ellers bruker du Jarlsberg
Start med å frese den finskårne løken i smør slik at den blir sprø. Sett til side.
Kok opp en kjele med lettsaltet vann.
Bland mel (du kan gjerne bytte ut 1/3 av melet med semulegryn), egg, salt og vann til en deig. Den skal ikke knas eller bearbeides videre. Legg deigen på et skjærebrett og med en kniv skraper du avlange klumper av deigen, som du slipper ned i kokende vann med salt. Spätzle kokes bare i 2 min. før du tar den opp med en hullsleiv. Deretter må vannet dryppes av, f.eks. i en dørslag/pastasil.
I Østerrike bruker man gjerne noe som kalles «Lochblech» for å lage spätzle. Dette er et hullbrett med en beholder for deigen, som kan dras over hullene.
Deretter legger du spätzle og ost lagvis og øverst den sprøstekte løken. La den stå et par minutter slik at osten rekke å smelte litt sammen med spätzlen, før man forsyner seg.
Denne type retter oppstod for behovet å lage noe godt av rester. Man skal jo ikke kaste mat. Er det et par skiver med stek til overs, eller du har litt bacon liggende er det fort gjort å hakke opp dette og sammen med poteter og steke dette i en panne. Strengt tatt behøver man […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
De som har vært ute og spist i Østerrike kan ikke ha unngått å se knödel i en eller annen form på de fleste menyer. Semmelknödel er en av de viktigste tilbehørene i det østerrikske, bayerske (Semmelklöße) og bøhmiske kjøkkenet. Knödel blir i Østerrike først og fremst servert som tilbehør til en rekke ulike retter, […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Legg igjen en kommentar
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev