Posted in:

Käsespätzle

© by Österreich Werbung - Foto: Achim Meurer

Käsespätzle finner du på spisekart overalt i Østerrike, men er spesielt populært i Vorarlberg og Tirol.

Fra Østerrike, til de sørlige delstatene i Tyskland, Sveits og dessuten i Böhmen, har spätzle vært et populære tilbehør og basisen for mange forskjellige retter i mange år. Hvor og når den stammer fra lar seg ikke slå fast. Spatzen, Knöpfli eller Nockerl, spätzle som man sier i det vestlige Østerrike, har mange navn avhengig av region.

Mange navn, mange ulike retter

På samme måte som poteten, kan du også lage mange smakfulle og fremfor alt varierte retter med spätzle. De blir brukt som tilbehør til alt fra kjøtt- og grønnsaksretter. I tillegg finnes det mange retter der spätzle blandes med smaksrike ingredienser for en egen rett, slik som Käsespätzle. Vorarlberg er kjent for sin osteproduksjon og man forbinder derfor gjerne Käsespätzle med Østerrikes minste og vestligste delstat.

Ingredienser

750 g mel
3 egg
½ l vann
ca. 1 ts salt

150 g smør
300 g finskåret løk

250 revet ost (gjerne Emmentaler) ellers bruker du Jarlsberg

Fremgangsmåte

Start med å frese den finskårne løken i smør slik at den blir sprø. Sett til side.

Kok opp en kjele med lettsaltet vann.

Bland mel (du kan gjerne bytte ut 1/3 av melet med semulegryn), egg, salt og vann til en deig. Den skal ikke knas eller bearbeides videre. Legg deigen på et skjærebrett og med en kniv skraper du avlange klumper av deigen, som du slipper ned i kokende vann med salt. Spätzle kokes bare i 2 min. før du tar den opp med en hullsleiv. Deretter må vannet dryppes av, f.eks. i en dørslag/pastasil.

I Østerrike bruker man gjerne noe som kalles «Lochblech» for å lage spätzle. Dette er et hullbrett med en beholder for deigen, som kan dras over hullene.

Deretter legger du spätzle og ost lagvis og øverst den sprøstekte løken. La den stå et par minutter slik at osten rekke å smelte litt sammen med spätzlen, før man forsyner seg.

ANNONSE

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.