Posted in:

Ekte østerriksk gulasj

© by Österreich Werbung, Foto: Wolfgang Schardt

Gulasj – østerriksk tradisjonsmat på nivå med Wienerschnitzel og Apfelstrudel. Her har du både historien bak retten og selve oppskriften.

Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer.

Ungarsk opprinnelse

Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som igjen stammer fra det ungarske ordet „Gulyá“, som betyr flokk med kyr. Den østerrikske varianten som ofte kalles «Wiener Gulasch» (Oppskriften vi har brukt) sies å ha ankommet i det østerrikske kjøkkenet sammen med 39. Ungarske infanteriregimentet som hadde sin base i Wien på 1800-tallet. I Ungarn dukket nok retten opp langt tidligere i historien, selv om den første gang ble nevnt i en kokebok utgitt i Prag i 1819 og fra 1827 utgitt i Østerrike. Igjen altså et eksempel på hvordan kulinariske kulturer smeltet sammen i det store keiserriket.

Mange varianter

Det finnes en mengde varianter av gulasj, alt etter hva slags hovedingrediens som blir brukt. Felles for dem alle, er at de er smaksatt med paprika. Her er noen eksempler; Debrecziner Gulasch (med Debreziner pølse), Eierschwammerlgulasch (basert på kantareller) eller Fiakergulasch (Vanlig gulasj servert med wienerpølse, stekt egg og sylteagurk) – som er avbildet i begynnelsen av denne artikkelen.

Ingredienser for 4-6 porsjoner:

1 kg gul løk
1 kg oksekjøtt
rapsolje
salt
pepper
4 ts merian
5 – 6 ss paprika pulver*
2 – 3 suppeterninger eller tilsvarende kraft på flaske
vann

2 mellomstore poteter

* Det beste hadde vært om du kunne få tak i å bruke Edelsüss Paprika, som fås kjøpt overalt i Østerrike. Den er litt søtere og mer aromatisk enn den man får kjøpt i Norge.

Skrell og del løken i to og skjær den i skiver og ha oppi en stor gryte. Surr løken i olje til den er gyllen, og tilsett deretter merian. Kutt kjøttet i biter på 2-3 cm og brun dem hurtig i en varm panne. Ha deretter kjøttet oppi gryten med løken. Krydre med salt og pepper og la det surre sammen 5 – 10 min, før du tilsetter paprikapulveret. Rør godt om slik at kjøtt, løk og paprikapulveret blandes godt. Blandingen surres videre et par minutter under omrøring, men vær forsiktig fordi paprikapulver kan fort svi seg og da får det hele en bitter smak.

Fyll på med vann slik at det dekke godt over kjøttet, og tilsett suppeterningene (flytende kraft). Gulasjen skal småputre i minst 2-3 timer (eller til kjøttet er skikkelig mørt) under lokk. Ikke glem og rør om av og til. Kjenn på kjøttbitene mot slutten av koketiden, og kok lenger om nødvendig.

For å få en fin konsistens river du potene oppi gulasjen og lar det hele koke i ytterligere 10 minutter.

Gulasjen kan med fordel oppbevares kaldt over natten eller to og godgjøre seg. Både konsistens og smak blir da bedre.

Østerrikerne spiser den vanligvis semmel (fint rundstykke), mørkt surdeigsbrød eller semmelknödel til gulasj.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.