Posted in:

Kartoffelknødel

Erdäpfelknödel

© by Arnold Weisz

De fleste restauranter serverer såkalte semmelknødel som tilbehør, men hjemme hos østerrikerne er også kartoffelknødel populære.

Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel (små biter av sprøstekt ribbesvor). Denne gangen har vi laget kartoffelknødel med grammel, som du også ser på bildet øverst. I Østerrike får man kjøpt poser med ferdig grammel, men du kan gjerne bruke hjemmelaget stekt svor. Det er smaken som er hovedsaken.

Ingredienser for 4-6 porsjoner:

1 kg poteter
50 g smør
salt
1 egg
200 g hvetemel

Fremgangsmåte

Start med å koke potetene. Velg samme sorten som du f.eks. bruker til potetmos. Når potene er ferdig kokte, la de avkjøle litt. Deretter må de skrelles og moses. Ha i mykt smør og salt, bland dette godt sammen før du har oppi egget. Rør inn egget og tilsett mel, litt etter litt. Du kan også erstatte halvparten av melet med semulegryn.

kartofelknødel - ppskrift fra Østerrikespesialisten
Foto: Arnold Weisz ©

Kokt opp rikelig vann i en vid kjele, som du salter akkurat som til pasta.

Når deigen er ferdig legg den på en arbeidsflate, som på forhånd er strødd med mel. Er deigen for bløt, kan du jo også kna inn litt mer mel. Deretter rulles deigen til en tykk pølse som du deler i 10 biter, som du lager boller av med hendene. Vil du heller ha mindre kartoffelknødel, kan du dele rullen i 12 eller 14 biter.

kartofelknødel - ppskrift fra Østerrikespesialisten
Foto: Arnold Weisz ©

Nå kan du begynne å trekke knødlene i 15 – 20 min., avhengig av størrelsen. De tas opp med hullsleiv slik at vannet renner godt av og serveres straks.

Kartoffelknødel er riktig godt følge til så mangt. Særlig til schopfbraten (svinestek) med sky eller saus, men også til gryteretter. Ved siden av stekt flesk smaker de også fortreffelig.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.