Posted in:

Marillenknödel

© by Arnold Weisz

Marillenknödel er en klassiker som gjerne forbindes med Wachau. Dalen hvor Donau renner gjennom er kjent for sine praktfulle blomstrende aprikostrær om våren.

Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas at marillen (aprikoser) dukket opp i Østerrike på 1500-tallet. Særlig forbindes denne retten med pittoreske Wachau hvor mye av aprikoseproduksjonen i Østerrike foregår. Her startet man å dyrke aprikoser i større skala i 1890.

Det finnes flere ulike typer knödeldeig laget av poteter, topfen (en ferskost lignende cottage cheese som også kalles kvarg/quark) og brandteig (vannbakkelsemasse), men vi har denne gangen valgt å lage marillenknödel med potetdeig.

Ingredienser

½ kg melne poteter
1 egg
1 ss rømme
1 ss saltet smør
125 g hvetemel

————————-

6-10 aprikoser
100 g brødrasp
50 g sukker
1 ss vaniljesukker
Smør
Melis

Fremgangsmåte

Start med potetdeigen, det vil si kok potetene og mos dem. Kjør dem gjerne gjennom en sil. Bruker du stavmikser kan deigen gjerne bli litt seig. Tilsett egg, rømme, smør og mel. Elt det godt sammen.

Rull deretter ut deigen til den er 3-4 mm tykk, som du kutter i like store firkanter.

Før du tar i bruk aprikosene tar du ut kjernen på dem. Forsøk å gjøre dette uten å skjære dem i to halvdeler. Hvis aprikosene ikke er skikkelig søte kan du fylle tomrommet etter kjernen med sukker, før du pakker dem inn i deigen. Noe liker deigen tykkere andre tynnere. Uansett, det kreves litt øvelse å få den riktige «innpakningen». Pass på at deigen tetter godt, slikt at det ikke kommer vann inn i knødlene. Rull dem lett i hendene før du legger dem i det kokende vannet.

La knødlene trekke i 8-12 minutter alt ettersom hvor store de er.

Mens knødlene trekker kan du ha brødrasp, sukker, vaniljesukker og smør i en panne hvor du bruner dette (på samme måte som til tilslørte bondepiker). Bruk middels til svake varme slik at sukkeret ikke brenner seg. Når sukker har karamellisert seg sammen med brødraspet, ruller du knødlene i blandingen slik at de blir godt dekket.

Legg litt av det karamellisert brødraspet på en tallerken, del marillenknödel i to og drypp litt smeltet smør over og avslutt mer å drysse litt melis over.

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.