Posted in:

Trikkesightseeing i Wien med linje D

© by Arnold Weisz

Jeg hadde lyst å oppleve Wien uten guide eller sightseeing- eller turistbusser. Bevæpnet med et dagskort, Google Maps og god tid, satte jeg meg på trikkelinje D – som tok meg tvers gjennom Wien på en lærerik trikkesightseeing.

Wien er perfekt for trikkesightseeing. Jeg fant ut at med linje D kan du i løpet av 2-3 timer oppleve mange av byens ulike fasetter. Du får oppleve det keiserlige Wien, travle handlegater, arbeiderboligstrøk, og vindistriktet Nussberg bare for å nevne noe. Denne trikkelinjen tar deg fra byens viktigste trafikknutepunkt Hauptbahnhof (sentralstasjonen), tvers igjennom hjertet av byen og ut i det vindistriktene rundt vendesløyfen i Nussdorf ved bredden av Donau.

Trikkesightseeing på egen hånd

Det er noe annet å sitte på trikken sammen med pensjonister som har vært og besøkt venner i en annen bydel, en venninnegjeng som har vært på shopping, mødre som har hentet barna i barnehagen eller skoleelever som er på vei hjem. Joda, noe få turister finner også veien inn på trikk D ved Wiens sentralbanestasjon, men de fleste har gått av trikken før den forlater Ringstrasse. Jeg starter bli-kjent-med-Wien ferden min på Hauptbahnhof, men kom ikke langt før jeg fant noe som simpelthen måtte sees. Allerede etter to stasjoner hopper vi av trikken, for å utforske første severdighet langs trikkelinje D.

Annonse

Schloss Belvedere

Sommerresidensen til Prinz Eugen, en av Habsburgernes viktigste feltherrer, består av et fantastisk slott samt et omfattende hageanlegg. Slottet er i dag et kunstmuseum, mens hagen er offentlig park med gratis adgang for alle. Selv om du finner ulike utstillinger på Schloss Belvedere er det først og fremst kjent for sin Gustav Klimt samlingen. Og det sies at man ikke burde forlate Wien uten å ha sett maleriet Der Kuss (Kysset). Jeg går om bord igjen og fortsetter vår trikkesightseeing i Wien. Fire stasjoner videre fra Schloss Belvedere og du er fremme ved Ringstrasse, som omgir hele den historiske bykjernen i Wien. Her ligger det severdigheter på løpende bånd ved de neste fem holdeplassene.

Schloss Belvedere, Wien, Østerrike
Schloss Belvedere. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Oper (Kärntner Ring)

Wiener Staatsoper, tidligere Den keiserlige og kongelige hoffopera er et godt fotoobjekt med sitt majestetiske bygg. De har til enhver tid 50 produksjoner på spilleplanen, og sesongen varer ti måneder i året. Unn deg en forestilling her en kveld. Og selvfølgelig kan du hoppe av for å hive deg inn i mylderet på Kärntner Strasse, en av Wiens hoved handlegater, som også fører deg til Stephansdomen. Vel, ikke noe shopping på meg denne turen og jeg går ombord igjen på neste trikk D.

Wiener Staatsoper, Det keiserlige Wien, Østerrike
Wiener Staatsoper. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Burgring & Volksteater

Disse holdeplassene må vi kanskje kunne kalle «hovedholdeplassene» på ferden vår gjennom Wien. Her har kort vei til Hofburg, hele Museumskvarteret, Volksgarten og mange andre små og store severdigheter. Såfremt du ikke skal besøke noen av severdighetene, men kun skal ta et par raske selfies, er det ikke verd å hoppe av trikken her. Her går du av hvis du har god tid og en liten plan for hva du helst vi se. Jeg sparer derfor disse severdighetene til en egen artikkel, noe som de absolutt fortjener.

Hofburg, Det keiserlige Wien, Østerrike
Hofburg sett fra Michaelerplatz. Foto: Arnold Weisz ©
Annonse

Parlament

Som navnet på holdeplassen sier har vi kommet til Østerrikes parlamentsbygning. For tiden er den omringet av stillaser og byggekraner for en større renovasjon, og ikke like fotogen som den egentlig er. I stedet kan du heller ta en tur 150 meter nordover å ta en titt på Wiens rådhus, eller Burgteater, hvor det også er en holdeplass for linje D. Etter en titt på rådhuset og rådhusplassen hvor det ofte skjer ulike arrangementer, fortsetter min trikkesightseeing i Wien ytterligere fem holdeplasser. Da har jeg forlatt Wiens Ringstrasse og beveger meg vekk fra sentrum, til et torg som er oppkalt etter Eduard von Bauernfeld, som også er neste holdeplass.

Parlamentet, Det keiserlige Wien, Østerrike
Østerrikes parlament. Foto: Ana Lucia Marcos ©

Bauernfeldplatz

Fra torget oppkalt etter teaterstykke skribenten fra 1800-tallet, krysser vi Porzellangasse og fortsetter 60 meter til vi ankommer Fürstengasse og Liechtensteinpalasset. Slottet i seg selv er en fabelaktig bygning, men det er det som du finner på innsiden som virkelig er verd inngangspengene. Her finner du den private kunstsamlingen til fyrsten av Liechtenstein, som inkluderer mesterverk fra tidlig renessanse til barokken. Samlingen viser kunstverk fra blant annet Peter Paul Rubens, Rembrandt, Anthonis van Dyck, Lucas Cranach den eldste og Frans Hals.

Trikkesigntseeing i Wien med linje D, Østerrike
Liechtensteinpalasset. Foto: Arnold Weisz ©

Lichtenwerderplatz

Jeg går av trikken ved veikrysset, fortsetter til høyre og får med en gang øye på den spesielle skorsteinen. Etter ombyggingen i 1989 har avfallsforbrenningsanlegget (Müllverbrennungsanlage) Spittelau, med sitt nye ytre design av Friedensreich Hundertwasser, vært en integrert del av det Wiens bybilde og en populær turistattraksjon. Stilen til Hundertwasser er i alle fall umiskjennelig. Etter å ha knipset noen bilder rusler jeg tilbake til holdeplassen og hopper på neste D-trikk og fortsetter utforskerferden min gjennom Wien. Denne gangen med litt tid til å slappe av mens trikken passerer hele seks holdeplasser, før jeg går av igjen på Halteraugasse.

Foto: Arnold Weisz ©

Heiligenstadt & Halteraugasse

Ved første øyekast blir man ikke så imponert av størrelsen. Men når jeg begynner å gå langsmed, rundt og gjennom det enorme bygget, går det opp for meg hvilke dimensjoner denne boligblokken faktisk har. Karl-Marx-Hof ble bygget mellom 1926 og 1930 ifølge planer av arkitekten Karl Ehn. Det enorme boligkomplekset har en ubrutt front som er nesten 1,2 kilometer lang og er et slagfast symbol på Wiens sosiale boligbygging i mellomkrigstiden. Komplekset som inneholder over 1300 leiligheter og utallige næringslokaler, ble omfattende renovert på 1990-tallet. Her finner du for øvrig museet Das rote Wien, som tar for seg perioden 1918 til 1934. Fra sammenbruddet av keiserriket Østerrike-Ungarn og frem til den fascistiske maktovertagelsen ble Wien styrt av sosialister og byen fikk en helt nytt utseende med blant annet kommunale bygninger som for eksempel Karl-Marx-Hof. Jeg sparer museet til neste gang ettersom det langt forbi lunsjtid, og setter nesa mot endeholdeplassen i Nussdorf, hvor jeg tenkte å stille sulten.

Karl Marx Hof, trikkesightseeing i Wien med linje D, Østerrike
Karl Marx Hof. Foto: Arnold Weisz ©

Nussdorf

Den en gang lille landsbyen ble en del av Wiens 19. bydel Döbling i 1892. Nå er vi helt i utkanten av byen, og derfra er det ikke langt igjen til delstatsgrensen til Niederösterreich. Nussdorf ligger ved bredden av Donau og brer seg utover og oppover åsene nord for Wien. Bydelens kjennemerke er vingårdene og de såkalte heurigen, hvor du kan smake på lokal vin akkompagnert av god mat fra Wienerkjøkkenet. Midt i vendesløyfen ligger det et koselig vertshus med en fin uteservering i hagen på baksiden. Perfekt til å reflektere over dagens trikkesightseeing og få seg litt ekte wiener-mat. Valget ble enkelt med en stor og saftig Wienerschnitzel. Mahlzeit! I Nussdorf er jeg ved veis ende og fremme ved vendesløyfen for trikkelinje D. Jeg håper dere har hatt en fin trikkesightseeing i Wien med linje D, sammen med meg og benytter neste besøk til å prøve denne varianten til å utforske Østerrikes hovedstad på egen hånd.

Hopp av, hopp på trikkesightseeing

Vi anbefaler at du kjøper et 24, 48 eller 72 timers kort for Wiener Linien før du starter å utforske Wien. Ikke glem å stemple billetten før du går på eller også på selve trikken. Du vil også legge merke til at linje D trafikkeres av både moderne og gamle trikker. Om sommeren er de nyere med aircondition behageligere, mens de gamle røde og hvite trikkene er et klenodium som hører Wiens gatebilde til på samme måte som hestevognene (fiaker). Uansett, hvilken modell du velger behøver du ikke å stresse, ettersom du kan hoppe av og på trikken når det passer deg. Dessuten går D-trikken hvert 8-10 minutt hele dagen. Hvis du synes det blir for korte turer mellom noen av stasjonene, anbefaler jeg at du fordeler stoppene på både tur og retur strekningene. Eller, tar noen på denne turen og sparer resten til neste Wien-besøk.

  • Schladming

    Posted in:

    Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

    Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

    Les hele artikkelen

  • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

    Posted in:

    Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

    Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

    Les hele artikkelen

  • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

    Posted in:

    Med toget til skisteder i Østerrike

    Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.