Vandreparadiset Østerrike

Natur- og kulturopplevelser for store og små

© by Arnold Weisz

Østerrike er et perfekt reisemål for de som ønsker å tilbringe mye tid i naturen. Uansett om du er i toppform og er på jakt etter krevende terreng, eller du du foretrekker rolige turer i det fri – det finnes turer i vandreparadiset Østerrike for alle og enhver.

Vandre- og turterreng finnes det over hele Østerrike. Selv om kanskje Alpene og fjellutsikten er å foretrekke finnes det mange flotte naturopplevelser også i de mer flate områdene, som det også finnes noen få av i landet. Selv om østerrikske vandrerutene ofte assosieres med kyr på beitemarker, vakkert fjellandskap og flott utsikt, kan du gjøre mye mer ut av det. Velkommen til vandreparadiset Østerrike!

Allsidige opplevelser

Vandreferie i Østerrike kan være noe langt mer enn å traske rundt i naturen på måfå for å strekke litt på beina og få litt frisk luft. For å gi vandrere mer enn bare naturopplevelser har man mange steder utviklet temaruter som gir turistene et dypere innblikk i landskapet de ferdes i. Mange vandreruter viser de kulturelle røttene til de ulike regionene, tar for seg lokal historie i tillegg til den stedlige flora og faunaen. Andre temaer kan være å kjenne på vannets kraft på nært hold, eller rett og slett vandre fra den kulinariske delikatessen til den neste.

Pilgrimsleder

For de som også ønsker litt åndelig føde byr Østerrike dessuten på et godt utbygd nett av pilgrimsleder. Enten du vil ha korte og lange turer finner du også her flotte opplevelser. Noen av pilgrimsledene krysser til og med grensene til nabolandene. Uansett er utvalget av ruter er enormt og man finner turleder som passer for alle. Det finnes turleder som er for godt trente og fjellvante, men også turstier som er perfekte for barnefamilier.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vandreparadiset

Østerrike har et meget godt utbygd nettverk av turstier og klatreruter. Alpelandet byr på mer enn 50.000 kilometer godt merkede turstier og vandreveier. Du finner turstier som er tilpasset alle vanskelighetsgrader, fra lett fremkommelig veier som passer alle til klatrestier hvor man trenger god kondisjon og klatreerfaring. Østerrike er først og fremst et fjelland og landet har mer enn 900 fjell som er høyere enn 3000 moh. Hvis det er utsikt du er på jakt etter, er det ingen problemer å komme seg opp på fjelltoppene uten å bruke beina. Selv for de som ikke er så gode til beins finnes det også muligheter for å komme seg ut og opp. De fleste heisanleggene har også sommerdrift. Hvis du tar heisen opp, slipper du ofte de bratteste partiene og kan vandre i jevnere terreng over tregrensen.

Kort eller lang tur

Det finnes vandreruter som tar 20 minutter og ruter som tar 10 dager. Har du først begynt å vandre i Østerrike er det nok bare tiden som setter en stopper for hvor langt og lenge du er underveis. Såkalte «Weitwanderwege» har alltid vært populære blant de mest ihuga vandrerne. Det finnes for eksempel en vandrerute, Zentralalpenweg, som tar deg ca. 1200 km fra Hainburg bei Donau lengst øst i landet, til Feldkirch helt vest i landet. En langtur trenger ikke nødvendigvis å være forbeholdt de superspreke eller de som har erfaring fra ekspedisjoner i Himalaya. Det finnes firmaer som arrangerer flerdagers vandreturer hvor du nyter turen sammen med en guidet gruppe, mens bagasjen din blir transport frem til neste stopp. Underveis overnatter man i fjellhytter eller på hoteller. De lange vandreturene må heller ikke gå i det mest ulendte terrenget.

Ikke bare alpine ruter

Det finnes ruter som tar deg i det østlige Østerrike hvor flate sletter og bølgende  åslandskap dominerer. Utvalget av stier som strekker seg fra høyfjellsturer i den vestlige delen av landet til turer gjennom bølgende ås landskap i nord til våtmark turer i flatlandet i øst. I det sørlige Steiermark finner du vandrestier i et jungelaktig elvelandskap, som likner lite på vandreterrenget andre steder i Østerrike. Uansett hva slags form du er i eller lengde på tur du ønsker, vandreparadiset Østerrike har noe for alle og enhver.

God infrastruktur

Hos de lokale turistinformasjonen får god informasjon om hva området har å by på, samt kart og rutebeskrivelser. Vandreveiene er godt skiltet og viser som regel avstander både i lengde og tid. Infrastrukturen i forbindelse med vandreveien er som oftest godt utbygd og de trenger sjelden å lete lenge eller gå langt mellom mulighetene for bespisning eller overnatting. Selv om egen bil gjør turen veldig enkel, må du ikke kjøre bil til Østerrike. Hvis du for eksempel flyr til Østerrike har du likevel god tilgang til vandreområder ved hjelp av offentlig transport. Jernbane nettverket er bra i store deler av landet og hvor det ikke finnes to finner du ihvertfall buss. Postbus har et meget tett rutenettverk over hele landet.

Kulinariske utskeielser

Friluftsliv i Østerrike er ikke bare natur, men like mye en opplevelse av kultur. På mange av vandrerledene har tilbyr man ulike slags aktiviteter. Dessuten, det er viktig å nyte god lokal mat og drikke. Det er sjelden langt mellom hverken overnattings- og spisesteder. Som i Norge har også Østerrike et stort nettverk av fjellhytter. En annen fordel er at selv mindre landsbyer i Østerrike har ofte et bakeri eller delikatessebutikk hvor du kan kjøpe med deg mat til turen. Rundstykker (semmel) med pålegg får du fra under € 1 og oppover. De fleste overnattingsstedene langs vandrerleder tilbyr også pakket lunsj eller piknikkurver.

Wanderdörfer

ÖBB – Østerrikske Statsbaner

Postbus

Interaktive vandrekart

Mange lokale turistnettsider tilbyr interaktive vandrekart for sin region. Disse er et flott verktøy for å finne frem til passende turer og til planlegge utfluktene.

Interaktivt kart over Ligist panoramaweg

Eksemplet over er et turkart over Ligist Panoramaweg i Vest-Steiermark fra outdooractive.com.

Annonser