Vandreparadiset Østerrike

Natur- og kulturopplevelser for store og små

© by Arnold Weisz

Østerrike er et perfekt reisemål for de som ønsker å tilbringe mye tid i naturen. Uansett om du er i toppform og er på jakt etter krevende terreng, eller du du foretrekker rolige turer i det fri – det finnes turer i vandreparadiset Østerrike for alle og enhver.

Vandre- og turterreng finnes det over hele Østerrike. Selv om kanskje Alpene og fjellutsikten er å foretrekke finnes det mange flotte naturopplevelser også i de mer flate områdene, som det også finnes noen få av i landet. Selv om østerrikske vandrerutene ofte assosieres med kyr på beitemarker, vakkert fjellandskap og flott utsikt, kan du gjøre mye mer ut av det. Velkommen til vandreparadiset Østerrike!

PS! Lengst ned på denne siden finner du dessuten en rekke artikler fra vandreturer vi har gjort de siste årene.

 

Vandreparadiset

Østerrike har et meget godt utbygd nettverk av turstier og klatreruter. Alpelandet byr på mer enn 50 000 kilometer godt merkede turstier og vandreveier. Du finner turstier som er tilpasset alle vanskelighetsgrader, fra lett fremkommelig veier som passer alle til klatrestier hvor man trenger god kondisjon og klatreerfaring. Østerrike er først og fremst et fjelland og landet har mer enn 900 fjell som er høyere enn 3000 moh. Hvis det er utsikt du er på jakt etter, er det ingen problemer å komme seg opp på fjelltoppene uten å bruke beina. Selv for de som ikke er så gode til beins finnes det også muligheter for å komme seg ut og opp, ettersom de fleste heisanleggene har også sommerdrift. Hvis du tar heisen opp, slipper du ofte de bratteste partiene og kan vandre i jevnere terreng over tregrensen.

Allsidige opplevelser

Vandreferie i Østerrike kan være noe langt mer enn å traske rundt i naturen på måfå for å strekke litt på beina og få litt frisk luft. Dessuten, for å gi vandrere mer enn bare naturopplevelser har man mange steder utviklet temaruter som gir turistene et dypere innblikk i landskapet de ferdes i. Mange vandreruter viser de kulturelle røttene til de ulike regionene, tar for seg lokal historie i tillegg til den stedlige flora og faunaen. Andre temaer kan være å kjenne på vannets kraft på nært hold, eller rett og slett vandre fra den kulinariske delikatessen til den neste.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Pilgrimsleder

For de som også ønsker litt åndelig føde byr Østerrike dessuten på et godt utbygd nett av pilgrimsleder. Enten du vil ha korte og lange turer finner du også her flotte opplevelser. Noen av pilgrimsledene krysser til og med grensene til nabolandene. Uansett er utvalget av ruter er enormt og man finner turleder som passer for alle. Det finnes turleder som er for godt trente og fjellvante, men også turstier som er perfekte for barnefamilier.

Kort eller lang tur

Det finnes vandreruter som tar 20 minutter og ruter som tar 10 dager. Har du først begynt å vandre i Østerrike er det nok bare tiden som setter en stopper for hvor langt og lenge du er underveis. Såkalte “Weitwanderwege” har alltid vært populære blant de mest ihuga vandrerne. Det finnes for eksempel en vandrerute, Zentralalpenweg, som tar deg ca. 1200 km fra Hainburg bei Donau lengst øst i landet, til Feldkirch helt vest i landet. Dessuten trenger ikke en langtur nødvendigvis å være forbeholdt de superspreke eller de som har erfaring fra ekspedisjoner i Himalaya. Det finnes firmaer som arrangerer flerdagers vandreturer hvor du nyter turen sammen med en guidet gruppe, mens bagasjen din blir transport frem til neste stopp. Underveis overnatter man i fjellhytter eller på hoteller. De lange vandreturene må heller ikke gå i det mest ulendte terrenget.

Ikke bare alpine ruter

Det finnes ruter som tar deg i det østlige Østerrike hvor flate sletter og bølgende  åslandskap dominerer. Utvalget av stier som strekker seg fra høyfjellsturer i den vestlige delen av landet til turer gjennom bølgende ås landskap i nord til våtmark turer i flatlandet i øst. I det sørlige Steiermark finner du vandrestier i et jungelaktig elvelandskap, som likner lite på vandreterrenget andre steder i Østerrike. Uansett hva slags form du er i eller lengde på tur du ønsker, vandreparadiset Østerrike har noe for alle og enhver.

Annonser

Bestill billetter til en rekke ulike aktiviteter i Østerrike her

Vintervandring – til fots og på truger

Både turistnæringen i Østerrike og besøkende har etter hvert fått opp øynene for vintervandring. Derfor har Østerrike i økende grad blitt til et reisemål for de som har vandrestøvler på beina, i stedet for ski. Vi var blant annet på herlige vandreturer i Filzmoos, Salzburgerland en desember og på høyfjellet i Kleinwalsertal, Vorarlberg. I tillegg byr mange andre vinterdestinasjoner på flotte preparerte og spesielt merkede vintervandreruter. Trugevandring har blitt meget populært de siste årene. Hvis du har lyst å ta en avstikker ut i naturen utenfor skiløypene, kan du leie både guide og truger.

< Klikk på bildene for å se dem større >

God infrastruktur

Hos de lokale turistinformasjonen får god informasjon om hva området har å by på, samt kart og rutebeskrivelser. Vandreveiene er godt skiltet og viser som regel avstander både i lengde og tid. Infrastrukturen i forbindelse med vandreveien er som oftest godt utbygd og de trenger sjelden å lete lenge eller gå langt mellom mulighetene for bespisning eller overnatting. Selv om egen bil gjør turen veldig enkel, må du ikke kjøre bil til Østerrike. Hvis du for eksempel flyr til Østerrike har du likevel god tilgang til vandreområder ved hjelp av offentlig transport. Jernbanenettverket er bra i store deler av landet og hvor det ikke finnes to finner du ihvertfall buss. Postbus har et meget tett rutenettverk over hele landet.

Kulinariske utskeielser

Friluftsliv i Østerrike er ikke bare natur, men like mye en opplevelse av kultur. På mange av vandrerledene har tilbyr man ulike slags aktiviteter. Dessuten, det er viktig å nyte god lokal mat og drikke. Det er sjelden langt mellom hverken overnattings- og spisesteder. Som i Norge har også Østerrike et stort nettverk av fjellhytter. En annen fordel er at selv mindre landsbyer i Østerrike har ofte et bakeri eller delikatessebutikk hvor du kan kjøpe med deg mat til turen. Rundstykker (semmel) med pålegg får du fra under € 1 og oppover. De fleste overnattingsstedene langs vandrerleder tilbyr også pakket lunsj eller piknikkurv.

Wanderdörfer

ÖBB – Østerrikske Statsbaner

Postbus

Interaktive vandrekart

Mange lokale turistnettsider tilbyr interaktive vandrekart for sin region. Disse er et flott verktøy for å finne frem til passende turer og til planlegge utfluktene.

Interaktivt kart over Ligist panoramaweg

Eksemplet over er et turkart over Ligist Panoramaweg i Vest-Steiermark fra outdooractive.com.

 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Juvvandring i Dr. Vogelgesang Klamm

  Posted in:

  Juvvandring i Dr. Vogelgesang Klamm

  Vandringen gjennom Dr. Vogelgesang Klamm er på 2,7 km (fra P2) med 333 høydemeter. Lavest punkt ligger på 732 moh. og høyeste punkt er på 1065 moh. Vi planla kløften som en del av en lengre dagstur, ved å fortsette fra toppen av juvet og opp til Arlingsattel på 1425 moh. (Les om denne turen […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikten fra Diex i Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring til Sapotnigofen

  Jeg må innrømme at jeg gjerne ser etter utsiktsrike turer når jeg leter etter nye opplevelser. Særlig hvis turene er under tregrensa, som i Østerrike ligger på 18-1900 meter over havet. Turen opp til Sapotnigofen holdt det den lovet, og for å komme opp dit var det en flott 2,5 timers tur-retur-vandring fra grenda Diex. […]

  Les hele artikkelen

 • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

  Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

  Les hele artikkelen

 • Vandring på Glanzer Weintour med utsikt til vinbergene i det sørlige Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Utsiktsrik vinvandring på Glanzer Weintour

  Jeg simpelthen elsker å vandre i vindistrikter, og særlig i det sørlige Steiermark, Østerrike. Og det er ikke kun mulighetene til å smake på noen av de edle dråpene underveis, men også naturopplevelsen som lokker. Det kuperte åslandskapet, hvor vingårdene ligger mellom skogslunder, frukthager og beitemarker, byr på en vinvandring med herlig blanding natur, kultur […]

  Les hele artikkelen

 • Hochobir, Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Topptur til Hochobir 2139 m

  Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Vandretur til Ladinger Spitz i Lavanttal

  Utrolig nok er finner du ingen skiheiser i dette fjellområdet. Men ingen fare, om du ikke ønsker å vandre opp helt fra dalen, er det mulig å kjøre et godt stykke med bil. En 15-20 minutters gåtur nedenfor Wolfsberger-hytta på 1825 moh. finner du en liten parkeringsplass. Da er du akkurat på tregrensen. Måtelige stigninger […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Vinvandring i Südsteiermark

  Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene […]

  Les hele artikkelen

 • Fjellvandring til Mitteralm i Hochschwab, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Fjellvandring til Mitteralm i Hochschwab

  Jeg startet Mitteralm-vandringen fra Aflenzer Bürgeralm på 1522 moh. Dit kom jeg med bil på en privatvei for en liten avgift. Alternativt, kan du ta stolheisen opp fra Aflenz Kurort på helgene (sommertid). Etter å ha parkert på Bürgeralm fulgte jeg grusveien i omtrent 2 km opp til Schönleitenhaus (1810 moh). Hvis du ikke ønsker […]

  Les hele artikkelen

 • På fjelltur til Speiereck, Salzburg, Østerrike

  Posted in:

  På fjelltur til Speiereck

  Vi er i Lungau regionen i Salzburgerland. Dette er en av mine favorittfjellturer i Østerrike. Vi har knapt forlatt dalbunnen, på vei opp fjellet i gondolheisen, før vi får en forsmak på hva som venter. Utsikten som vokser frem etterhvert som vi kommer opp i høyden er helt fantastisk, og bedre skal det bli. Utgangspunktet […]

  Les hele artikkelen

 • Lech am Arlberg, Vorarlberg, Østerrike

  Posted in:

  Fjellvandring i Østerrikes ville vesten ved Lech

  Østerrikes ville vesten er en hentydning til fjellandskapet i regionen og ikke på livstilen. Lech er jo mest kjent som et eksklusivt vintersportssted. Det merker man når man ankommer den lille alpelandsbyen i Vorarlberg. Prisen på bilparken foran hotellene ligger godt over det man kan ta seg råd til på en middels lønn. Uansett, vi […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Almenland – naturopplevelser for hele familien

  Naturpark Almenland kjennetegnes av frodige grønne enger og mørkegrønne skoger, som brer seg utover bølgende åser. Slike områder finner du rundt i hele Østerrike, men ikke like store som i Steiermark. Det er ikke bare først og fremst kyr, samt noen bison, hester og sauer som kan nyte naturen i Almenland («Seter-regionen»). Dette er også […]

  Les hele artikkelen

 • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

  Posted in:

  Herlige juvvandringer i Østerrike

  Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikt til beitemarkene ved Sommeralm, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Lett fottur til Plankogel på Sommeralm

  Igjen kunne vi nyte en vandring hvor forholdet mellom kos og utsikt langt overgår det du må bruke av krefter. Den 6,4 km lange runden tar deg opp til Plangkogel på 1531 meter over havet, gjennom skogen og over beitemarker. Kun 225 høydemeter gjør dette til en riktig kosetur. Underveis kan du stoppe og nyte […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

  Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

  Les hele artikkelen

 • Bad Waltersdorf – i romernes fotspor, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Bad Waltersdorf – i romernes fotspor

  Jeg ankom Bad Waltersdorf en solrik og varm dag i slutten av juni. Selv om det egentlig var for varmt for en vandring i 32 °C, foreslo det lokale turistkontoret en rute som delvis tok meg gjennom små skogslunder med litt skygge underveis. Og jeg angret ikke på at jeg fulgte tipset, ettersom den såkalte […]

  Les hele artikkelen

 • Schneeberg, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Schneeberg – Til fjells med vandretog

  Schneeberg, med Klosterwappen på 2076 moh. som høyeste topp, tilbyr familievennlig fotturer og fantastisk utsikt. Dette er det høyeste fjellmassivet i Niederösterreich. At Wien kun ligger 80 km unna gjør dette til et populært turmål særlig for wienerne, så vel som for utenlandske turister. I landsbyen Puchberg går jeg ombord på det gule og grønne […]

  Les hele artikkelen

 • Mariazell, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Mariazell – Bade-, vandre- og sykkelferie

  I en fjelldal lengst nord i delstaten Steiermark finner du et feriested som passer særlig godt for familier, som ønsker seg en ferie hvor man både kan slappe av og delta i aktiviteter. I Mariazellerland finner du i tillegg til den idylliske småbyen Mariazell, en liten innsjø hvor du kan bade og drive med vannsport. […]

  Les hele artikkelen

 • Grüner See, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Grüner See – Alpesjøenes smaragd

  Omgitt av Hochschwab-fjellene og tett skog skaper en fantastisk setting rundt innsjøen. Følgelig er den grønne innsjøen (Grüner See) blitt et veldig populært utfluktsmål. I løpet av ferietiden i de største mellom-Europeiske landene, kan stedet fort bli overfylt av turister. Ikke desto mindre, hvis du klarer å besøke utenom ferien, vil du kunne nyte sjøen […]

  Les hele artikkelen

 • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring ved Brunnalm

  Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

  Les hele artikkelen

 • Handalm sett fra Weinebene, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Familievennlig vandring på Weinebene

  Weinebene er det høyeste punktet (1668 moh.) i passet over Koralpene, hvor øst-vest veien mellom Deutschlandsberg, Steiermark og Wolfsberg, Kärnten passerer. Koralpene har et mer åsliknende preg enn andre fjellområder i Østerrike. I stedet for spisse topper er åsryggene brede og runde. Vi har prøvd ut noen av de letteste turmulighetene. Særlig på varme sommerdager, […]

  Les hele artikkelen

 • Werfenweng, Vintervandring i Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring i Østerrike

  Etter å ha vært på utallige vandreturer rundt i hele Østerrike i løpet av vår, sommer og høst prøvede jeg meg også på noen turer til fots om vinteren. Selv om det fleste hiver seg ned slalåmløypene eller suser av gårde i langrennssporet har jeg oppdaget gleden av vintervandring. Det har også mange av turiststedene […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  På fjell- og juvvandring i Mölltal

  Vi leter stadig etter reisemål i Østerrike som kommer litt i skyggen av de mer kjente som for eksempel Salzburg, Wörthersee eller Kitzbühel. Når vi i tillegg ikke finner særlig mye informasjon på internett heller, gjør det oss bare enda mer nysgjerrig. Mölltal Valget viste seg å være riktig godt, og vi ble belønnet med […]

  Les hele artikkelen

 • Hengebrua ved Holzgau, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Høyt over Holzgau i Lechtal

  Skal reisemål tiltrekke seg turister nå til dags må det ofte være spektakulært og det er hengebrua ved Holzgau til gangs. Som en del av den 125 kilometer lange vandrer ruten «Lechwegs»* har man lagt en 200 meter lang hengebru over en 100 meter dyp kløft like overfor landsbyen Holzgau i det nordvestlige Tirol. Dette […]

  Les hele artikkelen

 • Almsee (lake), Almtal, Oberösterreich,Østerrike

  Posted in:

  Utflukt til idylliske Almsee i Almtal

  Jeg merker at forventningene stiger mens jeg kjører innover i Almtal. Etter å ha passert Grünau im Almtal blir dalen smalere og man legger det åpne beitelandskapet bak seg. Målet for utflukten er idylliske Almsee som ligger ved enden av veien, innerst i dalen. Fjellandskapet som sakte men sikker tårner seg opp rundt meg er […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Sol og sommer i Seefeld

  Seefeld i Tirol er mest kjent som et vintersportssted. Her ble det arrangert ulike skiøvelser for vinter-OL i Innsbruck 1964 og 1976. Ski-VM 1985 ble også avholdt her. Vi ville ta en titt på hva Seefeld og omegn hadde å by på om sommeren. Vi hadde dessuten lyst å prøve på noe nytt denne gangen […]

  Les hele artikkelen

 • Jaufenpass, Wipptal, Syd-Tirol, Italia

  Posted in:

  Juv- og fjellvandring i Wipptal

  Vi er i Wipptal, en dal som strekker seg fra Innsbruck til Franzenfeste, og knytter sammen Tirol og Syd-Tirol. Grensen mellom Østerrike og Italia går i Brennerpasset, omtrent midt i Wipptal. Etter grensepasseringen kjører vi i ned til Sterzing (Vipiteno) hvor vi overnatter. Dagen etter starter vi oppholdet vårt i Syd-Tirol med turen opp til […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Mühlviertel – friluftsferie i høylandet

  Mühlviertel strekker seg nord for Donau, fra grensen til Bayern og østover langsmed grensen til Tsjekkia. Vi falt for denne delen av Østerrike på grunn av det innbydende landskapet og fordi det er litt færre turister underveis her enn på de mer kjente stedene i Østerrike. Mühlviertel har likevel en godt utbygd turistinfrastruktur og mange […]

  Les hele artikkelen

 • Ligist Panoramavei, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Vårvandring på Ligist Panoramavei

  Våren kommer tidligere i denne delen av Østerrike enn nord for Alpene. Allerede i begynnelsen av april blomstrer en del av frukttrærne og landskapet i det sørlige Steiermark. Selv om ikke alle trær har slått ut i sin fulle prakt enda, har landskapet fått en frisk grønnfarge. Etter en lang vinter er det deilig å […]

  Les hele artikkelen

 • Murursprung, Muhr, Lungau, SalzburgerLand, Østerrike

  Posted in:

  Naturvandring til Murursprung

  Jeg har vært mange steder langsmed elven Mur, som renner 348 kilometer gjennom Østerrike, før den fortsetter gjennom Slovenia og Kroatia. Dette er en av hovedelvene i delstaten Steiermark og passer blant annet gjennom Graz, Østerrikes nest største by. Derfor var det på sin plass å se hvor det hele starter. Kilden til elven Mur […]

  Les hele artikkelen

 • Murauen, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Jungelvandring i Murauen

  Neida, vi er ikke i tropene, men i det sørlige Østerrike hvor elven Mur som danner deler av grensen til Slovenia. Vi beveger oss på vandreveier og sykkelstier langsmed elvebredden og i skogen, ved siden av en liten kanal som løper parallelt med elven. Elven Mur utgjør ca. 35 kilometer av grensen mellom Østerrike (Steiermark) […]

  Les hele artikkelen

Annonser