Posted in:

Utflukt til idylliske Almsee i Almtal

© by Arnold Weisz

Almtal er en av disse bortgjemte dalene hvor veien ender i et fjellmassiv. Uten gjennomgangstrafikk og skiheiser er dette derfor en uvanlig rolig krok av Østerrike. Hit kommer du for å nyte naturen i ro og fred ved idylliske Almsee.

Jeg merker at forventningene stiger mens jeg kjører innover i Almtal. Etter å ha passert Grünau im Almtal blir dalen smalere og man legger det åpne beitelandskapet bak seg. Målet for utflukten er idylliske Almsee som ligger ved enden av veien, innerst i dalen. Fjellandskapet som sakte men sikker tårner seg opp rundt meg er fantastisk. Fargene er en salig blanding av grønt, grått og blått.

Få turister

Selv på en finværsdag midt i juli var det ikke overveldende mange turister her. Overraskende nok til å være en lørdag formiddag. Bortsett fra 2-3 utenlandske turistbusser er de aller fleste turistene lokale, etter bilskiltene å dømme. Vel fremme finner du en stor parkeringsplass, hvor jeg heldigvis fikk satt bilen i skyggen under et tre, ettersom solen skinner fra klarblå himmel og det kommer til å bli en varm dag. Fasilitetene er upåklagelige; kiosk, toaletter og turkart. Dessuten en restaurant for en god lunsj etter en formiddag ute i naturen. Med rikelig drikkevann og solkrem i sekken legger jeg først i vei på turstien som går rundt vannet. Liten innsjø eller stort tjern, uansett passer den blå vannpytten godt inn i det grønne landskapet. Det krystallklare vannet fra Almsee renner etter en omvei via elven Traun ut i Donau. Innsjøen ble til etter siste istid for 13.000 år siden. Den 2,3 kilometer lange og 800 meter brede innsjøen er kun rundt fem meter dyp. På den østlige siden av Almsee er det flere strender av småstein.

ANNONSE

Klikk på bildene for å se dem større >>

Harmonisk utsikt

Jeg setter meg ned på den lille stranden rett nedenfor stien for å nyte harmonien. Den speilblanke vannflaten virker forlokkende, men vanntemperaturen på 14-15 °C frister ikke for bading. Det er ikke lov å dykke her eller kjøre båt på innsjøen. Bortsett fra noen barnestemmer som bølger over vannet virker det som om landskapet har lagt en slags positiv demper på folk. Den høylytte praten ved parkeringsplassen er byttet ut med lavmælt undring. Man blir rett og slett aldri mett på utsikten. Jeg kunne ha sittet her resten av dagen, men hadde bestemt meg allerede før jeg kom for å rusle en tur lenger innover i dalen også.

Annonse

Merkede turstier

Fra parkeringsplassen går det flere grusveier som leder til et nettverk av turstier i området. Jeg velger den som går sør-østover og trasker langsomt avgårde. Selv om klokken er blitt knapt 11 om formiddagen må det allerede være 26-27 °C. Dalen smalner jo lenger inn i fjellmassivet du kommer. Selv om det ikke var folksomt nede ved innsjøen er det enda færre folk ute i skogen. Fjellmassivet som rager opp foran meg heter Totes Gebirge (De døde fjellene). Jeg regner med at fjellene har fått navnet sitt fordi denne fjellkjeden er karrig og ikke av andre mer dystre grunner. De nakne kalksteinstoppene virker både forlokkende og litt avskrekkende der de reiser seg til over 2000 moh. Etter rundt 45 minutter med langsom gange gjennom skogen nede i dalen, begynner det å stige og jeg bestemmer meg for å snu. Det er for sent på dagen til å begi seg lenger inn og opp i fjellet. Neste gang jeg kommer hit skal jeg helt sikkert starte tidligere med riktig utstyr og dra ut på skikkelig fottur opp i høyden. Denne lille smaksprøven frister absolutt til mer.

Kost og losji

På vei tilbake merker jeg at sulten har kommet. Heldigvis ligger det en restaurant, Gasthof Seehaus ved parkeringsplassen. Litt sen lunsj kunne ikke bli en bedre avslutning på dagsutflukten min i Almtal. For de som ønsker å bli noen dager i området er det et bra utvalg av overnattingssteder, fra såkalte privatzimmer (rom i private hjem), til pensjonater og flotte hoteller. Du finner overnattingssteder gjennom hele dalen, men det største tettstedet Grünau har selvfølgelig det beste utvalget. Fra Grünau er det bare 10-12 kilometer opp til Almsee. Her finner du også alt du trenger av for eksempel butikker, bank, apotek, bilverksted eller lege.

For mer info:

Almtal Turist
Oberösterreich Tourism
Forslag til fjelltur:

Vi fikk anbefalt en tur til Elmsee / Pühringerhütte, på 9 km en vei. Man fortsetter innover dalen (samme vei som jeg gikk et stykke), og opp til kammen på 1927 moh. og inn i Steiermark. Dette er en middels avansert tur som tar rundt. 3 1/2 time en vei. Les mer om turen på Bergwelten (Kun tysk).

  • Posted in:

    Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

    Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

    Les hele artikkelen

  • Østerrikes søte sider - på konditori i, Østerrike

    Posted in:

    Østerrikes søte sider

    Jeg har alltid vært en søtmons. Sikkert medfødt – er min unnskyldning. Bitt av konditoribasillen har det etter hvert blitt utallige besøk på konditorier hele Østerrike rundt. Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy […]

    Les hele artikkelen

  • Opplev Wiens fargerike markeder - Østerrike

    Posted in:

    Opplev Wiens fargerike markeder

    Markeder liver opp bybildet og er en flott måte å bli bedre kjent med både menneskene og kulturen i landet man besøker. Dessuten kan man komme over delikatesser, som man kanskje ikke finner noen andre steder. I Wien har man bevisst satset på å beholde noen av de tradisjonelle markedene, både som salgssteder og møteplasser. […]

    Les hele artikkelen

  • Szeklergulasch

    Posted in:

    Szeklergulasch / Szegediner Gulasch

    Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.