Posted in:

Praktiske tips for bilferie i Østerrike

© by Arnold Weisz

Østerrike egner seg godt for bilferie og byr sjelden på problemer. Her har du noen praktisk råd og tips slik at bilturen din i Østerrike blir en hyggelig opplevelse.

Fartskamera

Som i Norge finnes det også fartskameraer i Østerrike. Som oftest i 50-soner i tettbebygde strøk, men de forekommer også på hoved- og motorveier. Det er ikke noen krav om å advare bilistene med skiltingene, så de kommer som regel brått. De fleste slike fartskameraer i Østerrike er små grå bokser i veikanten, som ikke er lette å få øye på – før det er for sent. Det beste er å kjøre i lovlig hastighet. I Østerrike som i Norge blir det også gjennomført manuelle radarkontroller.

Miljøfartsgrenser

På visse motorveistrekninger har man senket hastigheten fra de vanlig 130 km/t til 100 km/t for å redusere belastningen av både luft- og støyforurensning, ifølge en østerriksk lov om Immissionsschutzgesetz – Luft (IG-L). Ganske mange bynære motorveier har redusert hastighet om natten eller i rushtrafikken. Dette er varslet med både fast skilting og lystavler. For eksempel er fartsgrensen for hele strekningen på A12 Autobahn fra den tyske grensen ved Kufstein og frem til Innsbruck 100 km/t. Også her finnes både faste hastighetskamera og mobile radakontroller.

Anonyme bøter

Noen typer hastighetskamera tar kun bilde av bilskiltet (som regel bakfra), mens andre tar bilder av bil og fører på samme måte som hjemme. Boten blir uansett sendt til registrert eier av kjøretøyet. Forskjellen er at de anonyme bøtene (kun skilt) er lavere enn når man blir tatt på fersk gjerning, enten i automatisk eller manuell radarkontroll.

Section control

Section control eller gjennomsnittshastighetsmåling av fart blir ofte brukt i tunneler og noen ganger i forbindelse med veiarbeid. Disse fartskontrollene er automatiske og blir alltid varslet litt før man kjører inn i tunnelene. Radarene står som regel like før tunnelen og 50-200 meter etter at man kommer ut av tunnelen.

Manglende Vignette

Politiet er dessuten alltid på jakt etter bilister som ikke har betalt motorvei vignetten. Les mer om Autobahn Vignette og bompenger i Østerrike.


Annonser

Alkohol

Det er ikke tillatt å kjøre i alkoholpåvirket tilstand, og promille grensen er 0,5 prosent. Ved overskridelse av denne grensen, får du bøter eller førerkortet inndratt.

Kø på grenseoverganger til Tyskland

Etter at Tyskland innførte grensekontroller har det dessverre før til at det særlig i ferietider er lange køer på grensen mellom Østerrike og Tyskland (på vei inn i Tyskland). Dette bør legges inn i beregningen av reisetiden og man bør kanskje sørge for å ha tatt både tisse- og røykepauser for man nærmer seg grensen. Sørg dessuten for å ha tilstrekkelig av både drikke og spise i bilen. Norskregistrerte personbiler blir som regel vinket igjennom, men i tilfelle du blir stoppet ha passene klare.

Kø på gjennomfartsveiene mot Italia og Balkan

Reisende som kommer fra Nord-Europa kjører ofte gjennom Østerrike når de er på vei Italia og Balkan (f.eks. Slovenia og Kroatia). Dette er også populære ferieland for østerrikerne. Om sommeren og særskilt på helgene blir det derfor ofte kø på de mest brukte motorveiene;

• Brennerpasset på grensen mellom Østerrike (A13) og Italia (A22).
• Tauern Autobahn (A10) mellom Salzburg og Villach.
• Karawankentunnel på grensen mellom Østerrike (A11) og Slovenia (A2).
• Pyhrn Autobahn (A9) mellom Voralpenkreuz og Graz (retning Slovenia).

Sørg gjerne for å ha en plan B. Enten for å stoppe et sted før du kjører inne i køen eller for å kjøre av motorveien og over på en mindre vei. Slike alternativer er langt bedre enn å stå stille på en varm sommerdag.

På denne websiden kan du sjekke eventuelle køer i Østerrike og på grenseovergangene.

Gunstig drivstoff

Også i Østerrike er det mest ugunstig å fylle drivstoff langsmed Autobahn. Det er ofte så mye som 20-30 € cent rimeligere i tettsteder og langsmed mindre veier. Du trenger ofte ikke å kjøre langt for å finne bensinstasjoner. Skal du fylle nesten full tank er det mange penger å spare på å kjøre en 5-6 kilometer ekstra. På de aller fleste bensinstasjoner kan du betale med alle de vanlige kortene; VISA, MasterCard osv. Også en del supermarkeder som Lidl har selvbetjente drivstoffpumper som ofte er blant de rimeligste. Drivstoff er som regel rimeligere i Østerrike enn i naboland som Tyskland, Sveits, Italia og Slovenia.

Vinterkjøring

Fra 1. november til 15. april kan personbiler kun kjøres på vinterveier dersom alle fire hjul har piggfrie vinterdekk. Kjetting skal kun brukes på snødekte veier og må sitte på to av kjøretøyets drivhjul. Kjetting kan leies hos de østerrikske bilklubbene ÖAMTC eller ARBÖ.

 • Klagenfurt, Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Sommerbyen Klagenfurt

  Vi begynner derfor i litt omvendt rekkefølge enn vanlig og tar for oss strandpromenaden først. Den finner du i utkanten av byen i stedet for i sentrum. Klagenfurt strekker seg nemlig ned til den østlige enden av Wörthersee, en av Østerrikes varmeste og dermed mest populære innsjøer. Strandpromenaden Hvis du vil nyte sjøutsikt og en […]

  Les hele artikkelen

 • Våryr I Østerrike

  Posted in:

  Våryr i Østerrike

  Våren i Østerrike starter mange steder en del tidligere enn i Norge, men i hovedsak er mars, april og mai vårmånedene. Selv et lite land som Østerrike har store forskjeller i klima. Vi har selv opplevd å sitte på utekafé ved Donau midt i mars med 23 °C den ene dagen og dagen derpå stått […]

  Les hele artikkelen

 • Werfenweng, Vintervandring i Østerrike

  Posted in:

  Vintervandring i Østerrike

  Både snø- og barmarksvandring Vinteren er på ingen måte lik over hele Østerrike. Snømengden kan selvfølgelig variere fra 0 cm til flere meter. I de snøfrie stedene kan du selvfølgelig benytte de fleste stiene året rundt, men oppe i fjellet er nok utvalget noe mindre. Men selv her finnes det muligheter. Det prepareres ruter for […]

  Les hele artikkelen

 • Wachau, Niederösterreich

  Posted in:

  Wachau – vinregionen ved Donau

  Wachau strekker seg 33 kilometer langs Donau i Niederösterreich mellom Melk og Krems. Den unike blandingen av pittoreske landsbyer, elvelandskapet, historie, kultur, og regionale delikatesser bidrar til å forklare hvorfor Wachau alltid har hatt en sterk tiltrekningskraft. Det milde klimaet, geologi og et godt jordsmonn har også gjort dette til en av de viktigste vindistriktene […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.