Veiavgifter og bompenger

Autobahnvignette / motorveioblat

© by Arnold Weisz

I Østerrike må du betale veiavgift for å kjøre på både motorvei kl. A (Autobahn*) og kl. B (Schnellstrasse**). Dette gjør du ved å kjøpe en Vignette, enten som et klistremerke som du fester på innsiden av frontruten eller som en digital vignette.

Vignetten kjøpes før du begir deg ut på de avgiftspliktige veiene. Det er langt flere politipatruljer på veiene i Østerrike enn i Norge, og en av oppgavene deres er å sjekke om bilistene har riktig Vignette (motorveioblat). Biler med utenlandske skilter blir kontrollert særdeles ofte.

I tillegg til at både politiet (Polizei) og Asfinag sjekker at du har Vignette, blir det også kontrollert med kameraer. Disse er mobile og flyttes hele tiden rundt.

Digital Vignette Asfinag, Østerrike

Nyhet – Digital Vignette

Fra og med vignetten 2018, tilbyr Asfinag en digital vignette til bil- og motorsykkel-eiere, som er et innovativt, praktisk og moderne alternativ til den tradisjonelle tollklistremerket. Fra nå av kan du kjøpe din digitale vignette i Asfinag nettbutikken eller appen Unterwegs. Akkurat som med den fysiske etiketten, tilbys ti-dagers, to-måneders og årlig Digital Vignette. Det er heller ingen prisforskjell – de samme gyldighetsperioder og de samme prisene.

Lett å kjøpe

Det finnes mer enn 6000 utsalgssteder for Vignetter i og utenfor Østerrike, så det er ingen grunn til å ta sjansen på å kjøre uten. Disse utsalgsstedene finner du ikke bare i Østerrike, men også på for eksempel bensinstasjoner i nabolandene i nærheten av grenseovergangene. Her er noen eksempler på hvor du kan kjøpe vignetter når du kommer fra Tyskland (vi tar forbehold om at disse når som helst kan forandres).

Grenseovergang ved Passau – A3/A8

Raststätte Donautal West, på OMV besinstasjonen, 23 km før gresen til Østerrike.

Den siste muligheten er å kjøpe vignetten rett etter at du har passert grensen (som går midt i elven Inn). På området for den gamle grensestasjonen er det et utsalgssted.

Grenseovergang ved Walserberg ved Salzburg – A8/A1

Her har du muligheter for å kjøpe vignette på begge sider av grensen.

Grenseovergang ved Kufstein – A93/A12

Den siste muligheten er å kjøpe vignetten er på Rastanlage Inntal West rett før du passerer grensen (som går midt i elven Inn). Misser du den kan du ta første avkjørsel i Østerrike: 1 – Kufstein Nord. Se etter en bensinstasjon eller Tabak (kiosk) som alle selger vignetter.

Tilsvarende selges som regel østerrikske vignetter før grensen til Østerrike i Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Italia, Liechtenstein og Sveits.

* Betegnes / skiltes med A foran veinummeret.
** Betegnes / skiltes med S foran veinummeret.

Vignette, veiavgifter og bompenger, Østerrike

Det finnes tre varianter:

– 10-dagers
– 2-måneders
– 1-års Vignetter

NB! Blir du tatt for å kjøre uten, med feil, utløpt eller ikke synlig Vignette så ligger bøtenivået på fra € 300 til € 3000.

I tillegg finnes det bomstasjoner som krever inn veiavgifter (Maut) på visse veistrekninger, som oftest i forbindelse med tunneller eller alpeveier.

På Asfinag sine engelsk websider: Toll sticker finner du informasjon om hvordan du skal gå frem.

Bompenger

Bompenger på ulike veistrekninger slik vi har det i Norge er ikke vanlig i Østerrike. Bortsett fra i forbindelse med tunneler og privatveier. Motorvei A9 har for eksempel to bomstasjoner (€ 5,50 og € 9), mens på A10 koster det € 11,50 for å passere Tauerntunnelen. Prisene over er eksempler for personbil i 2018. Sjekk prisene HER.

Du kan betale for passeringene med kontanter i betjent luke og på automat. Dessuten med kredittkort på automat.

Europeerne, inkludert østerrikerne bruker kortbetaling langt mindre enn nordmenn, og betaler heller kontant i betjent luke. Et lite tips er derfor å se etter filen for automatbetaling. Der er køene ofte kortere en i de betjente.

Visse spesialveier og privatveier krever også inn veiavgifter for å kjøre der. Som for eksempel Grossglockner Hochalpenstrasse eller Silveretta Hochalpenstrasse. Se oversikt på NAF sin søsterorganisasjon i Østerrike ÖAMTC.

Tunge kjøretøyer

Det finnes egne avgiftsregler for kjøretøy på over 3,5 tonn. Les mer om dette på det østerrikske veiavgiftselskapet Go-Maut sine nettsider.


ASFINAG Maut Service GmbH
Alpenstraße 99
A-5020 Salzburg
AUSTRIA

Tel.: 0800 400 12 400 (free of charge when calling from Austria, Germany, or Switzerland)
Tel.: +43 (1) 95 51 266 (not free of charge when calling from all other countries)
Fax: +43 (1) 95 51 277
E-Mail: info@asfinag.at

Internett: http://www.asfinag.at

  • Bauernkrapfen - Østerrikespesialisten

    Posted in:

    Bauernkrapfen

    Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle […]

    Les hele artikkelen

  • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

    Posted in:

    Kürbiscremesuppe

    Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

    Les hele artikkelen

  • Linzer Torte fra Østerrike

    Posted in:

    Linzer Torte

    Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

    Les hele artikkelen

  • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

    Posted in:

    Panert kylling med potetsalat

    Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

    Les hele artikkelen

Annonser