Veiavgifter og bompenger

Autobahnvignette / motorveioblat

© by Arnold Weisz

I Østerrike må du betale veiavgift for å kjøre på både motorvei kl. A (Autobahn*) og kl. B (Schnellstrasse**). Dette gjør du ved å kjøpe en Vignette (oblat), enten som et klistremerke som du fester på innsiden av frontruten eller som en digital vignette.

Vignetten kjøpes før du begir deg ut på de avgiftspliktige veiene. Vignette må kjøpes for alle kjøretøyer inntil en totalvekt på 3500 kilo, det vil si for personbiler, motorsykler og lette bobiler.

Det er langt flere politipatruljer på veiene i Østerrike enn i Norge, og en av oppgavene deres er å sjekke om bilistene har riktig Vignette (oblat/motorveioblat). Biler med utenlandske skilter blir kontrollert særdeles ofte. I tillegg til at både politiet (Polizei) og Asfinag sjekker at du har Vignette, blir det også kontrollert med kamerabiler som flyttes hele tiden rundt.

Digital Vignette Asfinag, Veiavgifter i Østerrike

Digital Vignette

Fra og med 2018 tilbyr Asfinag en digital vignette til bil- og motorsykkeleiere, som er et innovativt, praktisk og moderne alternativ til den tradisjonelle oblatklistremerket. Fra nå av kan du kjøpe din digitale vignette i Asfinag nettbutikken eller appen Unterwegs. Akkurat som med den fysiske etiketten, tilbys 10-dagers, 2-måneders og årlig Digital Vignette. Det er heller ingen prisforskjell – de samme gyldighetsperioder og de samme prisene. Vi har brukt digitale helårsvignetter i flere år og aldri opplevd noen problemer, men skriv gjerne ut kvitteringen og legg i hanskerommet i tilfelle det skulle oppstå problemer.

6000 utsalgssteder

Det finnes mer enn 6000 utsalgssteder for Vignetter i og utenfor Østerrike, så det er ingen grunn til å ta sjansen på å kjøre uten. Disse utsalgsstedene finner du ikke bare i Østerrike, men også på for eksempel bensinstasjoner i nabolandene i nærheten av grenseovergangene. Her er noen eksempler på hvor du kan kjøpe vignetter når du kommer fra Tyskland (vi tar forbehold om at disse når som helst kan forandres).

Grenseovergang ved Passau – A3/A8

Raststätte Donautal West, på OMV bensinstasjonen, 23 km før grensen til Østerrike.

Den siste muligheten er å kjøpe vignetten rett etter at du har passert grensen (som går midt i elven Inn). På området for den gamle grensestasjonen er det et utsalgssted.

Grenseovergang ved Walserberg ved Salzburg – A8/A1

Her har du muligheter for å kjøpe vignette på begge sider av grensen.

Grenseovergang ved Kufstein – A93/A12

Den siste muligheten er å kjøpe vignetten er på Rastanlage Inntal West rett før du passerer grensen (som går midt i elven Inn). Misser du den kan du ta første avkjørsel i Østerrike: 1 – Kufstein Nord. Se etter en bensinstasjon eller Tabak (kiosk) som alle selger vignetter.

Tilsvarende selges som regel østerrikske vignetter før grensen til Østerrike i Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Italia, Liechtenstein og Sveits.

* Betegnes / skiltes med A foran veinummeret.
** Betegnes / skiltes med S foran veinummeret.

Vignette, veiavgifter og bompenger, Østerrike

Det finnes 4 varianter:

– 1-dags
– 10-dagers
– 2-måneders
– 1-års

NB! Blir du tatt for å kjøre uten, med feil, utløpt eller ikke synlig Vignette så ligger bøtenivået på fra € 300 til € 3000.

I tillegg finnes det bomstasjoner som krever inn veiavgifter (Maut) på visse veistrekninger, som oftest i forbindelse med tuneller eller alpeveier.

På Asfinag sine engelsk websider: Toll sticker finner du informasjon om hvordan du skal gå frem.

ANNONSE
Book et ferietilbud med booking.com og spar minst 15% på opphold frem til 28. september.

 

Veiavgifter og bompenger

I tillegg Vignette (oblat) finnes det bomstasjoner som krever inn veiavgifter (Maut) på visse veistrekninger, som oftest i forbindelse med tunneler. Bompenger på ulike veistrekninger slik vi har det i Norge er ikke vanlig i Østerrike. Bortsett fra i forbindelse med tunneler og private veier.

Motorvei A9 har for eksempel 2 bomstasjoner (€ 6,50 og € 10,50), mens på A10 koster det € 13,50 for å passere Katschbergtunnelen. Prisene som er oppgitt er eksempler for personbil i 2024. Sjekk alle aktuelle priser HER.

Du kan betale for passeringene med kontanter og kort i både betjent luke og på automat. Mange europeere, inkludert østerrikerne bruker kortbetaling langt mindre enn nordmenn, og betaler heller kontant i betjent luke. Et lite tips er derfor å se etter filen for automat/kortbetaling. Der er køene ofte kortere en i de betjente.

Nå er også bompasseringene tilgjengelig digitalt og du kjøper ønskede passeringen på nettet på forhånd.

Automat ved bomstasjon i Østerrike - Veiavgifter og bompenger
Foto: Asfinag ©

Oblat for Asfinag digitale streckenmaut

Digitale Streckenmaut

I stedet for å betale for hver enkelt passering underveis har du nå også muligheten til å kjøpe disse online på forhånd. Denne veiavgiften blir registrert på bilskiltet og gir deg adgang til å kjøre gjennom på spesielle filer, som er merket med grønt. Da slipper du å stoppe opp i bommene. Noe som går vesentlig raskere, særlig når det er tett trafikk i sommermånedene.

På Asfinag sine engelske websider: Digital Section Toll kan du bestille den digital bompasseringen.

Stort sett fungerer dette meget bra men vi har også vært borti at vi likevel måtte kjøre innom en betjent kasse for å komme gjennom, hvor de sjekker dette i datasystemet sitt. Dette på tross av at vi kjøpte passeringen 2 dager før reisen. I såfall lyser det et skilt hvor det står “Ungültig” når du forsøker å passere i den grønne filen.

Veiavgifter på private veier og fjellpass

Visse fjellpass, spesialveier og privatveier krever også inn veiavgifter for å kjøre der. Som for eksempel Grossglockner Hochalpenstrasse eller Silveretta Hochalpenstrasse. Se oversikt på NAF sin søsterorganisasjon i Østerrike ÖAMTC (Velg først land, Bundesland, som betyr delstat f.eks. Tirol og deretter Mautstrassen/bomveier eller Berg- und Passstrassen). Særlig på de mindre privatveiene opp til fjellhytter og vandresteder bør du ha med mynter, ettersom det ikke alltid er mulig å betale med hverken kort eller sedler i automatene.

Tunge kjøretøyer

Det finnes egne avgiftsregler for kjøretøy på over 3,5 tonn. Les mer om dette på det østerrikske veiavgiftselskapet Go-Maut sine nettsider.

ASFINAG Maut Service GmbH
Alpenstraße 99
5020 Salzburg
AUSTRIA

Tlf.: 0800 400 12 400 (gratis hvis du ringer fra Østerrike, Tyskland og Sveits)
Tlf.: +43 195 51 266 (ikke gratis hvis du ringer fra andre land)

E-post: info@asfinag.at
Nettsted: http://www.asfinag.at

ANNONSE

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

 • Schladming

  Posted in:

  Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

  Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

  Les hele artikkelen

 • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

  Posted in:

  Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

  Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

  Les hele artikkelen

 • ÖBB Railjet på gjennom et vinterlandskap i Østerrike

  Posted in:

  Med toget til skisteder i Østerrike

  Østerrikes flyplasser har gode forbindelser til større byer og sentrale togstasjoner. Derfor har vi satt sammen en liste over utmerkede skisteder som er lett tilgjengelige med tog, inkludert litt informasjon om hvordan du kommer deg dit fra flyplassen. Dessuten tilbyr mange skisteder rimelig eller gratis transport, til og fra nærmeste togstasjon med skyttelbuss eller skitaxi. […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER