Posted in:

På bilferie i Østerrike

© by Arnold Weisz

Å dra på bilferie betyr frihet. Du drar dit du vil når du vil. Østerrike er perfekt for bilferie. Et lite land med korte avstander, gode veier, rimelig drivstoff og en velutbygd turistinfrastruktur.

Det beste tipset vi kan gi deg er å bruke minst mulig tid på motorveiene. Det kan være fristende å suse av gårde på flotte veier med 130 km/t fartsgrense, men det går du glipp av mengde flotte opplevelser. I Østerrike har man dessuten bygget støybeskyttelse langs store deler av motorveinettet. Dermed ser du ofte bare rett inn i en vegg. Bruk motorveien for å komme seg raskt mellom regionene du ønsker å besøke, men ikke mer. Både Bundesstrasse (Fylkesvei) og Landstrasse (Landevei) nettverket er meget godt utbygd. Ja, selv om du skulle havne på en Güterweg (gårdsvei) er disse ofte asfaltert og fine alternativer.

Korte avstander

Østerrike er kun 1/4 av Norge i størrelse, med en nesten dobbelt så stor befolkning. I tillegg er jo landet dominert av Alpene og områdene hvor folk dermed kan bosette seg, som i Norge, er derfor svært begrenset. Fordelen med bilferie i et lite land, er at det sjelden er langt mellom høydepunktene. Du kjører sjelden mange kilometer i Østerrike mellom hver landsby. Så ingen grunn til panikk hvis du har kjørt langt nok og er sulten. Hvorfor ikke bare stoppe i neste landsby. De fleste steder finner du et gasthaus (pub/spisested) eller en matbutikk hvis du vil ordne deg selv. Utenom høysesongen i august er det dessuten lett å finne overnatting på de fleste steder. Vel, kanskje bortsett fra i Wien og Salzburg som er populært reisemål hele året. Vår, sommer og høst er perfekt for bilferie i Østerrike.

<< Klikk på bildene for å se dem større >>

Vi har satt sammen både praktiske og nyttige tips for deg som skal på bilferie i Østerrike. Og nederst på denne siden finner du linker til ulike artikler som viser deg noen av de beste «Østerrikes beste omveier», som tar deg med på flotte veistrekninger utenom motorveiene. Klikk på lenken Veiavgifter og bompenger, hvis du trenger informasjon om hvordan dette fungerer i Østerrike.

 • Posted in:

  På ferie i Østerrike med elbil

  Hvis du planlegger en reise til Østerrike med en elbil trenger du stort sett ikke å bekymre deg for ladestasjoner. Alpelandet har et relativt velutviklede nettverk av ladestasjoner, og de er godt fordelt over hele landet. Det finnes ladestasjoner på offentlige parkeringsplasser, ved kjøpesentre, bensinstasjoner og noen ganger ved restauranter. Dessuten tilbyr flere og flere […]

  Les hele artikkelen

 • bilferie i Østerrike

  Posted in:

  Praktiske tips for bilferie i Østerrike

  I Østerrike er det som hovedregel fartsgrensene 50 km/t i tettbebygde strøk, 100 km/t på landevei og 130 km/t på motorveier som gjelder. Det finnes selvfølgelig massevis av unntak, hvor man har satt ned fartsgrensene av ulike grunner, akkurat som i Norge. Selv om bøtenivået er lavere enn i Norge er det ingen vits å […]

  Les hele artikkelen

Sommerfester

Reiser du i perioden mellom juni og september, finner du ofte lokale fester rundt i hele Østerrike. Lokale idrettslag, foreninger, kirker og frivillige brannvesen arrangerer fester for å samle inn penger. Disse er alltid populære da østerrikerne sjelden trenger noen større unnskyldninger for å samles i godt lag. Det selges alltid mat og drikke, og besøkende er også velkomne. Dette er også en fin anledning til å teste skoletysken og komme i kontakt med lokalbefolkningen på. Stopp ved lokale turistkontor og spør om hva som skjer i nærheten.

Annonse

 

Nyt naturen underveis

Mange steder i Østerrike har kommunene vært flinke til å sette ut bord og krakker på rasteplassene eller like ved veien. Her kan alle stoppe. Ofte har disse stedene en flott beliggenhet i vakker natur eller kanskje en herlig utsikt. Kom deg derfor hyppig ut av bilen for en matbit, nyte utsikten eller i alle fall en selfie. Selv om vi gjerne tar en Wienerschnitzel på en restaurant underveis, kan det være like deilig med litt medbrakt i en kjølebag. Langsmed småveiene finner du ofte et deilig sted for en lunsj i det fri, som dere har helt for dere selv.

Fjellpass og spesielle turistveier

I Østerrike finner du en mengde spesielle turistveier og fjellpass som byr på herlige opplevelser underveis. Disse er ofte bomveier hvor du må betale, men som er verd pengene. Du bør i allefall spandere på deg en av disse på en bilferie i Østerrike. Den mest kjente er Grossglockner Hochalpenstrasse som tar deg tvers gjennom Alpene, forbi Østerrikes høyeste fjell og isbreer samt gir deg tilgang til fantastiske vandremuligheter i høyfjellet. På grensen mellom Tirol og Vorarlberg finner du den 22 km lange Silvretta-Hochalpenstraße som tar deg over et fjellpass på 2032 moh. Med sine 52 hårnålsvinger byr Nockalmstrasse på et fantastisk alpepanorama. Kombinasjonen av kulturlandskap og ville fjell er nesten uslåelig. Fra Sölden i Tirol kan du også nyte den herlige turen over fjellet til Syd-Tirol via Timmelsjoch Hochalpenstraße. På 2175 moh. finner du et motorsykkelmuseum for de som er spesielt interressert i tohjulinger.

Se våre forslag til «ulike omveier» for bilferien din i Østerrike nedenfor.

 • Posted in:

  Pustertaler Höhenstrasse – Østerrikes beste omveier

  Rett etter Lienz tar Pustertaler Höhenstraße av til høyre fra Drautalstraße (B100, som går i retning den italienske grensen) og svinger seg oppover fjellsidene. Der oppe, på solsiden av Hochpustertal slynger veien seg ca. 3o km langsmed den sydvendte åssiden i Hochpustertal, Osttirol. Det finnes mange ulike panoramaveier eller såkalte «höhenstrassen» i Østerrike, men vi […]

  Les hele artikkelen

 • bilferie i Østerrike

  Posted in:

  Praktiske tips for bilferie i Østerrike

  I Østerrike er det som hovedregel fartsgrensene 50 km/t i tettbebygde strøk, 100 km/t på landevei og 130 km/t på motorveier som gjelder. Det finnes selvfølgelig massevis av unntak, hvor man har satt ned fartsgrensene av ulike grunner, akkurat som i Norge. Selv om bøtenivået er lavere enn i Norge er det ingen vits å […]

  Les hele artikkelen

 • Sør-Steiermark, Steiermark, Østerrike, Slovenia

  Posted in:

  Grenseløse Sør-Steiermark

  Steiermark har en 145 km grense mot Slovenia hvorav omkring 40 % går midt i elven Mur, mens resten går gjennom et bølgende åslandskap frem til grensen mot delstaten Kärnten. Grenseområdet mellom Østerrike (Steiermark) og Slovenia øst for A9 motorveien mellom Graz og Maribor er først og fremst kjent for vindyrking. På de fleste sydvendte […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.