Posted in:

Nationalpark & Eisenstrasse – Østerrikes beste omveier

© by Steiermark Tourismus / Michael Weberberger

Er du på nord- eller sørover på motorvei A9 (A1 Westautobahn – Graz) anbefaler vi omveien via Nationalpark Gesaüse & Steirische Eisenstrasse. Denne omveien går gjennom et flott alpelandskap, passerer flere idylliske tettsteder underveis og byr på muligheten for en piknik ved vannkanten.

Omveien vi har kalt Nationalpark & Eisenstrasse er en omvei på ca. 80 kilometer. Ikke mye lenger enn samme strekning på motorveien (A9) som hadde vært ca. 64 kilometer. Selv om motorveien går gjennom et flott dalføre på denne strekning, er omveien enda mer interessant, og gir deg helt andre muligheter for stopp underveis.

Jernveien

Steirische Eisenstrasse (B115) eller den «steieriske jernveien» er nok langt mer idyllisk når enn bare for 50 års siden når området huset noen av Europas viktigste jernmalm dagbrudd. De tidligere gruvesamfunnene satser i dag på turisme. En av disse, Vordernberg er en trivelig liten landsby med noen spisesteder, utgangspunkt for vandreleder, samt et bergverksmuseum. Nord for Vordernberg finner du jernveiens høyeste punkt Präbichl på 1225 moh.

ANNONSE

Utsiktspunkt

Noen kilometer sør for Eisenerz krysser B115 en dyp dal via en bro etter en bratt stigning. På toppen finner du en rasteplass, Erzbergblick hvor du har en flott utsikt over det omliggende landskapet og Eisenerz nede i dalen. Her finner du også et lite spisested. Broen har et smalt fortau og er også et fint sted for fotografering.

Eisenerz

Denne småbyen med 4500 innbyggere har en velbevart historisk bykjerne og du finner flere spisesteder og kafeer for en rast. Den åpne jernmalmgruven (derav navnet Eisenerz som betyr jernmalm på tysk) du ser i fjellsiden nord for byen er kanskje ikke særlig pen å se på, men dette har vært grunnlaget for bosetning i hele regionen.

Klikk på bildene for å se de større >>

Perfekt pikniksted

Mellom Eisenerz og Hiflau finner innsjøen Leopoldsteinersee. Det fantastiske landskapet som omgir denne alpesjøen er perfekt for en piknik. Har du litt mer tid kan du også leie elektro- eller robåter for en tur ut på vannet. Har dere ikke tid til en piknik er det en restaurant ved vannkanten.

Nationalpark Gesaüse

Mellom Admont og Hiflau, på B146, beveger du deg inn i et av Østerrikes best bevarte naturområder, Nasjonalparken Gesaüse. Kalkalpene tårner seg opp på begge sider av veien, som slynger seg gjennom dalen ved siden av elven Enns. Nasjonalparken byr selvfølgelig på mange ulike naturopplevelser og utendørs aktiviteter. Stopp ved nasjonalparksenteret i nærheten av Weng for mer informasjon. Etterhvert som du nærmer deg Admont blir dalføret bredere og panoramautsikten deretter. Klosteret i Admont huser en av det flotteste bibliotekene i verden.

Annonse

For mer info:

Erzberg Turistkontor

Nationalpark Gesaüse

Steirische Eisenstrasse

Hvordan kjører man:

Fra sør: Etter at du har tatt av A9 ved avkjørsel 129 Traboch følg skiltingen for B115 til Hiflau og deretter B146 via Admont helt frem til A9.
Fra nord: Ta av fra A9 ved avkjørsel 67 Ardning og følg skilting for B146 retning Admont og følg denne veien gjennom nasjonalparken til Hiflau, hvor du bytter til B115 i retning Eisenerz. Følg samme vei helt frem til du kjører på A9 ved Traboch.

 • Posted in:

  Natur- og kulturvandring ved Bad Schwanberg

  Etter å ha studert utvalget av vandreruter i området bestemte jeg meg for vandreruten som går under navnet «Schloss Limberg Rundwanderweg (Nr. 3)». Denne 8,2 km lange vandringen tar deg med opp i åsene ovenfor pittoreske Bad Schwanberg. Denne middels vanskelige turen lovet blant annet god utsikt og noen interessante steder underveis. 406 høydemeter Når […]

 • Bad Radkersburg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Gatelangs i sjarmerende Bad Radkersburg

  De fleste som besøker Bad Radkersburg kommer sannsynligvis til å kose seg med et opphold på spaet utenfor det historiske sentrum. Uansett, vi har i løpet av flere besøk vandret opp og ned i de fleste gater og smug, og blitt kjent med idylliske Bad Radkersburg. Innenfor de gamle festningsmurene, som delvis er godt synlige, […]

 • Klöch. Steiermark. Østerrike

  Posted in:

  På drueinnhøstingfest i Klöch

  En gang i året arrangeres en såkalt «pressfest», som er en slags innledning på årets drueinnhøsting under mottoet «fra druer til vin». De regionale vinbøndene byr frem produktene sine sammen med noe godt å spise. Alt akkompagnert av levende musikk og folklore-opptredener. I Klöch sperrer de av hovedinnfartsåren og gjør om 150 meter landevei til […]

 • Posted in:

  Vinvandring i Südsteiermark

  Vandreturer gjennom vinregioner har blitt populært også i Østerrike. Mange har fått øynene opp for dette, på tross av de fantastiske mulighetene for fjellvandringene i Alpene. Vi våget oss derfor ut på en 5,8-km lang fottur i det sørlige Steiermark, gjennom vingårder, skogslunder og åpent kulturlandskap. Naturen viste seg fra sin flotteste fargerike side, vinene […]

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Ana Lucia Marcos

Ana Lucia Marcos

Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.