Posted in:

Golf i Østerrike

© by Österreich Werbung. Foto: Popp Hackner

Både den fantastiske naturen og historien har gjort sitt til at Østerrike kan by på golfopplevelser utenom det vanlige. Du kan spille golf omgitt av snødekte fjell eller på de gamle jaktmarkene til en ridderborg.

Golf er på langt nær en sport for «alle og enhver» i Østerrike på samme måte som i Norge. I alpelandet er golf en relativ dyr hobby i forhold til gjennomsnittsinntekten. Til gjengjeld har de fleste golfklubbene meget flotte anlegg med garderober, driving range, øvelseshull og gode restauranter. Østerrike har over 170 golfbaner spredt over hele landet. Selv i trange alpedaler som for eksempel i Tirol og SalzburgerLand, hvor vanligvis skifolket hersker, finner du flotte baner. Mange golfbaner ligger også i flotte kulturlandskap eller i historiske omgivelser. Turistinfrastrukturen er meget godt utbygd i Østerrike og det vil aldri være langt fra golfbanen til overnatting i alle prisklasser. En del baner har hotell eller andre typer overnattingsmuligheter på selve området til golfklubben.

Golf, Tirol, Østerrike
Golf i Østerrike byr på baner i et herlig naturlandskap. Her ved Going, Tirol er utsikten fantastisk uansett hvor du ser . © Österreich Werbung, Foto: Niederstrasser

After golf

Mange golfanlegg/klubber har et godt samarbeide med lokale bedrifter som tilbyr ulike aktiviteter. Du kan også bestille pakker som kombinerer golf med aktiviteter som spa, vinsmaking, kulturarrangementer eller kulinariske utskeielser. Det er helller ikke vanskelig å kombinere golf med familieferie. Hvis alle i familien golfer finnes det også klubber som tilbyr både spill eller andre aktiviteter for barn. Det er sjeldent langt fra golfbanen til hverken shoppingmuligheter eller ferieaktiviteter.

Pay-and-play

Pay-and-play er ikke vanlig i Østerrike. Per april 2016 vet jeg bare om to steder som har Pay-and-play baner: Open Golf, St. Johann, Salzburg og City Golf, Graz-Puntigam, Steiermark.


Her er en liten oversikt over noen av golfbanene vi har prøvd oss på:

(Klikk på navnet til golfklubben for link til hjemmesiden)

GC Maria Lankowitz

Denne golfbanen i Vest-Steiermark ligger omtrent en halv times kjøretur fra Graz i retning Voitsberg / Köflach. Klubben har en stor og romslig driving range, perfekt til å varme opp på før runden. De to første hullene, og de to siste hullene er ganske flate, ellers golfbanen ligger vakkert til i åsene med en del kuperte hull. Banen kan være krevende å gå så leie en bil er et godt alternativ.

Fairwayene er ganske brede, men krever allikevel presise utslag hvis ikke havner ballen raskt i den høye roughen eller i vannhinder. Det er få korte hull her, men mange lange hull og doglegs høyre. Mine to favoritthull er et kort par tre, der man slår ut fra et platå og spiller nedover 20 høydemeter, og hull 18, som er et langt par 5 der du alltid har klubbhuset i sikte på vei mot flagget.

Greenfee:
Man-fre € 55 (18 hull)
Helger € 65 (18 hull)
Range € 6 + 40 baller € 3

Restauranten på klubbhuset har en flott terrasse, hvor du kan nyte god mat samt fantastisk idyll og ro. Ellers kan jeg nevne at du finner flere fine severdigheter og attraksjoner i nærheten, som for eksempel Lipizzanergestüt Piber, hvor hestene til den Spanske Rideskolen i Wien kommer fra. Like ved golfbanen finner du også en herlig badesjø. Området byr dessuten på flott vandreterreng.

Almenland Golfclub

Denne banen har en kupert Front 9 og en flatere Back 9. En variert bane som ikke er alt for vanskelig. Selv om du er i Alpene er det eneste stedet hvor man får litt økt puls, bakken mellom hull 4 og 5. Banen ligger naturskjønt til og har en fin utsikt til Schöckel («husfjellet» til Graz). Vår golfer Robert Herold som har spilt her flere ganger melder om en rolig golfbane, med akkurat passe trafikk. Det er sjelden du må vente underveis på andre flighter foran. Klubbhuset med restaurant som serverer god mat er også veldig populær blant ikke-golfere, som er på vandretur i området.

Greenfee:
Man-fre € 55 (18 hull)
Helger € 65 (18 hull)
Range € 6 + 34 baller € 3


Fra Graz ca 1 time – er også tilgjengelig via Frohnleiten og Rechberg.

gc_donau1

Det flate åpne landskapet bare et steinkast fra Donau er perfekt for en golfbane. 9-hulls banen er morsom å spille og har i tillegg noen utfordringer. Foto: Arnold Weisz ©

Golfclub Donau

Både 9 og 18-hulls banene er ganske flate og kompakte, og er krever mindre fysisk innsats enn noen av golfbanene til fjells. Banene var meget velpleide og tilhørende området strøkne.

Denne klubben har også en god restaurant i klubbhuset.

Greenfee: 9-hulls € 25/30 – 18-hulls € 40/60/70

Golfclub Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike
 Dett er en typisk fairway på denne golfbanen. Flatt og smalt omgitt av skog. Her forsvinner ballene raskt om du ikke spiller presist. Foto: Robert Herold ©

Greenfee

€ 28 man-fre
€ 39 helger og helligdager
Driving range: 50 baller € 4,-/ 25 baller € 2

Golfclub Wienerwald

Denne 9-hulls golfbanen finner du omtrent 30 km utenfor Wien, midt i naturidyllen Wienerwald.

Dette er en skogsbane med relativt korte hull og består av korte par 3 og par 4 hull samt et par 5 hull. Ingen bunkere og nesten ingen vannhindere. Banen er omkranset av skog og busker med noen åpne partier. som krever at du må spille nøyaktig. Fairway er aldri et feil sted å befinne seg. Du finner en koselig golfrestaurant, som også fungerer som resepsjon, hvor du kan nyte god mat og drikke. Tirsdag og onsdag er golfrestauranten lukket og på disse dagene betaler du greenfee i en kasse ved hull 1. Driving rangen er kort med en maksimal utslaglengde på 160 meter.

Området Wienerwald er et populært rekreasjonsområde med mengder av turstier i et vakkert, veldig stille og avslappende skogsområde.

Golfclub Salzkammergut, Østerrike
Den fantastiske utsikten (ikke bare) fra hull 18 gjør det vanskelig å kosentrere seg om utslaget. Foto: Robert Herold ©

Golfclub Salzkammergut

Dette er en bane med fantastisk beliggenhet i alpene, mellom Bad Ischl og St. Wolfgang. 18-hulls banen er ganske kupert med ganske ulike hull som krever sitt. Kanskje ikke den letteste banen for nybegynnere, men du verden så morsom.

Klubbhuset har en bra restaurant og det finnes også en golfshop. Bestill tee-time i god tid, da denne banen er populær.

Annonse

Thermengolf Loipersdorf

Dette er en standard Par 72 – 18-hullsbane som er relativ flat. Det korteste hullet er på 166/146 m og det lengste er på 514/470 m på henholdsvis gul og rød tee. Ifølge de spillerne vi snakket, er ikke banen spesielt vanskelig, men det er flere sandbunkere og vannhindre i forhold til andre baner. Du finner en restaurant med full mat- og drikkeservering på golfplassen. Dessuten, ligger golfbanen midt i et thermalbad distrikt slik at du finner mengder av hoteller ikke langt unna. En liten kuriositet, grensen mellom delstatene Steiermark og Burgenland snirkler seg gjennom golfbanen (uten at du merker det).

Greenfee:
Man-fre € 65 (18 hull) – € 37 (9 hull)
Helger € 75 (18 hull) – € 40 (9 hull)
Range € 6 + 36 baller € 3

Golfclub Bad Gleichenberg

Dette er en Par 72 – 9-hullsbane som er noe kupert. Det korteste hullet er på 112/98 m og det lengste er på 477/414 m. Spillere vi snakket med underveis mener at hull 6 er mest krevende, ettersom det er veldig smalt med skog på begge sider og vann rundt green.
Som de aller fleste golfklubber i Østerrike har de også her en restaurant med full mat- og drikkeservering.

Greenfee:
Man-fre € 34 (18 hull) – € 22 (9 hull)
Helger € 42 (18 hull) – € 27 (9 hull)
Range € 6 + 34 baller € 2

Golfclub Sonnberg

Denne Par 70 banen er ganske morsom å spille og er delvis kupert. Hull 12 f.eks. er kun 176/152 m langt, men har en høydeforskjell på 27 m og du ser ikke green fra utslaget.
Vi testet aldri restauranten her, men har vel egentlig aldri hørt om dårlig mat på noen golfklubber i Østerrike.

Greenfee:
Man-fre € 50
Helger € 60
Gratis driving range

Golfclub Traunsee Kirchham

Denne Par 71 banen er en av de vanskeligst vi hittil har spilt på i Østerrike, men også en av de morsomste. Anlegget er av meget god standard og landskapet (relativt kupert) er helt fantastisk. Treningsanlegget er superb, og restauranten er meget god og rimelig etter norske forhold.

Greenfee:
Man-søn € 60 (18 hull)
Man-søn € 30 (9 hull)
Driving range € 9

Annonse
Her er korte rapporter fra baner vi ikke har rukket å spille på, men har vært innom for en kort besiktigelse:

 

Golfclub Lungau

Denne klubben har både 9- og 18-hulls baner. Anlegget ligger flott til på 1050 moh. i det sørlig SalzburgerLand like ved St. Michael. Ifølge noen av spillerne vi snakket med ser den flate banen lett ut, men har en del krevende hull. Du finner flere undulerte green som krever presise innspill. Fem hull har vann langsmed mye av fairway og på hull 10 må du slå over en elv for å komme på fairway.

Greenfee:
Man-søn € 70 (18 hull)
Man-søn € 30 (9 hull)
Driving range € 10

Golfclub Lungau, Østerrike, golf
Utsikten fra hull 9 (fairway til venstre) og hull 18 på høyre side av vannet. Foto: Arnold Weisz ©

For mer informasjon om golf i Østerrike:

Österreichischer Golf-Verband
Golf in Austria
Golf Alpine
Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.