Posted in:

Golf i Østerrike

© by Österreich Werbung. Foto: Popp Hackner

Både den fantastiske naturen og historien har gjort sitt til at Østerrike kan by på golfopplevelser utenom det vanlige. Du kan spille golf omgitt av snødekte fjell eller på de gamle jaktmarkene til en ridderborg.

Golf er på langt nær en sport for «alle og enhver» i Østerrike på samme måte som i Norge. I alpelandet er golf en relativ dyr hobby i forhold til gjennomsnittsinntekten. Til gjengjeld har de fleste golfklubbene meget flotte anlegg med garderober, driving range, øvelseshull og gode restauranter. Østerrike har over 170 golfbaner spredt over hele landet. Selv i trange alpedaler som for eksempel i Tirol og SalzburgerLand, hvor vanligvis skifolket hersker, finner du flotte baner. Mange golfbaner ligger også i flotte kulturlandskap eller i historiske omgivelser. Turistinfrastrukturen er meget godt utbygd i Østerrike og det vil aldri være langt fra golfbanen til overnatting i alle prisklasser. En del baner har hotell eller andre typer overnattingsmuligheter på selve området til golfklubben.

Golf, Tirol, Østerrike
Golf i Østerrike byr på baner i et herlig naturlandskap. Her ved Going, Tirol er utsikten fantastisk uansett hvor du ser. Foto: Niederstrasser – Österreich Werbung ©

After golf

Mange golfanlegg/klubber har et godt samarbeide med lokale bedrifter som tilbyr ulike aktiviteter. Du kan også bestille pakker som kombinerer golf med aktiviteter som spa, vinsmaking, kulturarrangementer eller kulinariske utskeielser. Det er helller ikke vanskelig å kombinere golf med familieferie. Hvis alle i familien golfer finnes det også klubber som tilbyr både spill eller andre aktiviteter for barn. Det er sjeldent langt fra golfbanen til hverken shoppingmuligheter eller ferieaktiviteter.

Pay-and-play

Pay-and-play er ikke vanlig i Østerrike. Per oktober 2020 vet vi kun om disse som tilbyr Pay-and-play-baner: Open Golf i St. Johann, Salzburg, Golfpark Böhmerwald i Oberösterreich og City Golf, Graz-Puntigam, Steiermark.

Her er en liten oversikt over noen av golfbanene vi har prøvd oss på:

(Klikk på navnet til golfklubben for link til hjemmesiden)

GC Maria Lankowitz

Denne golfbanen i Vest-Steiermark ligger omtrent en halv times kjøretur fra Graz i retning Voitsberg / Köflach. Klubben har en stor og romslig driving range, perfekt til å varme opp på før runden. De to første hullene, og de to siste hullene er ganske flate, ellers golfbanen ligger vakkert til i åsene med en del kuperte hull. Banen kan være krevende å gå så leie en bil er et godt alternativ.

Fairwayene er ganske brede, men krever allikevel presise utslag hvis ikke havner ballen raskt i den høye roughen eller i vannhinder. Det er få korte hull her, men mange lange hull og doglegs høyre. Mine to favoritthull er et kort par tre, der man slår ut fra et platå og spiller nedover 20 høydemeter, og hull 18, som er et langt par 5 der du alltid har klubbhuset i sikte på vei mot flagget.

Restauranten på klubbhuset har en flott terrasse, hvor du kan nyte god mat idyllen rundt deg. Ellers kan jeg nevne at du finner flere fine severdigheter og attraksjoner i nærheten, som for eksempel Lipizzanergestüt Piber, hvor hestene til den Spanske Rideskolen i Wien kommer fra. Like ved golfbanen finner du også en herlig badesjø. Området byr dessuten på flott vandreterreng.

Tekst og foto: Robert Herold

Almenland Golfclub

Denne banen har en kupert Front 9 og en flatere Back 9. En variert bane som ikke er alt for vanskelig. Selv om du er i Alpene er det eneste stedet hvor du får litt økt puls, bakken mellom hull 4 og 5. Banen ligger naturskjønt til og har en fin utsikt til Schöckel («husfjellet» til Graz). Jeg har spilt her flere ganger liker godt denne rolige golfbanen, med akkurat passe trafikk. Det er sjelden du må vente underveis på andre flighter foran.

Klubbhuset med restaurant som serverer god mat er også veldig populær blant ikke-golfere, som er på vandretur i området.

Tekst og foto: Robert Herold
gc_donau1

Foto: Arnold Weisz ©

Golfclub Donau

Både 9 og 18-hulls banene er ganske flate og kompakte, og er krever mindre fysisk innsats enn noen av golfbanene til fjells. Det flate åpne landskapet, bare et steinkast fra Donau, er perfekt for en golfbane. 9-hulls banen er morsom å spille og har i tillegg noen utfordringer. Banene var meget velpleide og tilhørende området strøkne.

Denne klubben har også en god restaurant i klubbhuset.

Tekst og foto: Arnold Weisz
ANNONSE

Golfclub Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike
 Dett er en typisk fairway på denne golfbanen. Flatt og smalt omgitt av skog. Her forsvinner ballene raskt om du ikke spiller presist. Foto: Robert Herold ©

Golfclub Wienerwald

Denne 9-hulls golfbanen finner du omtrent 30 km utenfor Wien, midt i naturidyllen Wienerwald.

Dette er en skogsbane med relativt korte hull og består av korte par 3 og par 4 hull samt et par 5 hull. Ingen bunkere og nesten ingen vannhindere. Banen er omkranset av skog og busker med noen åpne partier. som krever at du må spille nøyaktig. Fairway er aldri et feil sted å befinne seg. Du finner en koselig golfrestaurant (som også fungerer som resepsjon) hvor du kan nyte god mat og drikke. Tirsdag og onsdag er golfrestauranten lukket og på disse dagene betaler du greenfee i en kasse ved hull 1. Driving rangen er kort med en maksimal utslaglengde på 160 meter.

Området Wienerwald er et populært rekreasjonsområde med mengder av turstier i et vakkert og veldig stille skogsområde.

Tekst og foto: Robert Herold
Golfclub Salzkammergut, Østerrike
Den fantastiske utsikten (ikke bare) fra hull 18 gjør det vanskelig å kosentrere seg om utslaget. Foto: Robert Herold ©

Golfclub Salzkammergut

Dette er en bane med fantastisk beliggenhet i Alpene, mellom Bad Ischl og St. Wolfgang. 18-hulls banen er ganske kupert med relativt ulike hull som krever sitt. Kanskje ikke den letteste banen for nybegynnere, men du verden så morsom.

Klubbhuset har en bra restaurant og det finnes også en golfshop. Bestill tee-time i god tid, ettersom denne banen er meget populær.

Tekst og foto: Arnold Weisz
Annonse

Thermengolf Loipersdorf

Dette er en standard Par 72 – 18-hullsbane som er relativ flat. Det korteste hullet er på 166/146 m og det lengste er på 514/470 m på henholdsvis gul og rød tee. Ifølge de spillerne vi snakket, er ikke banen spesielt vanskelig, men det er flere sandbunkere og vannhindre i forhold til andre baner. Du finner en restaurant med full mat- og drikkeservering på golfplassen. Dessuten, ligger golfbanen midt i et spa-distrikt slik at du finner mengder av hoteller i nærheten. En liten kuriositet, grensen mellom delstatene Steiermark og Burgenland snirkler seg gjennom golfbanen (uten at du merker det).

Tekst og foto: Robert Herold

Golf Club Enzesfeld

Enzesfeld er en utfordrende golfbane som enten er morsom å spille eller veldig frustrerende. De første ni hullene går lett, men jeg vil likevel anbefale å leie en golfbil. Spesielt for de ni siste hullene, ettersom det er nesten ingen flate hull. De første ni hullene er småkuperte, og fairwayene passe brede. Ikke desto mindre må du spille nøyaktig, ellers forsvinner ballen raskt blant trær eller ruller av skrånende fairways. De ni siste hullene er veldig kuperte og på et par fairways må du legge en god plan for spillet allerede fra utslaget, ettersom flagget er ute av syne. Hvis du ligger med ballen helt på kanten av fairway inntil skogen, kan du likevel få til gode slag, ettersom det ikke er noen lavt hengende grener eller busker inntil banen.

Terreng: Kupert med vannhinder
Vanskelighetsgrad: Krevende

Denne banen ligger veldig vakkert og idyllisk midt i en furuskog i nærheten av Wiener Neustadt, ca. 40 – 50 bilminutter sør for Wien. Golfbanen befinner seg helt i enden av en smal asfaltert skogsvei, og du behøver nok en GPS i bilen for å finne frem.

Tekst og foto: Robert Herold

Golfclub Bad Gleichenberg

Dette er en Par 72 – 9-hullsbane som er noe kupert. Det korteste hullet er på 112/98 m og det lengste er på 477/414 m. Spillere vi snakket med underveis mener at hull 6 er det mest krevende, ettersom det er veldig smalt med skog på begge sider og vann rundt greenen.

Som de aller fleste golfklubber i Østerrike har de også her en restaurant med full mat- og drikkeservering.

Tekst og foto: Arnold Weisz

Golf Club Hainburg

Hainburg ligger ved elven Donau i Niederösterreich – omtrent 50 minutters kjøretur fra Wien og bare 15 minutter fra Bratislava, hovedstaden i Slovakia. Golfklubben ligger på sørøst vendte bakker av Braunsberg-åsen.

Området rundt er faktisk relativt flatt, men golfbanen er lagt i åssiden. Følgelig er det bare flate 6 hull, og de resterende 12 går opp og ned i åssiden. Derfor er det fornuftig å bruke en golfbil. Det er en vakker golfbane med fantastisk utsikt. Fra hull 7 og 17 har du fin utsikt til Bratislava, hovedstaden i Slovakia.

Selve banen er ikke altfor krevende, bortsett fra noen få av hullene i åssiden som du må spille med presisjon for å unngå å slå ballen ut i skogen eller buskene. Hullene 17 og 18 har vannhinder ved siden av det greenen. Det finnes få bunkere, bortsett fra på hull 16 der de omgir en liten green.

På grunn av det varme klimaet er golfbanen ofte åpen året rundt. Dessuten har klubben en innbydende restaurant som serverer god mat.

Tekst og foto: Robert Herold

Golfclub Sonnberg

Denne Par 70 banen er ganske morsom å spille og er delvis kupert. Hull 12 f.eks. er kun 176/152 m langt, men har en høydeforskjell på 27 m og du ser ikke green fra utslaget.
Vi testet aldri restauranten her, men har vel egentlig aldri hørt om dårlig mat på noen golfklubber i Østerrike.

Greenfee:
Man-fre € 50
Helger € 60
Gratis driving range

Golfclub Traunsee Kirchham

Denne Par 71 banen er en av de vanskeligst vi hittil har spilt på i Østerrike, men også en av de morsomste. Anlegget er av meget god standard og landskapet (relativt kupert) er helt fantastisk. Treningsanlegget er superb, og restauranten er meget god og rimelig etter norske forhold.

Greenfee:
Man-søn € 60 (18 hull)
Man-søn € 30 (9 hull)
Driving range € 9

Annonse
Her er korte rapporter fra baner vi ikke har rukket å spille på, men har vært innom for en kort besiktigelse:

 

Golfclub Lungau

Denne klubben har både 9- og 18-hulls baner. Anlegget ligger flott til på 1050 moh. i det sørlig SalzburgerLand like ved St. Michael. Ifølge noen av spillerne vi snakket med ser den flate banen lett ut, men har en del krevende hull. Du finner flere undulerte greener som krever presise innspill. Fem hull har vannhinder langs mye av fairway og på hull 10 må du slå over en elv for å komme på fairway.

Tekst og foto: Arnold Weisz

 

Golfclub Lungau, Østerrike, golf
Utsikten fra hull 9 (fairway til venstre) og hull 18 på høyre side av vannet. Foto: Arnold Weisz ©

For mer informasjon om golf i Østerrike:

Österreichischer Golf-Verband
Golf in Austria
Golf Alpine
 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.