Posted in:

En weekend i Wien

© by © Österreich Werbung, Foto: Peter Burgstaller

Vi har samlet et knippe steder og severdigheter som viser litt av variasjonen som Østerrikes hovedstad Wien byr på. I løpet av en weekend i Wien blir du langt fra godt kjent med byen, men i allefall godt nok til å ønske deg tilbake.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Schloss Schönbrunn

Turistattraksjon siden 1800-tallet og på listen av UNESCOs verdensarv siden 1996, Keiserpalasset Schönbrunn med sitt fantastiske museum og parkanlegg et must for besøkende til Østerrikes hovedstad, Wien. Anlegget har vært offentlig park siden 1779, og med åtte millioner besøkere per år er Schönbrunn en av de aller mest besøkte severdighetene, ikke bare i Wien men også i Østerrike.

Haus das Meeres

I Wien har man funnet ut hva man kan bruke en av disse forferdelig stygge betongkolossene av luftverntårn som ble bygget under Andre Verdenskrig – nemlig til akvarium. Haus das Meeres har åpent alle dager hele året rundt. Det 47 meter høye betongtårnet står i Esterhazypark i bydelen Mariahilf (kjent for sin lange handlegate). Fordelt over 11 etasjer finner du mer enn 10.000 forskjellige dyr, hvorav de fleste er marine arter.

Hundertwasserhaus

Hundertwasser-huset i Wien er en av Østerrikes arkitektoniske høydepunkter. Huset er designet av Friedensreich Hundertwasser trekker besøkende fra hele verden. Den fargerikt dekorert utvendige fasaden av Hundertwasser-huset i Wien trekker oppmerksomheten til seg selv nesten magisk. Alle som bor i Hundertwasser-huset har også rett til å dekorere fasaden rundt vinduene helt til sin egen smak.

Prater & Riesenrad

Dette er Wiens svar på Tusenfryd. De tidlige jaktmarkene til keiserfamilien og adelen har vært viet fornøyelser i all sin tid, der den lå uten før byen i sin tid. Selv om Prater i dag ligger midt i byen, har den fortsatt noenlunde den formen samme formen som da den oppstod i 1895. Fornøyelsesparken har det aller meste som en slik park bør ha, selv om den mangler de mest spektakulære berg-og-dalbanene. Derfor har du i stedet en av verdens flotteste pariserhjul, eller som det heter Wiener Riesenrad. En runde tar 12-15 minutter og du får en flott utsikt over det sentrale Wien. Har kan du snurre rundt en gang, eller tilbringe kvelden i en privat gondol og spise middag med din kjære.

Wien – 100 unike opplevelser

Den eneste reiseboken vi har funnet om Østerrike skrevet av nordmenn. Og for en herlig bok om Wien. Et vidt spekter av opplevelser akkompagnert av flotte bilder – som sier reis til Wien – fra første til siste side. Se vår bokanmeldelse. Kjøp deg dessuten et godt bykart over Wien sammen med boken før du reiser. Bevæpnet med boken Wien – 100 unike opplevelser, et bykart og du er klar for å gjøre Wien.
Bestill boken her

Vi samarbeider med Haugen Bok hvor du kan bestille via knappen over på deres nettbutikk. Haugen Bok sine salgsbetingelser gjelder.

Donauturm

Fjernsynsmasten/tårnet Donauturm i Wien rager 252 moh. og byr dermed på en fantastisk utsikt, ikke bare over Donau men også over hele Wien og mye av omlandet. Utsiktsplattformen finner på 150 meters høyde. I tillegg til å nyte utsikten kan du spise i tårnets restaurant. Og for de som ønsker et skikkelig adrenalin kick er det bare å stroppe på seg en bungee-strikk og hoppe utfor tårnet.

Fiakerrundtur

På samme måte som gondolen i Venezia, er fiaker (hest og vogn) en viktig ingrediens for opplevelsen av Wien. Før bilen ble allemannseie var det fiaker som preget gatebildet i byen. På slutten av 1800-tallet var det over 1000 fiaker i Wien. Unn dere en tur i åpen vogn med lommekjente kusker som guider til Wiens severdigheter.

Wiener Stadtpark

Denne parken som ligger inntil Ringstrasse er en herlig oase. Et flott parkanlegg med en blanding av åpne plener, store trær og blomsterbed. Midt inne i parken finner du også et lite vann hvor man kan plaske med beina en varm sommerdag. Når du har ruslet rundt litt og fått med deg noen av minnesmerkene til kjendiser som Johann Strauss, finner du flere spisesteder eller også mobile forfriskningsstasjoner i parken hvor du kan slappe av.

Friluftsopera

Du må ikke plalegge bestille operabilletter lang tid i forveien, men kan ta en operaforestilling på sparket. Det er gratis og liker du den ikke – går du! Wiener Staatsoper sender live operaforestillinger ut på storskjerm på plassen utenfor operahuset. I månendene april, mai, juni og september blir det satt ut stoler for de som vil se opera.

Gå på konditori

Konditoriene eller kafeene i Østerrike varierer fra gamle tradisjonelle etablissementer til moderne kaffe og kake templer. Uansett så holder utvalget av søtsaker og tilhørende kaffedrikker generelt en høy standard. Du finner dem over hele Wien, og må nødvendigvis ikke gå på hverken Demel eller Sacher. Mindre kjente konditorier har like bra kvalitet på kakene – og er dessuten langt rimeligere.

Brunnenmarkt

I det 16. distriktet (Bezirk) finner du et gatemarked og en mengde spisesteder, som ikke bare har blitt svært populært blant lokalbefolkningen, meng også blant turister. Gågaten som huser et fargefullt og multikulturelt marked, går fra Thaliastrasse og helt opp til Yppenplatz (Se Google Maps). Selv om du ikke skal handle er det morsomt å sette seg på en kafé og iaktta det yrende livet blant de 160 bodene.

Dette er noe av hva Wien kan by på og vi kommer til å legge ut flere artikler med ulike tema for hva du kan finne på i Østerrikes hovedstad. Under finner du for eksempel artikler om vårt favorittsted Schloss Schönbrunn og om Naschmarkt som er både et marked og samling spisesteder som vi alltid besøker når vi er i byen. En weekend i Wien kan være så mangt, og noe som kan gjentas flere ganger.

Annonse

 • Schloss Schönbrunn, Wien, Østerrike

  Posted in:

  Keiserpalasset Schönbrunn

  Ettersom jeg vokste opp i bydelen Meidling som ligger like ved Schönbrunn-palasset (Schloss Schönbrunn) tilbrakte jeg mye tid i det enorme parkanlegget som barn. Som 4-åring var jeg nok relativt uanfektet av at jeg fikk leke i hagen til Habsburg keisernes sommer palass. Viktigere var nok størrelsen og all plassen man kunne boltre seg på. Dessuten […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Wiener Naschmarkt

  Mye av det du finner her er varer som oftest ikke er finnes i vanlige supermarkeder. De rundt 170 salgsbodene og butikkene på Naschmarkt driver handle under mottoet «Det som du ikke finner på Naschmarkt, har du ikke bruk for», utvalget er derfor stort. På kvelden når salgsbodene stenger fordvandler deler av Naschmarkt seg til […]

  Les hele artikkelen

 • Naturhistorisk museum, keiserlige Wien, Østerrike

  Posted in:

  Sightseeing i det keiserlige Wien

  Huset Habsburg styrte Østerrike i 640 år fra 1278 til 1918 og har satt sitt preg på Wien for alltid. De historiske byggverkene som de etterlot seg er i dag blant de mest populære severdighetene i Wien. Det er ikke bare bygningene i seg selv som er interessante severdigheter. I tillegg til offentlige kontorer huser […]

  Les hele artikkelen

 • Byvandring, Wien, Østerrike

  Posted in:

  Byvandring i Wien – fra Schwedenplatz til Stadtpark

  Innere Stadt, den historiske bykjernen innenfor Ringstrasse er et herlig sted å tumle rundt i. Her finner vi alt fra trange krokete smug, pittoreske hus og små idylliske torg til majestetiske palass, overdådige katedraler og vakre parker. Byvandringen vår fra Schwedenplatz til Stadtpark starter vi på trafikknutepunktet Schwedenplatz, hvor flere buss-, trikke- og t-banelinjer møtes. […]

  Les hele artikkelen

 • musikalske Wien, Østerrike

  Posted in:

  Det musikalske Wien

  Østerrike og Wien er mest kjent for klassisk musikk gjennom for eksempel nyttårskonsertene. Dette er absolutt en velfortjent berømmelse, men det musikalske Wien består også av langt mer en Strauss, Schubert og Haydn. Musikkinteresserte, uansett hvilken sjanger eller type musikk man liker finner det de liker i Wien. Enormt mangfold Østerrikes hovedstad har lagt mye […]

  Les hele artikkelen

 • Haus des Meeres, Wien, Østerrike

  Posted in:

  Blant hai og aper i Haus des Meeres

  Det er ikke mye man kan bruke et flaktårn fra Andre Verdenskrig til. I Wien har man klart å gjøre noe fornuftig ut av iallefall en av de seks råstygge betongklossene, som den tyske hæren etterlot seg. Havets hus som det heter på norsk (Haus des Meeres), er mer enn akvarium og huser også en […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.