Steiermark

Østerrikes grønne hjerte

© by Arnold Weisz

Steiermark er kjent som Østerrikes grønne hjerte. Varmt, solrikt og ofte fuktig Alpe-Adria klimaet gjør dette til Østerrikes spiskammer. Naturopplevelsen står dessuten i kø for både store og små.

Landets nest største delstat (16 392 km2) kan skilte et utrolig variert landskap, kanskje mer enn de andre delstatene i Østerrike. Store deler av de østlige Alpene utgjør den nordlige delen av Steiermark, hvor man også finner fjellmassivet Dachstein med fjelltopper på nesten 3000 meter. Delstaten kan faktisk skilte med 788 fjell høyere enn 2000 meter. De sørøstlige delen er preget av bølgende åser og dalfører.

Ut i naturen

For friluftsmennesker i alle aldre og med alle typer interesser er Steiermark et utømmelig forråd av utflukter. Delstaten har 7 naturparker og 1 nasjonalpark. De nordlige og østlige delene kan skilte med mengder av termiske kilder som har gitt grobunn for en Spa industri som allerede florerte for 150 år siden. For de som enten vil nyte naturen til forts eller på to hjul er det vandringsleder og sykkelstier å finne hele Steiermark. Enten du foretrekker sportslige opplevelser i høyden eller du tar det mer med ro i flatere lende, ingen blir skuffet.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vinterlandet

Vinter er også høysesong for turisme i store deler av Steiermark. Delstaten kan skilte med 804 km løyper i alperegionen og den mest kjente skistedet er uten tvil Schladming. Kombinert og hopp interesset har sikkert hørt om Ramsau am Dachstein hvor det arrangeres verdenscup hver vinter. Snowboardere har en gylden mulighet til å utfolde seg på Kreischberg, og nostalgikerne kan lære gamle skiteknikker på Stuhleck, mens de som foretrekker noe roligere aktiviteter, nyter vinterferien med alt fra termisk spa til langrenns løyper i Ausserland.

For de matglade

Steiermark er også kjent for sine vinregioner og kulinariske nytekning. Klimaet gjør sitt til at Steiermark blomstrer tidligere en delstatene nord for alpene, og høsten kommer litt senere. Noe som er perfekt for markens grøde og bra for kokkene som har et enormt utvalg av lokale råvarer. Gresskar, epler og mais ser du overalt hvor du ferdes i de flatere delene av delstaten. Kirsebærene blir ofte store som plommer, og jordbærsesongene varer i to måneder. 61% av delstaten er dekket av skog noe som også gjør sitt til at den blir sett på som det grønne hjertet av Østerrike.

Annonse

For vinelskere

Steiermark har tre vinregioner: Vulkanland, Südoststeiermark, Weststeiermark og Südsteiermark, som produserer rundt 10% av den totale produksjonen i Østerrike. 2/3 deler av vinproduksjonen i Steiermark er hvitvin som for det meste produseres på små familiedrevne vingårder. Vinturismen er godt utviklet i Steiermark og du kan være med på alt vinsmakingskvelder til komplette opplevelsesdager, hvor du kan nyte lokale mattradisjoner og natur i tillegg til vin selvfølgelig.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Vandreparadis

Selv om det låter litt klisjeaktig er Steiermark, på grunn av sin varierte natur, et vandreparadis. Fjell, skog, kulturlandskap – hva du måtte ønske finner du i delstaten. Du kan vandre på isbreer eller i gjennom vinranker. Du kan nyte en deilig piknick midt i en eplehage eller nyte stillheten i løvskogen i det sørøstlige Steiermark. 8 av 10 av Østerrikes Weitwanderwege (vandreruter som går tvers gjennom Østerrike) krysser Steiermark og er med på å veve et av de tetteste vandresti nettverk i hele Østerrike.

Historiske severdigheter

Det er heller ingen mangel på historiske steder rundt om i Steiermark. Middelalderborgene Riegersburg, Burg Deutschlandsberg og Burg Strechau, bare for å nevne noen få, gir deg et lite innblikk i livet for 5-800 år siden. Listen over tettsteder, småbyer og større byen som har flotte historiske bygninger vil være alt for lang til å gjengi i denne artikkelen. Vi tar likevel frem i allefall en av de fineste småbyene vi vet om i Østerrike, Frohnleiten har klart å bevare både historisk arkitektur og atmosfære.

Graz – Steiermarks hovedstad

Steiermarks hovedstad Graz er også Østerrikes nest største by med sine 280 000 innbyggere. Selv om Graz har lange historiske røtter som også preger bybildet gjennom slottsfjellet og gamlebyen (som står på UNESCO’s verdensarvliste), er byen også moderne på mange vis og en av Østerrikes mest ungdommelige treffpunkt. Graz kan skilte med hele 6 universiteter med til sammen 45 000 studenter. Noen få kilometer fra Graz sentrum og innenfor rekkevidde med trikk eller buss finner du severdigheter som Burgruine Gösting og idylliske Thal, Arnold Schwarzeneggers fødested.

Steiermark på nettet

Steiermark (Offisiellt turistkontor)
Vinregioner i Steiermark

Se våre reisetips for Steiermark i vårt rikholdige arkiv:

Annonse

 • Murinsel by night, Graz, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Renessansebyen Graz

  Selv om Graz er en forholdvis stor by, befinner de aller fleste severdighetene og andre steder interessante for turister seg enten i selve gamlebyen eller i gang avstand derfra. Kommer du med bil er det derfor bare å sette den i et parkeringshus, som det finnes mange av spredt rundt i byen og ta beina […]

  Les hele artikkelen

 • Dachstein Skywalk, Ramsau, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet Før å komme […]

  Les hele artikkelen

 • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Riegersburg

  Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for smålandsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som vokser på skråningene rundt […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Familievennlig vandring på Weinebene

  Weinebene er det høyeste punktet (1668 moh.) i passet over Koralpene, hvor øst-vest veien mellom Deutschlandsberg, Steiermark og Wolfsberg, Kärnten passerer. Koralpene har et mer ås liknende preg enn andre fjellområder i Østerrike. I stedet for spisse topper er åsryggene brede og runde. Vi har prøvd ut noen av de letteste turmulighetene. Særlig på varme sommerdager, […]

  Les hele artikkelen

 • Norsktalende guide, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Steirisches Vulkanland

  Vulkanland består ikke av askespyttende vulkaner eller varme lavastrømmer. Derimot er denne delen av Østerrike kjent for sitt mykt bølgende åslandskap ispedd små landsbyer og vingårder. Navnet «Vulkanland» kommer av at dette faktisk var et landskap fullt av vulkaner – for 17 millioner år siden. Siden den gang har naturkreftene gjort restene av vulkanene om […]

  Les hele artikkelen

 • Burg Deutschlandsberg, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Burg Deutschlandsberg

  Første gangen vi besøkte Burg Deutschlandsberg var på en grå overskyet dag, noe som ga borgen et litt skummelt utseende. Det er vel kanskje meningen med en festning også. Vi har senere besøkt borgen flere ganger på herlige solrike sommerdager hvor den viser seg fra en mer fargerik side. Levende middelalderborg Burg Deutschlandsberg i Steiermark […]

  Les hele artikkelen

Annonser