Posted in:

Sausal – Vin, vandre og vakkert landskap

© by Leo Himsl - Österreich Werbung

Østerrikes høyest beliggende vinregion Sausal er en liten perle. Spesielt for de som liker å vandre eller sykle i et vakkert kulturlandskap, og smake på lokale delikatesser og viner underveis.

Kontrasten mellom skogslundene og de snorrette vinrankene, i det kuperte åslandskapet, som preger utsikten er fascinerende. De små landsbyene du passerer, er egentlig ikke noe mer enn husklynger. Uansett, i disse pittoreske husklyngene finner du det som gjør regionen verd et besøk, restaurantene og vinutsalgene, i tillegg til det herlige kulturlandskapet.

Kitzeck im Sausal

Det lille området på 564 moh. er den vinregionen i Østerrike som ligger høyest. På toppen av åsen finner du Steinriegel med 150 innbyggere. Kirken fra 1640 rager godt og er en god veiviser. På tradisjonelt vis østerriksk vis er tettstedet rikt utsmykket med vakre fargerike blomster. Selv om dette er et populært utfluktsmål, går det rolig for seg. Her er noen restauranter og vingårder, samt et lite vinmuseum. Dessuten er utsikten fenomenal til det bølgende åslandksapet typisk for det sørlige Steiermark. På varme sensommer dager kan utsikten bli litt hemmet av disen, men på klare dager ser inn i Slovenia i sør, fjellkjeden Koralpe i vest og et bølgende åslandskapet i øst.

Varierte vandreruter

Du finner gode vandremuligheter i Kitzeck im Sausal, med ruter fra omkring 4 km og opptil 20 km lange. Ruten tar deg langs småveier, skogsveier og gjennom vingårder. Underveis kan du avlegge vinkjeller besøk, kose deg med mat og drikke og nyte utsikten. Naturen er variert og består ikke bare av vinranker. Det er overraskende mye skog i området. Jeg hadde forventet at vinrankene skulle dominere åssidene. Vingårdene er forholdsvis små sammenlignet med de i for eksempel i Weinviertel, Niederösterreich. Det bratte landskapet bidrar til det. Etterpå kan du slappe av om kvelden med en «Achterl» (1/8 dels glass) vin og typiske østerrikske delikatesser for å avslutte dagen.

Weinmuseum Kitzeck

Steiermarks første vinmuseum ligger i et gammelt gårdshus fra 1629, som ble utvidet i 1910. Det verneverdige vinmuseet ble åpnet i 1979. Museet er ikke stort, men interessant. Her får du et lite innblikk i hvordan folk i distriktet levde for et par hundre år siden, og ikke minst utviklingen av vinproduksjonen. Ta deg den halvtimen det tar å se gjennom museet, for kun 3 EUR.

Annonse

Vingårder fra middelalderen

Sausal tilhørte erkebiskopsrådet i Salzburg fra begynnelsen av 1100-tallet, administrert fra Seggau slott, i en tid da vinproduksjon allerede hadde utviklet seg. Tallrike vingårder ble dokumentert med navn allerede i 1322. Den næringsrike jorda, det milde klimaet, flere tiår med kunnskap om dyrking, høsting og produksjon, samt kjærligheten og dedikasjonen til vinproduksjonen, gjør Sausal-vinene helt spesielle. I tillegg til populære varianter som Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc, har Rieslingen fra Sausal oppnådd ekte berømmelse på grunn av sin unike smak.

Sausaler Weinstrasse

Sausal vinvei, som begynner i Leibnitz og fører først gjennom Sulmtal til Fresing. Derfra går veien bratt oppover til Kitzeck, den høyeste vinproduksjonslandsbyen i Europa, og fortsett deretter gjennom Sausal-åsene ned til Maierhof i Sulmtal. Den ca. 30 km lange turen kan selvfølgelig utvides med avstikker. Som f.eks. en selfie ved verdens største klapotetz, et stopp ved Theresienkapelle for en herlig utsikt og et besøk til Schloss Ottersbach.

 • På bilferie i Østerrike

  Posted in:

  På bilferie i Østerrike

  Det beste tipset vi kan gi deg er å bruke minst mulig tid på motorveiene. Det kan være fristende å suse av gårde på flotte veier med 130 km/t fartsgrense, men det går du glipp av mengde flotte opplevelser. I Østerrike har man dessuten bygget støybeskyttelse langs store deler av motorveinettet. Dermed ser du ofte […]

  Les hele artikkelen

 • Utsikten fra Diex i Kärnten, Østerrike

  Posted in:

  Panoramavandring til Sapotnigofen

  Jeg må innrømme at jeg gjerne ser etter utsiktsrike turer når jeg leter etter nye opplevelser. Særlig hvis turene er under tregrensa, som i Østerrike ligger på 18-1900 meter over havet. Turen opp til Sapotnigofen holdt det den lovet, og for å komme opp dit var det en flott 2,5 timers tur-retur-vandring fra grenda Diex. […]

  Les hele artikkelen

 • Murauen, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Jungelvandring i Murauen

  Neida, vi er ikke i tropene, men i det sørlige Østerrike hvor elven Mur som danner deler av grensen til Slovenia. Vi beveger oss på vandreveier og sykkelstier langsmed elvebredden og i skogen, ved siden av en liten kanal som løper parallelt med elven. Elven Mur utgjør ca. 35 kilometer av grensen mellom Østerrike (Steiermark) […]

  Les hele artikkelen

 • Mostviertel, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Mostviertel Panaromavei

  Mostviertel regionen ligger mellom Donau og Alpene. Det relativt kuperte landskapet av bølgende åser er for det meste dekket av landbruk. Men jeg var ikke her for å lære mer om landbruk men for å nyte den flotte naturen. De lokale turistkontorene og regionens næringsliv har gått sammen og laget en såkalt panoramavei – Panoramahöhenweg. […]

  Les hele artikkelen

 • Zillertal, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Fantastiske vinterdager i Zillertal

  Dette var første besøket til Zillertal, en 40 kilometer lang dal som strekker seg sørover fra Inntal (ca. 40 km øst for Innsbruck) til Mayerhofen. Jeg hadde hørt mye fint om denne skiregionen og det skulle vise seg å være enda bedre en ryktene. Snøværet fulgte meg på toget fra Wien første dag, men deretter […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.