Posted in:

Sausal – Vin, vandre og vakkert landskap

© by Leo Himsl - Österreich Werbung

Østerrikes høyest beliggende vinregion Sausal er en liten perle. Spesielt for de som liker å vandre eller sykle i et vakkert kulturlandskap, og smake på lokale delikatesser og viner underveis.

Kontrasten mellom skoglundene og de snorrette vinrankene, i det kuperte åslandskapet, som preger utsikten er fascinerende. Dessuten er de små landsbyene du passerer, er egentlig ikke noe mer enn husklynger. Uansett, i disse pittoreske husklyngene finner du det som gjør regionen verd et besøk, restaurantene og vinutsalgene, i tillegg til det herlige kulturlandskapet.

Kitzeck im Sausal

Det lille området på 564 moh. er den vinregionen i Østerrike som ligger høyest. På toppen av åsen finner du Steinriegel med 150 innbyggere. Kirken fra 1640 rager godt og er en god veiviser. På tradisjonelt vis østerriksk vis er tettstedet rikt utsmykket med vakre fargerike blomster. Selv om dette er et populært utfluktsmål, går det rolig for seg. Her er noen restauranter og vingårder, samt et lite vinmuseum. I tillegg er utsikten fenomenal til det bølgende åslandskapet typisk for det sørlige Steiermark. På varme sensommer dager kan utsikten bli litt hemmet av disen, men på klare dager ser inn i Slovenia i sør, fjellkjeden Koralpe i vest og et bølgende åslandskapet i øst.

<Klikk på bildene for å se dem større >

Varierte vandreruter

Du finner gode vandremuligheter i Kitzeck im Sausal, med ruter fra omkring 4 km og opptil 20 km lange. Ruten tar deg langs småveier, skogsveier og gjennom vingårder. Underveis kan du avlegge vinkjeller besøk, kose deg med mat og drikke og nyte utsikten. Naturen er variert og består ikke bare av vinranker. Det er overraskende mye skog i området. Jeg hadde forventet at vinrankene skulle dominere åssidene. Vingårdene er forholdsvis små sammenlignet med de i for eksempel i Weinviertel, Niederösterreich. Det bratte landskapet bidrar til det. Etterpå kan du slappe av om kvelden med en «Achterl» (1/8 dels glass) vin og typiske østerrikske delikatesser for å avslutte dagen.

Weinmuseum Kitzeck

Steiermarks første vinmuseum ligger i et gammelt gårdshus fra 1629, som ble utvidet i 1910. Det verneverdige vinmuseet ble åpnet i 1979. Museet er ikke stort, men interessant. Her får du et lite innblikk i hvordan folk i distriktet levde for et par hundre år siden, og ikke minst utviklingen av vinproduksjonen. Ta deg den halvtimen det tar å se gjennom museet, for kun 3 EUR.

Annonse

Vingårder fra middelalderen

Sausal tilhørte erkebiskopsrådet i Salzburg fra begynnelsen av 1100-tallet, administrert fra Seggau slott, i en tid da vinproduksjon allerede hadde utviklet seg. Tallrike vingårder ble dokumentert med navn allerede i 1322. Den næringsrike jorda, det milde klimaet, flere tiår med kunnskap om dyrking, høsting og produksjon, samt kjærligheten og dedikasjonen til vinproduksjonen, gjør Sausal-vinene helt spesielle. I tillegg til populære varianter som Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc, har Rieslingen fra Sausal oppnådd ekte berømmelse på grunn av sin unike smak.

Sausaler Weinstrasse

Sausal vinvei, som begynner i Leibnitz og fører først gjennom Sulmtal til Fresing. Derfra går veien bratt oppover til Kitzeck, den høyeste vinproduksjonslandsbyen i Europa, og fortsett deretter gjennom Sausal-åsene ned til Maierhof i Sulmtal. Den ca. 30 km lange turen kan selvfølgelig utvides med avstikker. Som f.eks. en selfie ved verdens største klapotetz, et stopp ved Theresienkapelle for en herlig utsikt og et besøk til Schloss Ottersbach.

For mer info om Sausaler Weinstrasse
 • Utsikt fra panoramaweg i Wienerwald, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Høstvandring i Wienerwald

  Wienerwald er et populært vandreområde, særlig for de som bor i Wien ikke langt unna. Dessuten av de som foretrekker skogs- og panoramavandringer, fremfor høyfjellsturer. Selv om utsikten ikke kan sammenlignes med den du får fra 2-3000 meter høye fjelltopper, byr de bølgende åsene i Wienerwald, Niederösterreich på flotte naturopplevelser. Ettersom det meste av området […]

  Les hele artikkelen

 • Juvvandring i Dr. Vogelgesang Klamm

  Posted in:

  Juvvandring i Dr. Vogelgesang Klamm

  Vandringen gjennom Dr. Vogelgesang Klamm er på 2,7 km (fra P2) med 333 høydemeter. Lavest punkt ligger på 732 moh. og høyeste punkt er på 1065 moh. Vi planla kløften som en del av en lengre dagstur, ved å fortsette fra toppen av juvet og opp til Arlingsattel på 1425 moh. (Les om denne turen […]

  Les hele artikkelen

 • Carnuntum, Niederösterreich, Østerrike

  Posted in:

  Carnuntum – i romernes fotspor

  Carnuntum var en romersk militærleir ved Donau i provinsen Noricum med beliggenhet i dagens Østerrike (i Niederösterreich, omkring 43 km øst for Wien). Fra 1. til 4. århundre e.Kr. var Carnuntum en betydelig romersk metropol på grensen til Romerriket. Carnuntum ble hovedstaden i provinsen Pannonia Superior med rundt 50 000 innbyggere. På grunn av byens militært vitale beliggenhet skulle den sikre grensen […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.