Posted in:

Sausal – Vin, vandre og vakkert landskap

© by Leo Himsl - Österreich Werbung

Østerrikes høyest beliggende vinregion Sausal er en liten perle. Spesielt for de som liker å vandre eller sykle i et vakkert kulturlandskap, og smake på lokale delikatesser og viner underveis.

Kontrasten mellom skoglundene og de snorrette vinrankene, i det kuperte åslandskapet, som preger utsikten er fascinerende. Dessuten er de små landsbyene du passerer, er egentlig ikke noe mer enn husklynger. Uansett, i disse pittoreske husklyngene finner du det som gjør regionen verd et besøk, restaurantene og vinutsalgene, i tillegg til det herlige kulturlandskapet.

Kitzeck im Sausal

Det lille området på 564 moh. er den vinregionen i Østerrike som ligger høyest. På toppen av åsen finner du Steinriegel med 150 innbyggere. Kirken fra 1640 rager godt og er en god veiviser. På tradisjonelt vis østerriksk vis er tettstedet rikt utsmykket med vakre fargerike blomster. Selv om dette er et populært utfluktsmål, går det rolig for seg. Her er noen restauranter og vingårder, samt et lite vinmuseum. I tillegg er utsikten fenomenal til det bølgende åslandskapet typisk for det sørlige Steiermark. På varme sensommer dager kan utsikten bli litt hemmet av disen, men på klare dager ser inn i Slovenia i sør, fjellkjeden Koralpe i vest og et bølgende åslandskapet i øst.

<Klikk på bildene for å se dem større >

Varierte vandreruter

Du finner gode vandremuligheter i Kitzeck im Sausal, med ruter fra omkring 4 km og opptil 20 km lange. Ruten tar deg langs småveier, skogsveier og gjennom vingårder. Underveis kan du avlegge vinkjeller besøk, kose deg med mat og drikke og nyte utsikten. Naturen er variert og består ikke bare av vinranker. Det er overraskende mye skog i området. Jeg hadde forventet at vinrankene skulle dominere åssidene. Vingårdene er forholdsvis små sammenlignet med de i for eksempel i Weinviertel, Niederösterreich. Det bratte landskapet bidrar til det. Etterpå kan du slappe av om kvelden med en «Achterl» (1/8 dels glass) vin og typiske østerrikske delikatesser for å avslutte dagen.

Weinmuseum Kitzeck

Steiermarks første vinmuseum ligger i et gammelt gårdshus fra 1629, som ble utvidet i 1910. Det verneverdige vinmuseet ble åpnet i 1979. Museet er ikke stort, men interessant. Her får du et lite innblikk i hvordan folk i distriktet levde for et par hundre år siden, og ikke minst utviklingen av vinproduksjonen. Ta deg den halvtimen det tar å se gjennom museet, for kun 3 EUR.

Annonse

Vingårder fra middelalderen

Sausal tilhørte erkebiskopsrådet i Salzburg fra begynnelsen av 1100-tallet, administrert fra Seggau slott, i en tid da vinproduksjon allerede hadde utviklet seg. Tallrike vingårder ble dokumentert med navn allerede i 1322. Den næringsrike jorda, det milde klimaet, flere tiår med kunnskap om dyrking, høsting og produksjon, samt kjærligheten og dedikasjonen til vinproduksjonen, gjør Sausal-vinene helt spesielle. I tillegg til populære varianter som Sauvignon Blanc eller Pinot Blanc, har Rieslingen fra Sausal oppnådd ekte berømmelse på grunn av sin unike smak.

Sausaler Weinstrasse

Sausal vinvei, som begynner i Leibnitz og fører først gjennom Sulmtal til Fresing. Derfra går veien bratt oppover til Kitzeck, den høyeste vinproduksjonslandsbyen i Europa, og fortsett deretter gjennom Sausal-åsene ned til Maierhof i Sulmtal. Den ca. 30 km lange turen kan selvfølgelig utvides med avstikker. Som f.eks. en selfie ved verdens største klapotetz, et stopp ved Theresienkapelle for en herlig utsikt og et besøk til Schloss Ottersbach.

For mer info om Sausaler Weinstrasse
 • Dachstein Skywalk, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Spektakulære Dachstein Skywalk

  Du kan selv avgjøre om de har rett eller ikke. Ta gondolbanen opp til Hunerkogel og ta inn utsikten fra 2700 m høyde. Den første plattformen ble satt opp like ved gondolbanen, men etterhvert har det også kommet en nyere skywalk litt lenger bort i den loddrette fjellveggen. Trappen ut i intet For å komme […]

  Les hele artikkelen

 • Sackenwiesensee, Steiermark, Østerrike

  Posted in:

  Sackenwiesensee – halvdagsvandring i Hochschwab

  Vi befinner oss i det nordøstlige Steiermark, i regionen Hochsteiermark. Hochschwab er et paradis for alle som elsker natur og eventyr med storslåtte fjellturer, sjeldne alpine urter og et rikt dyreliv. Vandreturen fra Bodenbauer til Sackenwiesensee starter i et dalføre, som er en slags sidedal til Mürztal hvor du finner Semmering Schnellstraße S6. Fra Bodenbauer til […]

  Les hele artikkelen

 • Kafé

  Posted in:

  Kafékultur i Østerrike

  Tyrkerne etterlot seg visstnok en del sekker kaffebønner, som wienerne snart skapte en egenartet kultur av. Helt sikkert er det iallfall at armenieren Johannes Theodat åpnet en av de første kaffehusene i 1685. Kafékultur Dette var starten på en av Wiens store varemerker, nemlig byens kafékultur. Den gang mange bodde i små leiligheter som det […]

  Les hele artikkelen

 • Schladming

  Posted in:

  Schladming – Mye vintermoro i og utenfor skibakkene

  Skikjøring både dag og kveld Schladming tilbyr 123 km med bakker fordelt på fire sammenhengende skiområder: Planai, Hochwurzen, Hauser Kaibling og Reiteralm. Det vakre skistedet midt i de østerrikske Alpene er et perfekt valg for skiløpere på alle nivåer og med alle preferanser. Enten du foretrekker brede carvingløyper, utfordrende kulekjøringbakker eller flombelyste bakker for kveldskjøring, […]

  Les hele artikkelen

 • Vienna Residence Orchestra i Palais Auersperg, Wien

  Posted in:

  Herlig konsert med Wiener Residenz Orchester

  Når du besøker Wien, bør du oppleve en av byens mest berømte attraksjoner: klassisk musikk. Derfor fikk vi med oss en hyggelig, intim kammerkonsert en lørdag kveld på Auersperg-palasset, et vakkert sted for klassiske musikkforestillinger i sentrum av byen. Wienermusikk, opera og ballett Det var en herlig opplevelse med både klassisk wienermusikk, opera og ballett. […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.