Burgenland

Østerrikes solside

© by Burgenland Tourismus - Foto: Birgit Machtinger

Burgenland lengst øst er helt ulikt resten av Østerrike – domineres av åpne sletter og bølgende åser. Kom og nyt blant annet båtturer på Neusiedler See, vakre vinmarker, imponerende middelalderborger og klassisk musikk.

Burgenland er vel den eneste delstaten i Østerrike som ikke har sin bit av Alpene, og høyeste punkt er 884 m.o.h. som etter østerriksk målestokk er ganske beskjedent. Landskapet som hører til ytterkanten av den enorme Pannoniske sletten er ganske flat i nord og går over til bølgende åser i sør. Delstaten befinner bokstavelig talt helt i ytterkanten av Østerrike, hvor den utgjør en ujevn stripe av land lengst øst i landet. Størstedelen av Burgenland grenser til Steiermark og Niederösterreich på vestsiden, og mot Ungarn i øst.

Yngst i landet

Dette er den yngste delstaten i Østerrike, og er resultatet etter kaoset som rådet etter Første Verdenskrig som splittet opp det gamle keiserriket Østerrike-Ungarn i mange nye land. Fra 1648 til 1921 var tilhørte området faktisk Kongeriket Ungarn (som var en del av keiserriket Østerrike-Ungarn). Fra 1920 til 1921 måtte det kamper mellom østerrikske og ungarske tropper og noen folkeavstemninger til før landområdet endelig ble tilkjent Østerrike. Størrelsemessig, med sine 3965 km2 og 280.000 innbyggere, kan Burgenland best sammenlignes med Østfold.

Mildt klima

Burgenland er også kjent for sitt spesielt mildt klima med mer enn 2000 soltimer per år. Det milde klimaet og det flate landskapet gjør at store deler av delstaten egner seg godt til vindyrking. Dette har ikke bare betydning for jordbruket, men også for turismen. Ettersom Burgenland ikke har noe ski-regioner må delstaten sørge for å vise seg frem først og fremst på sommeren og på høsten. Da er landskapet på sist beste og dessuten den beste tiden for å nyte noen av de lokale produktene, både med kniv og gaffel og de på flaske.

< Klikk på bildene for å se dem større >

Nord-Burgenland

Man kan dele delstaten in i tre regioner. Den nordligste regionen er preget av et flat landskap rundt Østerrike største innsjø Neusiedler See. Her finner du idylliske vingårder, et unikt naturreservat og selvfølgelig Neusiedlersee som er et paradis for vannsport entusiaster. Delstatshovedstaden Eisenstadt med sine kulturminner og det berømte Esterházy Palasset, samt kurstedet Bad Sauerbrunn er bare noen av de utallige severdighetene og feriestedene denne delen av Burgenland har å by på. Vinregonen rundt den pittoreske landsbyen Rust på vestsiden av innsjøen er dessuten vel verd et besøk, og likeså idylliske Podersdorf am See som du finner på østsiden. Like i nærheten av Apetlon, mellom Neusiedlersee og den Ungarske grensen finner du Østerrikes laveste punkt med 114 meter over havet.

ANNONSE

Midt-Burgenland

Regionen har lenge vært en magnet for kulturelskere – Franz Liszt, en nøkkelfigur i musikkhistorien, ble født i Raiding. Der finner du også et museum og konsertsal dedikert til ham. Selv om navnet på delstaten ikke kommer av alle borgene (Burg), men fra en betegnelse for gamle ungarske fylker i området, så har selvfølgelig Burgenland også mange flotte borger å vise frem. Noen av de fineste inkluderer Burg Lockenhaus, Burg Schlaining, Burg Lackenbach, Burg Kobersdorf, Burg Deutschkreutz og til sist men ikke minst, ruinene av Burgruine Landsee som en gang var en av Sentral-Europas største forsvarskompleks. De fleste av borg og festningsanleggene ligger i og rundt bergområdet som preger den sentrale delen av delstaten. Her finner du dessuten Geschriebenstein som med sine 879 m er det høyeste punktet i Burgenland.

Sør-Burgenland

Denne delstaten er mest kjent for sine thermalbad. Her finner du kurstedet Bad Tatzmannsdorf, som er en av flere kursteder. Ettersom landskapet her er mer kupert enn lenger nord i delstaten, vil for mange sykkel- og vandrevegene her være mer interessante i et flatt landskap. Også i det sørlige Burgenland finner du små vinregione som har sine særegenheter. Heiligenbrunn er kjent for sitt såkalte «kellerviertel» som du finner i vinåkrene like ovenfor tettstedet. De små hvitkalkede husene, mange av dem med stråtak, skaper en unik atmosfære. Å vandre mellom småhusene fra 17- og 1800-tallet er som å vandre tilbake i historien. Dessuten, avstandene er små og du er derfor aldri langt fra en pittoresk liten landsby hvor du kan nyte ikke bare østerriksk mat, men også retter med inspirasjon fra både Ungarn og Kroatia.

 • Burg Schlaining, Burgenland, Østerrike

  Posted in:

  Burg Schlaining

  Å installere et fredsmuseum og fredsinstitutt i en borg er litt av en selvmotsigelse – eller kanskje ikke. Uansett både selve borgen og fredsmuseet er verdt et besøk hvis du er i nærheten. Borgen ligger bare en liten avstikker på 20 km, fra A2 motorveien mellom Wien og Graz. Lett tilgjengelig Borger flest ligger på […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Heiligenbrunn – Uhudler vinens vugge

  Det lille tettstedet Heiligenbrunn i Burgenland ligger i overgangen mellom det bølgende åslandskapet som preger det sørøstlige Østerrike og slettelandet som dominerer det vestlige Ungarn. Her dominerer skog og vinranker landskapet. Vinkjellerkvarteret Heiligenbrunn er kjent for sitt såkalte «kellerviertel» som du finner i vinåkrene like ovenfor tettstedet. De små hvitkalkede husene, mange av dem med […]

  Les hele artikkelen

 • Sør-Burgenland,Østerrike

  Posted in:

  Sør-Burgenland

  Den sørlige delen av Burgenland har ikke det samme dramatiske landskapet som resten av Østerrike hvor Alpene dominerer. Dette forringer på ingen måte regionens sjarm. Blandingen av eike- og bøkeskog, bølgende åser og kulturlandskap samt en unik kultur gjør også denne delen av Østerrike til et interessant reisemål. Naturpark Selv om vide flate landbruksområder dominerer […]

  Les hele artikkelen

 • Burgenland schnitzel

  Posted in:

  Burgenland-schnitzel

  Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

  Les hele artikkelen

ANNONSER