Posted in:

Burgenland-schnitzel

Burgenländer Schnitzel

© by Arnold Weisz

Wienerschnitzel er ikke den eneste typen schnitzel du finner på østerrikske menyer. Burgenländer-Schnitzel er en smakfull variant fra Burgenland basert på paprika, som er enkel og rask å lage.

Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn.

Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike på grensen til Ungarn. Som mange andre retter fra denne regionen, som frem til 1921 tilhørte Ungarn, er paprika en viktig ingrediens. I Østerrike selges det mange ulike typer paprikapulver som passer hvert til sitt bruk. Den varianten som du får i alle matvarebutikker i Norge er litt grøvre og mørkere enn det som er vanlig på kontinentet. I Østerrike foretrekker man dessuten en litt søtligere variant (edelsüss).

Ingredienser

4 magert svinekjøtt (flatbiff, ytrefilet)
100 g bacon
2 løk
1 ss middels sterk sennep
1 ss paprikapulver
salt og pepper
2 ss mel
Olje

Tilberedning

Legg kjøttet i en frysepose og bank det tynt med en kjøtthammer eller kjevle. Pensle schnitzelen tynt med sennep før du panerer den. Bland paprikapulver, salt og pepper med hvetemel og vend schnitzlene i blandingen. La dem ligge noen minutter slik at paneringer setter seg.

Stek ternet bacon og løk i en panne med olje. Bruker du fet bacon behøver du ingen olje. Ta bacon- og løkblandingen ut av pannen og sett til side.

Hell rikelig olje i pannen og sett kokeplaten på middels varme. Brun schnitzelen raskt på begge sider, skru ned varmen og la kjøttet steke ferdig (1-2 minutter per side). Pass på at oljen ikke blir for varm og slik at verken kjøttet eller panering blir svidd. Det skal få en gyllen farge.

Ta kjøttet ut av pannen. Ha løken og baconet tilbake i pannen og varm det raskt opp. Server Burgenländer-Schnitzelen sammen med bacon- og løkblandingen, stekte poteter og en blandet salat.

ANNONSE

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.