Wienerschnitzel er ikke den eneste typen schnitzel du finner på østerrikske menyer. Burgenländer-Schnitzel er en smakfull variant fra Burgenland basert på paprika, som er enkel og rask å lage.
Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn.
Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike på grensen til Ungarn. Som mange andre retter fra denne regionen, som frem til 1921 tilhørte Ungarn, er paprika en viktig ingrediens. I Østerrike selges det mange ulike typer paprikapulver som passer hvert til sitt bruk. Den varianten som du får i alle matvarebutikker i Norge er litt grøvre og mørkere enn det som er vanlig på kontinentet. I Østerrike foretrekker man dessuten en litt søtligere variant (edelsüss).
Ingredienser
4 magert svinekjøtt (flatbiff, ytrefilet)
100 g bacon
2 løk
1 ss middels sterk sennep
1 ss paprikapulver
salt og pepper
2 ss mel
Olje
Tilberedning
Legg kjøttet i en frysepose og bank det tynt med en kjøtthammer eller kjevle. Pensle schnitzelen tynt med sennep før du panerer den. Bland paprikapulver, salt og pepper med hvetemel og vend schnitzlene i blandingen. La dem ligge noen minutter slik at paneringer setter seg.
Stek ternet bacon og løk i en panne med olje. Bruker du fet bacon behøver du ingen olje. Ta bacon- og løkblandingen ut av pannen og sett til side.
Hell rikelig olje i pannen og sett kokeplaten på middels varme. Brun schnitzelen raskt på begge sider, skru ned varmen og la kjøttet steke ferdig (1-2 minutter per side). Pass på at oljen ikke blir for varm og slik at verken kjøttet eller panering blir svidd. Det skal få en gyllen farge.
Ta kjøttet ut av pannen. Ha løken og baconet tilbake i pannen og varm det raskt opp. Server Burgenländer-Schnitzelen sammen med bacon- og løkblandingen, stekte poteter og en blandet salat.
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Denne knødeltypen lages av poteter, i motsetning til semmelknødel som baserer seg på brød. Det sies at kartoffelknødel, eller også kjent som Erdäpfelknödel, først og fremst hører hjemme i Niederösterreich. Den brukes gjerne som tilbehør til ulike retter med kjøtt, pølser og gjerne sauerkraut. Du kan lage de uten fyll, eller for eksempel med grammel […]
Østerrikerne er blant de som spiser mest svinekjøtt i Europa. I alpelandet fortæres det 51,3 kg svinekjøtt per person per år. Kanskje ikke så rart ettersom Wienerschnitzel av svin ikke bare er populært blant østerrikerne, men også blant de titalls millioner turister som besøker landet hvert år. Hvor oppskriften til denne varianten av Gefüllte Schweinerouladen […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev
Administrer samtykke for informasjonskapsler (cookies)
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funksjonell
Alltid aktiv
Den tekniske lagringen eller tilgangen er strengt nødvendig for det legitime formålet å muliggjøre bruk av en spesifikk tjeneste som abonnenten eller brukeren uttrykkelig har bedt om, eller for det eneste formålet å utføre overføring av en kommunikasjon over et elektronisk kommunikasjonsnettverk.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
Den tekniske lagringen eller tilgangen som utelukkende brukes til statistiske formål.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Den tekniske lagringen eller tilgangen er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å vise reklame, eller for å spore brukeren på et nettsted eller på tvers av flere nettsteder for lignende markedsføringsformål.