Posted in:

Fleischlaibchen

© by Susanne Weisz

Østerrikerne liker panert mat, som blant annet wienerschnitzel. Til og med karbonader får et lite lag brødrasp, i tillegg til litt ekstra krydder, og blir til fleischlaibchen!

Den største forskjellen på en østerriksk fleischlaibchen og en norsk karbonade, er krydderet og at man i Østerrike panerer kjøttet. Tradisjonelt blir disse karbonadene laget av blandingskjøttdeig (50/50 svine- og oksekjøtt).

Ingredienser

½ kg kjøttdeig (gjerne 50 % storfe og 50 % svin)
1 rundstykke eller 2 skiver loff
½ liten løk
1 hvitløksfedd
1 egg
1 ts merian
Salt og pepper

3 ss hvetemel

Brødrasp til panering

Olje til steking

Fremgangsmåte

Bløt rundstykket eller loffskivene i litt vann i en stor nok bolle. Etter 10 minutter trykkes overflødig vann ut og helles av.

Finhakk løk og hvitløk.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra melet, i bollen og arbeid alt godt sammen. Til slutt tilsetter du litt mel.

Ved hjelp en stor skje former du runde kuler i den ene håndflaten din, som deretter trykkes flate, ca. 2,5 cm høye. Størrelsen skal være omtrent som en karbonade, men litt tykkere.

Brødraspen heller du på en tallerken, som du vender fleischlaibchen i, slik at de får en fin panering.

Deretter steker du de i godt med rapsolje, middels varme og 3 – 4 min. på hver side.

Legg de etterpå på kjøkkenpapir et par minutter, slik at overflødig olje blir trukket opp av papiret.

I Østerrike serveres fleischlaibchen gjerne med «stekte knuste poteter», potetsalat og grønn bladsalat.

Stekte knuste poteter lager man ved at man koker potetene på vanlig måte. Deretter skrelles og knuses de, før de stekes med salt, pepper og litt smør i en panne.

ANNONSE

  • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

    Posted in:

    Herlige juvvandringer i Østerrike

    Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

    Les hele artikkelen

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen “Steirisch”. Betegnelsen tommerl forteller […]

    Les hele artikkelen

  • Burgenland schnitzel

    Posted in:

    Burgenland schnitzel

    Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

    Les hele artikkelen

  • Grundlsee, Salzkammergut, Østerrike

    Posted in:

    Salzkammergut – Østerrike i miniatyr

    Kontrastene i Salzkammergut regionen er store. Ikke bare fordi landskapet veksler mellom massive fjellkjeder, isbreer, frodige daler og en mengde innsjøer. Men også fordi regionen byr på et rikt kulturlandskap som har blitt preget av mer enn 5000 år av menneskelig aktivitet. Ferieregionen Salzkammergut strekker seg over 58 kommuner i tre delstater (Salzburg, Oberösterreich og […]

    Les hele artikkelen

  • Oppdag Østerrikes koseligste landsbyer, som for eksempel Straden i Steiermark sett fra dalen

    Posted in:

    Oppdag Østerrikes koseligste landsbyer

    Når du reiser i Østerrike, er byer som Salzburg og Wien uunngåelige. Men for å lære mer om landet, bør du også besøke noen av Østerrikes koseligste landsbyer. Her finner du det sanne hjertet og sjelen til Østerrike. Heiligenbrunn Heiligenbrunn i Burgenland er kjent for sin såkalte “kellerviertel” som du finner i vingårdene rundt landsbyen. […]

    Les hele artikkelen

  • Zillertal, Tirol, Østerrike

    Posted in:

    Fantastiske vinterdager i Zillertal

    Dette var første besøket til Zillertal, en 40 kilometer lang dal som strekker seg sørover fra Inntal (ca. 40 km øst for Innsbruck) til Mayerhofen. Jeg hadde hørt mye fint om denne skiregionen og det skulle vise seg å være enda bedre en ryktene. Snøværet fulgte meg på toget fra Wien første dag, men deretter […]

    Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.