Posted in:

Fleischlaibchen

© by Susanne Weisz

Østerrikerne liker panert mat, som blant annet wienerschnitzel. Til og med karbonader får et lite lag brødrasp, i tillegg til litt ekstra krydder, og blir til fleischlaibchen!

Den største forskjellen på en østerriksk fleischlaibchen og en norsk karbonade, er krydderet og at man i Østerrike panerer kjøttet. Tradisjonelt blir disse karbonadene laget av blandingskjøttdeig (50/50 svine- og oksekjøtt).

Ingredienser

½ kg kjøttdeig (gjerne 50 % storfe og 50 % svin)
1 rundstykke eller 2 skiver loff
½ liten løk
1 hvitløksfedd
1 egg
1 ts merian
Salt og pepper

3 ss hvetemel

Brødrasp til panering

Olje til steking

Fremgangsmåte

Bløt rundstykket eller loffskivene i litt vann i en stor nok bolle. Etter 10 minutter trykkes overflødig vann ut og helles av.

Finhakk løk og hvitløk.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra melet, i bollen og arbeid alt godt sammen. Til slutt tilsetter du litt mel.

Ved hjelp en stor skje former du runde kuler i den ene håndflaten din, som deretter trykkes flate, ca. 2,5 cm høye. Størrelsen skal være omtrent som en karbonade, men litt tykkere.

Brødraspen heller du på en tallerken, som du vender fleischlaibchen i, slik at de får en fin panering.

Deretter steker du de i godt med rapsolje, middels varme og 3 – 4 min. på hver side.

Legg de etterpå på kjøkkenpapir et par minutter, slik at overflødig olje blir trukket opp av papiret.

I Østerrike serveres fleischlaibchen gjerne med «stekte knuste poteter», potetsalat og grønn bladsalat.

Stekte knuste poteter lager man ved at man koker potetene på vanlig måte. Deretter skrelles og knuses de, før de stekes med salt, pepper og litt smør i en panne.

ANNONSE

  • Vindistrikt i det sørlige Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Südsteirische Grenzstrasse – Østerrikes beste omveier

    Den 107 kilometer lange hovedveien B69, også kalt Südsteirische Grenzstrasse, går gjennom Steiermark og Kärnten går i øst/vest retning langs grensen til Slovenia. Ferden vår starter i Bad Radkersburg på 209 meter over havet som ligger ved elven Mur og når sitt høyeste punkt 1347 moh. noen kilometer etter Soboth, før veien ender i Lavamünd […]

    Les hele artikkelen

  • Vinferie, Østerrike

    Posted in:

    Vinferie i Østerrike

    På vinferie i Østerrike skal selvfølgelig smaksløkene pirres mest mulig, men for at hele vinopplevelsen skal bli komplett må du også ut av vinkjelleren. Østerrikes vinregioner er perfekte for natur- og kulturopplevelser. Avstandene er små, severdighetene mange og aktivitetene varierte. Best i vinturisme Østerrikske mattradisjoner som Wienerschnitzel og Apfelstrudel er viden kjent ute i verden. […]

    Les hele artikkelen

  • slott, klostre og ridderborger - Riegersburg, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Hekser, våpen og vin på Riegersburg

    Ridder Rudiger von Hohenberg som holdt til her på 1100-tallet, var den som virkelig satte fart i utbyggingen av festningsverkene på toppen av denne basaltklippen. Han hadde kanskje en litt annen utsikt enn den du kan nyte fra Riegersburg i dag. Det moderne kulturlandskapet har overtatt for små landsbyer, åkerlapper og utstrakte skoger. Vinrankene som […]

    Les hele artikkelen

  • Juvvandringer i Østerrike - Raggaschlucht, Kärnten

    Posted in:

    Herlige juvvandringer i Østerrike

    Det skal visstnok finnes bortimot 300 juv som er tilgjengelig for vandreturer spredt over hele Østerrike. Den lengste er på 17 kilometer, mens de korteste er kun noen hundre meter lange. Juv er populære reisemål i Østerrike og i høysesongen kan du ende opp med å gå i kø. Undersøk derfor åpningstidene og forsøk å […]

    Les hele artikkelen

  • Steirischer Türkentommerl - Polentakake med plommer - Kakeoppskrift fra Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Steirischer Türkentommerl

    Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller […]

    Les hele artikkelen

  • Burgenland schnitzel

    Posted in:

    Burgenland schnitzel

    Paprika er visstnok det fjerde mest brukte krydderet i verden og stammer opprinnelig fra Sør-Amerika. Tyrkerne brakte med seg planten til Ungarn på 1600-tallet, hvor den raskt ble en del av den lokale kulinariske tradisjonen. Du finner store paprikaplantasjer i regionene Kalocsa og Szeged i det sørlige Ungarn. Som navnet antyder stammer Burgenländer-Schnitzel fra delstaten […]

    Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.