Posted in:

Fleischlaibchen

© by Susanne Weisz

Østerrikerne liker panert mat, som blant annet wienerschnitzel. Til og med karbonader får et lite lag brødrasp, i tillegg til litt ekstra krydder, og blir til fleischlaibchen!

Den største forskjellen på en østerriksk fleischlaibchen og en norsk karbonade, er krydderet og at man i Østerrike panerer kjøttet. Tradisjonelt blir disse karbonadene laget av blandingskjøttdeig (50/50 svine- og oksekjøtt).

Ingredienser

½ kg kjøttdeig (gjerne 50 % storfe og 50 % svin)
1 rundstykke eller 2 skiver loff
½ liten løk
1 hvitløksfedd
1 egg
1 ts merian
Salt og pepper

3 ss hvetemel

Brødrasp til panering

Olje til steking

Fremgangsmåte

Bløt rundstykket eller loffskivene i litt vann i en stor nok bolle. Etter 10 minutter trykkes overflødig vann ut og helles av.

Finhakk løk og hvitløk.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra melet, i bollen og arbeid alt godt sammen. Til slutt tilsetter du litt mel.

Ved hjelp en stor skje former du runde kuler i den ene håndflaten din, som deretter trykkes flate, ca. 2,5 cm høye. Størrelsen skal være omtrent som en karbonade, men litt tykkere.

Brødraspen heller du på en tallerken, som du vender fleischlaibchen i, slik at de får en fin panering.

Deretter steker du de i godt med rapsolje, middels varme og 3 – 4 min. på hver side.

Legg de etterpå på kjøkkenpapir et par minutter, slik at overflødig olje blir trukket opp av papiret.

I Østerrike serveres fleischlaibchen gjerne med «stekte knuste poteter», potetsalat og grønn bladsalat.

Stekte knuste poteter lager man ved at man koker potetene på vanlig måte. Deretter skrelles og knuses de, før de stekes med salt, pepper og litt smør i en panne.

ANNONSE

  • Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje - oppskrifta fra Østerriksespesialisten

    Posted in:

    Linsesalat med paprika og gresskarfrøolje

    Linser har vært kjent helt fra steinalderen. Det finnes mange sorter linser. Størrelse og farge, alt fra grønne, gule og brune til røde. Linser er svært næringsrik mat og er rike på mineraler, protein og fiber. I Wien kunne man finne linsesalat på menyen til ølhusene allerede på 1700-tallet. Linsesalat dukker fortsatt opp i utallige […]

    Les hele artikkelen

  • Marillenknödel - aprikosknødel

    Posted in:

    Marillenknödel

    Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]

    Les hele artikkelen

  • Hochobir, Kärnten, Østerrike

    Posted in:

    Topptur til Hochobir 2139 m

    Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

    Les hele artikkelen

  • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Panoramavandring ved Brunnalm

    Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

    Les hele artikkelen

  • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

    Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

    Les hele artikkelen

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.