Posted in:

Fylte okserullader

Gefüllte Rindsrouladen

© by Arnold Weisz

Fylte okserullader tilhører det klassiske kjøkkenet i Østerrike. Dette er en velsmakende fyldig rett som gjerne kommer til sin rett som selskapsmat.

Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du kan lage retten hjemme. Hvis du vil vite hvordan resultatet skal bli kan du jo alltid bestille det på restaurant i Østerrike, hvor vertshus (Wirtshaus) gjerne har det på menyen.

Ingredienser for 4 personer:

4 stk. okseschnitzler (skiver av mørbrad eller flatbiff)
8 skiver bacon
2 ss sterk sennep

Rotgrønnsaker til fyll:

1 gulrot
¼ selleri
¼ kålrabi eller liten kålrot
4 stk. sylteagurker

For tilberedning samt saus:

olje og smør
2 fedd hvitløk
1 løk
1/2 l kraft
2 dl tørr rødvin
noen pepperkorn
salt og pepper

Vi starter med å banke kjøttskivene flate med en kjøtthammer, og deretter salte og pepre kjøttet, før du helt til slutt smører et tynt lag med sennep på.

Kutt sylteagurkene på langs til strimler. Skrell og kutt rotgrønnsakene på langs til passe tynne strimler. Pakk deretter inn i to skiver bacon som vi har lagt ved siden av hverandre, og lag fire små ruller. Deretter rulles disse inn hver av schnitzlene. Sett i en tannpirker eller surr rundt en kjøkkenhyssing for å holdene rullene sammen.

Brun rulladene på alle sider i smør/olje blanding og legg de over i en ildfast form.

I den samme stekepannene surrer du deretter den hakkede løken og hvitløken. Er det igjen noen rester av grønnsaker kan de også hakkes og surres med. Tilsett kraft og rødvin og kok opp. Hell blandingen over kjøttrulladene og dekk formen med bakepapir (slik at kan det vesken fordampe sakte men sikkert). La retten stå 1 ½ time i ovnen ved 160 grader. Om nødvendig fyll etter med litt kraft, slik at rulladene alltid blir liggende i væske.

Ta deretter den ildfaste formen ut av ovnen og legg rulladene til side, men slik at de holder seg varme. Sil sausen og reduserer den til ønsket konsistens og jevn den ved å piske inn litt mykt smør. Eventuelt jevn sausen med litt Maizena om den fortsatt er for tynn.

Du kan også lage retten uten å bruke stekeovnen. Ved å surre rulladene i en gryte før du heller over kraft og vin og lar det hele stå og småputre i ca. 1 ½ time. Bruk gjerne et lokk slik at det ikke koker tørt, men la lokket være litt åpent, slik at sausen kokes ned noe.

Serveres med knödel eller kokte poteter.

Austrian Wine anbefaler følgende vin til denne retten:

Selv om dette er en kjøttrett har du i Østerrike hvite viner som passer godt til denne retten. Førstevalget bør være en fyldig og kraftig Grüner Veltliner. Krydder- og mineral karakteren til denne vinen gir den perfekte balansen til det tradisjonelle sylteagurk-, rotgrønnsaks- og sennepsfyllet.

Andre alternativer kan inkludere en fyldig Pinot Blanc eller en Pinot Gris fra Steiermark.

Fra rødvinshyllen er en fruktig, middels fyldig Zweigelt eller en rustikk Blauburger også gode valg.

  • Steyr, Oberösterreich, Østerrike

    Posted in:

    Høstlig byvandring i historiske Steyr

    Byen som markerte sitt 1000 års jubileum i 1980 ligger godt plassert ved foten av alpene der elvene Steyr og Enns møtes. Nord for byen brer det flate landskapet til Donaudalen seg ut, mens i sør reiser Kalkalpene seg til over 2000 meters høyde. Steyr er trivelig og levende by. Selv i den historiske bykjernen, […]

    Les hele artikkelen

  • Hochobir, Kärnten, Østerrike

    Posted in:

    Topptur til Hochobir 2139 m

    Hochobir er et stort frittstående fjell på 2139 meter over havet, som er adskilt fra de nærliggende toppene av dype daler og reiser nesten 1800 m over Draudalen. Utgangspunktet for vandringen, Eisenkappeler Hütte, ligger oppe i åssiden i en bortgjemt dal på sørsiden av fjellet. Derfor er det mye mindre trafikk oppe på dette fjellet […]

    Les hele artikkelen

  • Panoramavandring ved Brunnalm, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Panoramavandring ved Brunnalm

    Utgangspunktet for denne vandringen er Brunnalm innerst i Großveitschtal, som er en liten sidedal til Mürztal, Hochsteiermark. Fjellandskapet tårner seg opp rundt meg når jeg går ut av bilen på parkeringsplassen, som befinner seg på 1049 meter over havet. Fjellveggen innerst i dalen er nesten fryktinngytende, men på denne vandringen skal jeg ikke helt opp […]

    Les hele artikkelen

  • Hochlantsch, Alemenland, Steiermark, Østerrike

    Posted in:

    Vandring fra Teichalm til Hochlantsch

    Utgangspunktet for denne vandringen er Teichalm som ligger rundt 30 nordøst for Graz. Sammen med Sommeralm utgjør Teichalm det største sammenhengende seterområdet i Alpene. Teichalm som betyr «Tjernsetra» på norsk er i tillegg til beiteområder for kuer, et stort fritids- og skiområde. Selve tjernet ligger på 1180 meter over havet. Fra den store parkeringsplassen ved […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.