Posted in:

Fylte okserullader

Gefüllte Rindsrouladen

© by Arnold Weisz

Fylte okserullader tilhører det klassiske kjøkkenet i Østerrike. Dette er en velsmakende fyldig rett som gjerne kommer til sin rett som selskapsmat.

Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du kan lage retten hjemme. Hvis du vil vite hvordan resultatet skal bli kan du jo alltid bestille det på restaurant i Østerrike, hvor vertshus (Wirtshaus) gjerne har det på menyen.

Ingredienser for 4 personer:

4 stk. okseschnitzler (skiver av mørbrad eller flatbiff)
8 skiver bacon
2 ss sterk sennep

Rotgrønnsaker til fyll:

1 gulrot
¼ selleri
¼ kålrabi eller liten kålrot
4 stk. sylteagurker

For tilberedning samt saus:

olje og smør
2 fedd hvitløk
1 løk
1/2 l kraft
2 dl tørr rødvin
noen pepperkorn
salt og pepper

Vi starter med å banke kjøttskivene flate med en kjøtthammer, og deretter salte og pepre kjøttet, før du helt til slutt smører et tynt lag med sennep på.

Kutt sylteagurkene på langs til strimler. Skrell og kutt rotgrønnsakene på langs til passe tynne strimler. Pakk deretter inn i to skiver bacon som vi har lagt ved siden av hverandre, og lag fire små ruller. Deretter rulles disse inn hver av schnitzlene. Sett i en tannpirker eller surr rundt en kjøkkenhyssing for å holdene rullene sammen.

Brun rulladene på alle sider i smør/olje blanding og legg de over i en ildfast form.

I den samme stekepannene surrer du deretter den hakkede løken og hvitløken. Er det igjen noen rester av grønnsaker kan de også hakkes og surres med. Tilsett kraft og rødvin og kok opp. Hell blandingen over kjøttrulladene og dekk formen med bakepapir (slik at kan det vesken fordampe sakte men sikkert). La retten stå 1 ½ time i ovnen ved 160 grader. Om nødvendig fyll etter med litt kraft, slik at rulladene alltid blir liggende i væske.

Ta deretter den ildfaste formen ut av ovnen og legg rulladene til side, men slik at de holder seg varme. Sil sausen og reduserer den til ønsket konsistens og jevn den ved å piske inn litt mykt smør. Eventuelt jevn sausen med litt Maizena om den fortsatt er for tynn.

Du kan også lage retten uten å bruke stekeovnen. Ved å surre rulladene i en gryte før du heller over kraft og vin og lar det hele stå og småputre i ca. 1 ½ time. Bruk gjerne et lokk slik at det ikke koker tørt, men la lokket være litt åpent, slik at sausen kokes ned noe.

Serveres med knödel eller kokte poteter.

Austrian Wine anbefaler følgende vin til denne retten:

Selv om dette er en kjøttrett har du i Østerrike hvite viner som passer godt til denne retten. Førstevalget bør være en fyldig og kraftig Grüner Veltliner. Krydder- og mineral karakteren til denne vinen gir den perfekte balansen til det tradisjonelle sylteagurk-, rotgrønnsaks- og sennepsfyllet.

Andre alternativer kan inkludere en fyldig Pinot Blanc eller en Pinot Gris fra Steiermark.

Fra rødvinshyllen er en fruktig, middels fyldig Zweigelt eller en rustikk Blauburger også gode valg.

  • Salzburg, Østerrike

    Posted in:

    Mozartbyen Salzburg

    Salzburg må ha en av de flotteste beliggenhetene i verden. Med Alpene som et bakteppe i sør, det grønne bølgende landskapet i Bayern mot nord, ligger Salzburg klemt inn mellom Østerrikes største borg Hohensalzburg og elven Salzach. Legg til Mozart, barokk arkitektur, kulturbegivenheter, shopping og kafeer og du har et av Mellom-Europas mest spennende reisemål. […]

    Les hele artikkelen

  • Østerrike

    Posted in:

    Bortgjemte perler i Østerrike

    Utforsker og oppdager nye ting gjør ferien reiseruten mye mer interessant enn bare å følge strømmen av turister til de samme stedene. Noen av dem kan kreve litt oppdagelsesreising og komme seg bort fra allfarvei. Ikke desto mindre her er våre tips til noen bortgjemte perler i Østerrike. Ulv og ku spiller backgammon – Wien […]

    Les hele artikkelen

  • Klagenfurt, Kärnten, Østerrike

    Posted in:

    Sommerbyen Klagenfurt

    Vi begynner derfor i litt omvendt rekkefølge enn vanlig og tar for oss strandpromenaden først. Den finner du i utkanten av byen i stedet for i sentrum. Klagenfurt strekker seg nemlig ned til den østlige enden av Wörthersee, en av Østerrikes varmeste og dermed mest populære innsjøer. Strandpromenaden Hvis du vil nyte sjøutsikt og en […]

    Les hele artikkelen

  • Posted in:

    Fylte okserullader

    Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]

    Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.