De som har vært ute og spist i Østerrike kan ikke ha unngått å se knödel i en eller annen form på de fleste menyer. Semmelknödel er en av de viktigste tilbehørene i det østerrikske, bayerske (Semmelklöße) og bøhmiske kjøkkenet. Knödel blir i Østerrike først og fremst servert som tilbehør til en rekke ulike retter, og er mye brukt til gulasj og ulike kjøttretter. Knödel blir dessuten servert som hovedrett med forskjellige typer tilbehør. På høsten finner man ofte knödel med kantarellsaus på menyen. Vi har også sett knödel servert med linser.
Dagen derpå
Hvis du har knödel til overs etter en middag, pakk de in i plastfolie og legg i kjøleskapet. Neste dag kutter du knödelene i biter som stekes i en panne sammen med bacon terninger. Legg et speilegg på og du har en flott lunsj.
Ingredienser (4 porsj.):
300 g 2-3 dager gammelt hvitt brød eller fine rundstykker
1 egg
0,3 l H-Melk
Hakket persille
Reven muskatnøtt
Salt og pepper
Varm opp melken til den er lunken (30-40 °C). Kutt brød/rundstykker i små terninger på ca. 1 cm og legg i bløt i melken en halvtimes tid. Tilsett egg og krydder og bland det hele godt sammen med hendene.
Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann. Lag runde boller for hånd som trekkes 15-25 minutter. La knödelene renne godt av, før du legger de på tallerkene.
Da denne retten dukket opp i Wien på begynnelsen av 1900-tallet, vendte seg først og fremst til et mindre velstående publikum og ble laget av det billigere oksekjøtt. Fyllet var en typisk wienerisk smakssammensetning: sennep, strekt bacon og agurk (sylteagurk – avhengig av hvor syrlig man ønsker det). Fylte okserullader er ikke særlig komplisert og du […]
Gulasch som det skrives på tysk, er en slags ragu av oksekjøtt med paprikasmak. Retten er en velkjent og tradisjonell som rett du finner på de fleste østerrikske menyer. Ungarsk opprinnelse Retten har sin opprinnelse i Ungarn, som jo en gang i tiden var en del av Keiserriket Østerrike-Ungarn, hvor retten blir kalt Gulyás. Som […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Kulinariske tradisjoner utvikler seg ofte til regionale eller nasjonale spesialiteter. De avslører mye om sjelen til et land, som for eksempel åpenheten for andre kulturer. Dermed kan en opprinnelig kinesisk frukt (aprikos) kombineres med et planteprodukt fra Sørøst-Asia (sukker) og en tilberedningsmetode fra Böhmen (knödel), for å bli en matkulturell klassiker i Østerrikes. Det antas […]
Ana Lucia har reist verden over, men falt fullstending pladask for Østerrike. Hun elsker det dramatiske fjellandskapet, de fototastiske sjøene og de heftige ridderborgene. Dessuten, en real wienerschnitzel står alltid på menyen når hun farter rundt og utforsker alpelandet.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev
Administrer samtykke for informasjonskapsler (cookies)
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Funksjonell
Alltid aktiv
Den tekniske lagringen eller tilgangen er strengt nødvendig for det legitime formålet å muliggjøre bruk av en spesifikk tjeneste som abonnenten eller brukeren uttrykkelig har bedt om, eller for det eneste formålet å utføre overføring av en kommunikasjon over et elektronisk kommunikasjonsnettverk.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk
Den tekniske lagringen eller tilgangen som utelukkende brukes til statistiske formål.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Den tekniske lagringen eller tilgangen er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å vise reklame, eller for å spore brukeren på et nettsted eller på tvers av flere nettsteder for lignende markedsføringsformål.