Posted in:

Dykking og snorkling i Østerrike

© by Foto: Aichinger / Österreich Werbung

Selv om Østerrike ikke har en eneste centimeter kyststripe mot havet, finner du likevel mange muligheter for flott dykking og snorkling i alpelandet.

Både dykking og snorkling er populært i Østerrike på tross av de ikke har en eneste centimeter kystlinje. Til gjengjeld finner du mange store og små innsjøer spredt over hele landet. Mange av Østerrikes innsjøer holder drikkevannskvalitet og har dessuten en flott undervannsfauna. De fleste steder er det mulig å dykke fra land, og mange av innsjøene har egne dykkesoner hvor man også kan parkere bilen. Du kan dykke i alt fra de største sjøene til småtjern oppe i fjellene. Noen elver egner seg også for dykking og snorkling.

Bra marint liv

Det marine livet i de østerrikske innsjøene er overraskende variert og interessant. Dette gjør dykking og snorkling i Østerrike interessant for selv erfarne dykkere og ikke mist undervannsfotografer. Mer enn 70 forskjellige fiskearter skal det finnes. Abbor, ørret, steinbit, og harr er noen av fiskesortene som faktisk blir sett ofte av dykkere. Gjedda lurer gjerne på grunner med sjøgress, og den rikelig vegetasjon gir også fiskeyngelstimene ly. Nattdykking er også tillatt stort sett overalt, slik at at man også kan se noen av de nattaktive fiskene i sving.

Dykking for alle erfaringsnivåer

Østerrike byr på året rundt dykking, og for dykkeforhold som passer alle nivåer av dykkere. Tørrdrakter er anbefalt største delen av året, men i noen av sjøene fungerer det også med våtdrakt på sommeren. De varmeste sommermånedene er fra juni til september med lufttemperaturer i snitt 25 – 35 grader Celsius. Overflatevannet kommer opp i temperaturer på opp til 25 grader Celsius, men synker ned til 4 grader Celsius i dypet. Somrene er generelt tørre, men litt regn må regnes med. De største sjøene kan også være vindutsatte. Vintersesongen går fra desember til mars. Du kan regne med lufttemperaturer på -10 grader Celsius i mange områder, og innsjøene blir ofte dekket av is. Den beste isdykking er i januar.

Dykking og snorkling i Wolfgangsee, Oberösterreich, Østerrike
Dykkere ved Wolfgangsee, Oberoesterreich, Østerrike. © Österreich Werbung, Foto: Himsl L.

 

ANNONSE

Dive Card

I de fleste av de offentlige og privateide innsjøene i Østerrike kreves det at man har et Dive Card for å kunne dykke. Kortet gir deg dykketillatelse for mange spennende innsjøer. DIVE CARD koster 18, – EUR og er gyldig i 12 måneder.

For mer info, se ARGE Tauchen Österreich
Erlaufsee er en av innsjøene hvor du må ha Dive Card for å få lov til å dykke. Foto: Arnold Weisz ©

Bra infrastruktur

Dykking og snorkling er relativt enkelt å være med på. Dykkesentre og klubber finner du spredt utover hele Østerrike og det er ofte god infrastruktur på plass, slik at du får vært med på turer, fylt luft, kjøpt, leid eller reparert utstyr. De aller fleste dykkeplassene lar seg kombinere med andre aktiviteter ettersom du som oftest befinner deg i områder med utmerket turistinfrastruktur. Dessuten, organisasjonen ARGE Tauchen Østerrike representerer interessene til sportsdykkere (for eksempel forebygging av dykkingforbud). ARGE samler inn og publiserer også kontinuerlig dykkestedinformasjon i samråd med myndigheter, grunn(innsjø)eiere, biologer, fiskeindustrien, m.f. slik som skiltet på bildet over.

Snorkling

Å snorkle kan du selvfølgelig gjøre på egen hånd og nesten hvor som helst. Vil du snorkle i elver anbefaler vi derimot å benytte deg av et organisert tilbud. Både med tanke på sikkerheten samt at du vil få mye mer ut av snorklingen. Da trenger du heller ikke å ta med utstyret hjemmefra, men kan leie på stedet.

 • Snorkling, Traun, Oberösterreich, Austria

  Posted in:

  Snorkling – på østerriksk vis

  Når solen skinner fra knallblå himmel og temperaturen nærmer seg 34 °C er det vel ikke noe annet å gjøre enn å komme seg i vannet snarest. Vi er midt i Østerrike, ved elven Traun i Oberösterreich. Åtte forventningsfulle neopren antrukne mennesker gjør seg klare til å hoppe utfor en tre meter høy klippe og […]

 • Mondsee & Attersee - Østerrikes beste omveier

  Posted in:

  Mondsee & Attersee – Østerrikes beste omveier

  Kombinasjonen Mondsee & Attersee er en flott avstikker fra motorveien. Særlig på varme sommerdager kan det være fint å komme seg ut av bilen og få seg en svalende dukkert. Begge innsjøene har mange fine badeplasser, men Mondsee er som regel et par gradere varmere enn Attersee. Omveien tar deg gjennom flere idylliske tettsteder hvor […]

 • Posted in:

  Sommerferieparadiset Wörthersee

  Du kan lett tilbringe en uke ved Wörthersee uten å gå tom for aktiviteter. Mange av Østerrikes berømte eller velhavende har sommerhus ved innsjøen. Særlig Velden med sitt kasino er en lekeplass for de rike. Heldigvis er innsjøen stor nok til at de lokale og vanlige turistene også kan leke seg ved, på og i […]

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.