Posted in:

Snorkling – på østerriksk vis

© by Atlantis Qualidive - Franz Hajek

Du trenger ikke å reise til Karibia for å se fisk i krystallklart vann og nyte tropiske temperaturer. En elvesnorkeltur i Østerrike gjør samme nytten.

Når solen skinner fra knallblå himmel og temperaturen nærmer seg 34 °C er det vel ikke noe annet å gjøre enn å komme seg i vannet snarest. Vi er midt i Østerrike, ved elven Traun i Oberösterreich. Åtte forventningsfulle neopren antrukne mennesker gjør seg klare til å hoppe utfor en tre meter høy klippe og ned i elven. Dette er den spektakulære starten på en ca. 1,5 time med snorkling i forfriskende og klart ferskvann.

Forfriskende

Det er deilig å kjenne det 19 °C sildre inn i dykkerdrakten på en slik dag. Spaserturen ned fra dykkersenteret og den 10 minutter med anvisninger fra snorkleguiden i solsteiken gjorde at vi var glade for å komme oss i vannet. Når sistemann har fått på plass maske og snorkel er det bare å nyte turen. Første stopp underveis gjennom juvet, er en minifoss hvor det sildrer klart rent vann ut gjennom sprekker i fjellet. Siste mulig for en forfriskning sier guiden og tar en real slurk kildevann. Deretter slanger rekken av neoprenkledde overflatekreaturer bortover vannflaten til neste stopp; fossefallene (Traunfälle). De som vil kan dykke litt under fossen før vi glir videre i en svak strøm gjennom elvelandskapet. Av og til bryter noen vannflaten med brede smil for å komme med noen fiskeskrøner til vennene sine. Dette er snorkling på sitt beste, og alle har allerede observert flere arter fisk av ulike størrelse rett under seg.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Det går strykende

Når vi nærmer oss noen stryk samler guiden alle i en grunn kulp og forklarer hvordan vi skal forholde oss når vi skal passere strykene for å unngå steiner osv. Hvis vannføringen er for stor pleier, guidene å lede gruppene forbi via land før de gir seg i kast med elven igjen, men i dag er det ikke noe problem å la seg drive avgårde i strykene med strømmen. Det er en herlig følelse når man kjenner strømmen tar tak i kroppen og man farer gjennom det boblende vannet. Med armene foran seg (som støtfanger, bare i tilfelle) og noe styrespark med svømmeføttene er vi igjennom og kommer til et bredere og roligere stykke av elven.

Annonse

Ferskvannsakvarium

Mens elven bukter seg gjennom landskapet glir vi over en elvebunn som varierer fra 30 cm grunne kulper, til 4-5 meter dype kløfter, hvor bunnen er dekket av grov sand, rullesteiner og store steinblokker. Det er en spennende og for mange ukjent verden som kommer til syne gjennom dykkemaskeglasset. Her og der ser vi noen små grotter, jettegryter og trestammer som har satt seg fast. Der hvor vannet holder en viss fart ser vi gjerne bekkørret. Når vannet går saktere ser vi gjedder som slapper av under trestammene. Kreps ser vi gjennom hele ferden vår. Underveis samler guidene hele gruppen igjen, for å holde kontroll på oss og vise oss en kreps som hun har plukket opp fra bunnen. I Østerrike, som så mange andre steder i Europa, har amerikansk signalkreps dessverre tatt over for de lokale krepseartene. Selv om jeg synes det er mye fisk i elven forklarer eieren av dykkesenteret Franz Pramendorfer, at for 20 år siden var fiskebestanden vesentlig større, og at man tror at krepsen har litt av skylden ved at de forsyner seg for grådig av fiskeegg og yngel.

 • Snorkling – på østerriksk vis
  snorkling10
  Det både buldrer og kribler når man stuper ned under fossen. Foto: Atlantis Qualidive - Franz Hajek ©
 • Snorkling – på østerriksk vis
  snorkling9
  Lange strekninger av elven byr på rolig vann hvor en kan slappe av og nyte naturen – over og under vann. Foto: Atlantis Qualidive - Franz Hajek ©
 • Snorkling – på østerriksk vis
  snorkling3
  Som perler på en snor følger snorklerne guiden inn under fossefallene. Ikke akkurat Niagara Falls, men likevel en brusende opplevelse for de fleste. Foto: Arnold Weisz ©

Naturlig vannsklie

Den siste delen av snorkleturen vår på Traun foregår i en mye bredere og grunnere del av elven og her teller fartsfølelsen mer enn fauna observasjon. En siste samling på grunt vann skjer like vel utløpet av en vannkanal som sender vannet tilbake i elven etter at det har vært innom et kraftverk. Guiden forklarer at når vi kommer frem til enden på betongkanalen skal vi ta 3-4 kraftige spark med svømmeføttene slik at vi kommer inn i strømmen. Guiden opplyser også til glede for de som kanskje begynner å bli litt kalde etter over en time i vannet, at vannet fra kraftverket er 3-4 grader høyere enn vannet vi har svømt rundt i hittil. Som sagt så gjort, plutselig farer vi nedover elven i strømmen av den varmere og sterkere vannføringen. Ikke bare kjenner du at en får fart i kroppen, men elvebunnen farer mye raskere forbi glasset i dykkemasken også. Legg til bruset fra vannet som trenger gjennom neoprenet og man blir fort litt fartsgal. Slitsomt er det iallfall ikke. Noen styrespark med svømmeføttene og litt veiving med armene for å holde seg i fartsretningen og elven gir deg en bedre tur enn hvilken som helst vannsklie i en fornøyelsespark.

Snorkling uten saltsmak

Dessverre må herligheten en gang ta slutt og på grunne i en slak sving står guiden og vinker oss inn på bredden. Når alle har fått av seg svømmeføtter og masker, og tørket av seg det verste fliret, trasker vi en kort tur opp gjennom skogen langsmed elvebredden. Her venter en minibuss fra dykkersenteret for å ta oss de 2 km tilbake. Snorkleturen har stått til forventningene og litt til. Og det viser at du kan ha samme moro i alpelandet som i et tropisk badeparadis. Med en litt dårlig etterlikning aper jeg etter min østerrikske, om enn noe mer muskuløse navnefrende Arnold: I’ll be back!

Atlantis Qualidive

Atlantis Qualidive, Oberösterreich, Østerrike

Vi benyttet oss av Atlantis Qualidive for denne snorkelturen. Senteret har vært igang siden 1993 og de er meget erfarne med både elvesnorkling- og dykking. Du får leid alt du trenger av utstyr og du får den innføringen du trenger for å være med på turene deres, hvis du aldri har snorklet før. Alle som jobber på dykkesenteret snakker engelsk.

 • Bauernkrapfen - Østerrikespesialisten

  Posted in:

  Bauernkrapfen

  Bakst i ulike former, stekt i fett har eksistert i tusenvis av år. Romerne laget såkalte globuli, et rundt kringle som ble bakt i fett, deretter belagt med honning og drysset med valmuefrø. En slags smultbakst som ble kalt «crapho» eksisterte allerede i under Karl den store (742-814). Og kraphenpacherinnen (krapfenmakerinner) er nevnt i gamle […]

  Les hele artikkelen

 • Kürbiscremesuppe - oppskrift fra østerrikespesialisten.no

  Posted in:

  Kürbiscremesuppe

  Gresskaret er en av de eldste kulturvekstene i verden. De første funnene sies å ha vært rundt 10.000 f.Kr. Det kommer opprinnelig fra det sørlige Mexico, og arkeologiske funn beviser at gresskarfrø, mais og bønner tjente som mat for de amerikanske urinnvånerne. Med oppdagelsen av Amerika kom gresskaret også til Europa på begynnelsen av 1500-tallet. […]

  Les hele artikkelen

 • Linzer Torte fra Østerrike

  Posted in:

  Linzer Torte

  Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]

  Les hele artikkelen

 • Panert kylling med potetsalat - backhendelsalat, oppskrifter fra Østerrike Spesialisten

  Posted in:

  Panert kylling med potetsalat

  Ovsnbaking og panering har lenge vært en del av det tradisjonelle kjøkkenet i Wien. Allerede i Kokeboken «Nutzbaren Kochbuch» fra 1724 finner man oppskrifter med panering. Kylling sammen med annen tamfugl var forøvrig ikke bare råvarer som bønder og arbeidere hadde råd til, men også populært blant de rike. «Jeg unnet meg en halv kylling, […]

  Les hele artikkelen

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han landet meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.