Tirol

I hjertet av Alpene

© by Tirol Werbung, Foto: Jens Schwarz

Tirol er helt og holdent preget av de spektakulære Alpene. Naturen i Østerrikes tredje største delstat er som skapt for å utfolde seg i naturen, sommer som vinter.

Tirol har mer enn 500 fjelltopper som rager høyere enn 3000 meter over havet. Her finner du dessuten noen av Østerrikes mest kjente vintersportssteder som for eksempel; St. Anton, Sölden og Kitzbühl. Om sommeren er de utallige dalførene og det spektakulære fjellandskapet et perfekt sted for vandrerturer.

Natur og kultur

Tirol fremkaller ofte bilder av høye fjell, alpine skisteder, de typiske tirolerhusene, blomsterenger med beitende kuer og gamle seterbygninger. Dette stemmer også på en prikk, men alpedelstaten har langt flere sider å vise frem. Tirolerne er opptatt av natur og kulturlandskapet sitt og holder mange gamle tradisjoner i hevd. Seterdrift utgjør en viktig del av landbruket. Dette gjenspeiler seg i det åpne kulturlandskapet som er som skapt for lange herlige vandreturer. Tirol har ingen store innsjøer som nabodelstatene Salzburgerland eller Kärnten. Vann er likevel ingen mangelvare som følge av all snøen som faller i fjellene hver vinter. Du finner mange små innsjøer og vassdrag spredt over hele delstaten. Kössen er kjent for rafting på Großache som flyter nordover gjennom slukten Entenlochklamm på grensen til Tyskland.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Moro for hele familien

Sommer og vinter, er Tirol et feriemål på sitt beste og har en meget godt utviklet turistinfrastruktur. Hele familien kan velge mellom et stort utvalg av sommer- og vinteraktiviteter som golf, fotturer, fjellklatring, terrengsykling, rafting, alpin- og langrenns løyper – alt dette med de majestetiske alpene som et bakteppe. For de yngre i familien finnes det også ulike i fornøyelsesparker rundt om i Tirol. Eller dere kan ta en tur til Haus steht Kopf, hvor man kan besøke et hus, ja en toetasjes enebolig, som står på hodet. På varme sommerdager finner du mer enn 30 innsjøer, spa eller badeland i Tirol som tilbyr forfriskende bademuligheter. Tirols største innsjø, Achensee, har flotte forhold for vindsurfing og seiling. Dyrevenner er velkomne i dyreparker hvor man kan bli kjent med det regionale dyrelivet mens de mer eventyrlystne kan bli riddere for en dag på noen av delstatens festninger og borger.

Annonse
Booking.com

Borger, museer og historiske steder

For de som ønsker seg en reise tilbake i middelalderen anbefaler vi Burgenwelt Ehrenberg eller Schloss Tratzberg ikke langt fra Innsbruck. Swarovski er det sikkert mange som har hørt om. Du kan dessverre ikke besøke selve krystallfabrikken, men får likevel et innblikk i krustallenes verden i besøkssenteret ved siden av. Swarovski Kristallwelten er absolutt verd et besøk. Passer perfekt en regnværsdag i stedt for en vandretur. Tirol har også spennende severdigheter under jorden. Bergverk var en viktig del av Tirols økonomi i mange hundre år. Hvorfor ikke besøke Bergwerk Schwaz hvor du kan kjøre et ekte gruvearbeidertog nesten en kilometer inn i fjellet. Omvisningen er ingenting for de med klaustrofobi, men et flott innblikk i livet i gruvene, for de som liker å dra på sightseeing ikledd gruvefrakk og plasthjelm.

Skisport i Tirol

Med over 3000 km løyper, 1200 heiser og 100 skisteder er Tirol skisportens mekka. Det er mye å velge mellom for enhver smak og behag. Ikke alle vintersportsstedene i Tirol passer for enhver smak. De ulike vintersportsstedene har ofte valgt å satse ulike kundegrupper. De som for eksempel ønsker seg en skiferie med høy aktivitets og partyfaktor bør dra til Ischgl. Er du på vinterferie med hele familien passer nok Zillertal eller Fiss / Ladis best. Kitzbühl og St. Anton er blir ofte beskyldt for å være for de snobbete. Det stemmer til en viss grad, med priser over gjennomsnittet. Disse to stedene kan uansett skilte med et bredt tilbud av både overnatting, underholdning og skimuligheter. Felles for alle vintersportstedene nevnt over (som på langt nær er en komplett liste), er at de har meget gode skiforhold, bra utbygd løype- og heisnett samt høy standard.

Vintersport utenom alpint

De som foretrekker langrenn fremfor alpin bør prøve ski-VM byen Seefeld. Foruten vanlige verdenscuprenn, arrangerte den lille byen midt i Tirol de nordiske disiplinene for OL i både 1964 og 1976, samt VM i nordiske grener i 2019. Mange av vintersportstedene har også gode tilbud til de som ikke kjører alpint, eller for de som vil ha en variert vinterferie. Trugevandring med eller uten guide, vintervandring, skøyting, hest og slede, skiskyting osv. det finnes noe for alle enhver. Sjekk med det lokale turistkontoret om hva som finnes i området hvor du planlegger Tirolferien din.

Innsbruck

Tirols største by og hovedstad Innsbruck er også plassert i delstatens geografisk senter i Inntal (dalen hvor elven Inn renner gjennom). Selv om dette er Østerrikes fjerde største by, er Innsbruck er liten nok til å komme seg rundt til fots. Innsbruck er en ungdommelig by med 30.000 studenter og som byr på et mangfoldig av kultur arrangementer. Den historiske bykjernen (Altstadt) og keiserpalasset Hofburg er vel verdt et besøk. Dessuten, for hoppinteresserte ligger hoppbakken Bergisel like utenfor byen.

Annonse

Osttirol

Delstaten Tirol er faktisk delt i to, hvor Salzburgerland har klemt seg inn i mellom Tirol og Osttirol. I Sørøst, ble Osttirol skilt fra resten av delstaten som et resultat av at Südtirol ble annektert av Italia etter første verdenskrig. I Osttirol finner du nasjonalparken Hohe Tauern og Grossglockner (3797 m), som er Østerrikes høyeste fjell. Gjennom det betydelig mindre Osttirol krysser elven Drava, som også renner gjennom hovedstaden Lienz. For de som har lyst å oppleve Tirol uten store horder av turister, til dels uberørt landskap og pittoreske landsbyer bør ta seg en tur til Lesachtal.

Syd-Tirol

Den tysktalende provinsen Syd-Tirol (Bolzano – Alto Adige) som i dag er en del av Italia, var før 1920 en del av grevskapet Tirol, Østerrike. Italienerne fikk faktisk nesten halvparten av det gamle grevskapet Tirol ved delingen etter Første verdenskrig. Den italienske provinsen og Østerrikske delstaten Tirol har idag utstrakt samarbeid og tett kontakt når det gjelder deres felles kultur. Les mer om Syd-Tirol.

Variert service tilbud

Du finner alle typer overnatting, fra enkle rom i privathus til fem stjerners luksushoteller med alt du måtte ønske deg, spredt utover hele delstaten. Som en del av en aktiv ferie er det også viktig å nyte en avslappende dag i et termisk spa, nyte regionens kulinariske spesialiteter eller rett og slett en kveld på puben. Selv mindre tettsteder har også et tilbud for natteravner og musikkinteresserte. Er du på jakt etter litt mer liv og røre, har byer som Innsbruck, Lienz eller Kufstein gode tilbud for shopping lystne.

Tynt befolket

Tirol er den tynnest befolkede delstaten i Østerrike med litt over 730.000 innbyggere (av totalt 8,6 mill. i hele Østerrike), og bortsett fra Innsbruck med 132.000 innbyggere er det ingen større byer her. Den nest største byen er Kufstein med 19.000 innbyggere. Selv om turismen er en viktig del av næringslivet i Tirol utgjør den faktisk bare rundt 11 prosent av det totale næringsgrunnlaget. 17 prosent av alle arbeidstagerne jobber i ulike industri virksomheter.

For mer info se websidene til det offisielle turistkontoret: tyrol.com

 • Posted in:

  Sol og sommer i Seefeld

  Seefeld i Tirol er mest kjent som et vintersportssted. Her ble det arrangert ulike skiøvelser for vinter-OL i Innsbruck 1964 og 1976. Ski-VM 1985 ble også avholdt her. Vi ville ta en titt på hva Seefeld og omegn hadde å by på om sommeren. Vi hadde dessuten lyst å prøve på noe nytt denne gangen […]

  Les hele artikkelen

 • Zillertal, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Fantastiske vinterdager i Zillertal

  Dette var første besøket til Zillertal, en 40 kilometer lang dal som strekker seg sørover fra Inntal (ca. 40 km øst for Innsbruck) til Mayerhofen. Jeg hadde hørt mye fint om denne skiregionen og det skulle vise seg å være enda bedre en ryktene. Snøværet fulgte meg på toget fra Wien første dag, men deretter […]

  Les hele artikkelen

 • St. Anton, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  St. Anton i Tirol – den gode gamle klassikeren

  Således, med en blanding av frykt og respekt, satte jeg utfor bakkene i tre dager for å se hva Østerrikes største skianlegg hadde å by på. Allerede på den første dagen, når jeg ankom i skiheisene for å planlegge dagens skiturer, blir man litt overveldet. Jeg kunne velge mellom 88 skiheiser som tar meg til […]

  Les hele artikkelen

 • Vintersportferie i VM-byen Seefeld, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Vintersportferie i VM-byen Seefeld

  For en forvandling fra da vi var her sommeren 2017 (se artikkelen Sol og sommer i Seefeld). En av de mest snørike vintrene i Østerrike på lenge hadde lagt et tykt hvitt teppe, ikke bare over Seefeld, men hele Tirol. Det tok ikke lang tid fra jeg gikk av toget fra Innsbruck og til jeg […]

  Les hele artikkelen

 • Schloss Tratzberg, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Schloss Tratzberg – en tidsreise til renessansen

  Barokk slottet i Tirol huser en av de flotteste slottsmuseene vi har vært på i Østerrike hittil. Det har våket over Inntal siden 1200-tallet fra sin beliggenhet like ved elven Inn, som noen kilometer lenger opp i dalen renner gjennom Innsbruck. La oss hoppe tilbake til begynnelsen av slottets historie, før vi tar deg med […]

  Les hele artikkelen

 • Hall, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Salt- og myntbyen Hall i Tirol

  Litt i skyggen av Innsbruck, som bare ligger 10 kilometer lenger vest, får ikke Hall besøk av utallige busslaster med turister. Noe som vi satte stor pris når vi ruslet rundt i koselig historiske Hall. Vi elsker disse små historiske byene i Østerrike. Det er liv og røre overalt, som igjen lager en fin atmosfære. […]

  Les hele artikkelen

 • Achensee, Tirol, Østerrike som reisemål

  Posted in:

  Opp i fjellet og ut på Achensee

  Tirol er mer kjent som ski- eller vandre destinasjon. Cruisebåter og vannsport er kanskje ikke det man først tenker på når man hører Tirol. Det var derfor med en viss nysgjerrighet vi besøkte delstatens største innsjø, Achensee som ligger på 929 meters høyde i fantastiske alpeomgivelser. Innsjøen har vært et populært turistmål helt siden 1800-tallet. […]

  Les hele artikkelen

 • Tirolerknödel, oppskrift fra Østerrike

  Posted in:

  Tirolerknödel

  Knödel er typisk alpekost, og dukket allerede opp på en freske i et kapell fra 1200-tallet. Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er tirolerknödel populær, både hjemme og på restauranter. Denne knødel varianten lages med små biter av bacon, pølser eller magert kjøtt, spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du […]

  Les hele artikkelen

 • Posted in:

  Pustertaler Höhenstrasse – Østerrikes beste omveier

  Rett etter Lienz tar Pustertaler Höhenstraße av til høyre fra Drautalstraße (B100, som går i retning den italienske grensen) og svinger seg oppover fjellsidene. Der oppe, på solsiden av Hochpustertal slynger veien seg ca. 3o km langsmed den sydvendte åssiden i Hochpustertal, Osttirol. Det finnes mange ulike panoramaveier eller såkalte «höhenstrassen» i Østerrike, men vi […]

  Les hele artikkelen

 • Innsbruck - alpenes hovedstad, Østerrike

  Posted in:

  Innsbruck – Alpenes hovedstad

  Innsbruck, hovedstaden i Tirol, med sine 130.000 innbyggere brer seg utover dalbunnen akkurat der elven Inn gjør en liten sving nordover. De fleste forbinder Tirol med Alpene, skiturisme og tyrolerhus. Innsbruck blir ofte oversett som et turistmål, selv om byen på størrelse med Drammen opp gjennom historien har vært en av Østerrikes viktigste byer. Her […]

  Les hele artikkelen

 • Hengebrua ved Holzgau, Tirol, Østerrike

  Posted in:

  Høyt over Holzgau i Lechtal

  Skal reisemål tiltrekke seg turister nå til dags må det ofte være spektakulært og det er hengebrua ved Holzgau til gangs. Som en del av den 125 kilometer lange vandrer ruten «Lechwegs»* har man lagt en 200 meter lang hengebru over en 100 meter dyp kløft like overfor landsbyen Holzgau i det nordvestlige Tirol. Dette […]

  Les hele artikkelen

Annonser