Tirol

I hjertet av Alpene

© by Markus Bstieler - Bergbahnen Sölden

Tirol er helt og holdent preget av de spektakulære Alpene. Naturen i Østerrikes tredje største delstat er som skapt for ferie i naturen, sommer som vinter.

Tirol har mer enn 500 fjelltopper som rager høyere enn 3000 meter over havet. Her finner du dessuten noen av Østerrikes mest kjente vintersportssteder som for eksempel; St. Anton, Sölden og Kitzbühl. Om sommeren er de utallige dalførene og det spektakulære fjellandskapet et perfekt sted for vandrerturer.

Natur og kultur

Tirol fremkaller ofte bilder av høye fjell, alpine skisteder, de typiske tirolerhusene, blomsterenger med beitende kuer og gamle seterbygninger. Dette stemmer også på en prikk, men alpedelstaten har langt flere sider å vise frem. Tirolerne er opptatt av natur og kulturlandskapet sitt og holder mange gamle tradisjoner i hevd. Seterdrift utgjør en viktig del av landbruket. Dette gjenspeiler seg i det åpne kulturlandskapet som er som skapt for lange herlige vandreturer. Tirol har ingen store innsjøer som nabodelstatene Salzburgerland eller Kärnten. Vann er likevel ingen mangelvare som følge av all snøen som faller i fjellene hver vinter. Du finner mange små innsjøer og vassdrag spredt over hele delstaten. Kössen er kjent for rafting på Großache som flyter nordover gjennom slukten Entenlochklamm på grensen til Tyskland.

Klikk på bildene for å se dem større >>

Moro for hele familien

Sommer og vinter, er Tirol et feriemål på sitt beste og har en meget godt utviklet turistinfrastruktur. Hele familien kan velge mellom et stort utvalg av sommer- og vinteraktiviteter som golf, fotturer, fjellklatring, mountainbiking, rafting, alpin- og langrenns løyper – alt innrammet av de fascinerende fjellene som utgjør det meste av delstaten. For de yngre i familien finnes det også ulike i fornøyelsesparker rundt om i Tirol. På varme sommerdager finner du mer enn 30 innsjøer, spa eller badeland i Tirol som tilbyr forfriskende bademuligheter. Tirols største innsjø, Achensee, har flotte forhold for vindsurfing og seiling. Dyrevenner er velkomne i dyreparker hvor man kan bli kjent med det regionale dyrelivet mens de mer eventyrlystne kan bli riddere for en dag på noen av delstatens festninger og borger. For de som ønsker seg en reise tilbake i middelalderen anbefaler vi Burgenwelt Ehrenberg.

Vintersportssteder

Ikke alle vintersportsstedene i Tirol passer for enhver smak. De ulike vintersportsstedene har ofte valgt å satse ulike kundegrupper. De som for eksempel ønsker seg en skiferie med høy aktivitets og partyfaktor bør dra til Ischgl. Er du på vinterferie med hele familien passer nok Fiss eller Ladis best. Kitzbühl og St. Anton er blir ofte beskyldt for å være for de snobbete. Det stemmer til en viss grad. Disse to stedene kan uansett skilte med et bredt tilbud av både overnatting, underholdning og skimuligheter. De som foretrekker langrenn fremfor alpin bør prøve Seefeld. Foruten vanlige worldcuprenn, arrangerte den lille byen midt i Tirol de nordiske disiplinene for OL i både 1964 og 1976. Felles for alle vintersportstedene nevnt over (som på langt nær er en komplett liste), er at de har meget gode skiforhold, bra utbygd løype- og heisnett samt høy standard.

Annonse

Innsbruck

Tirols største by og hovedstad Innsbruck er også plassert i delstatens geografisk senter i Inntal (dalen hvor elven Inn renner gjennom). Selv om dette er Østerrikes fjerde største by, er Innsbruck er liten nok til å komme seg rundt til fots. Innsbruck er en ungdommelig by med 30.000 studenter og som byr på et mangfoldig av kultur events. Den historiske bykjernen (Altstadt) og keiserpalasset Hofburg er vel verdt et besøk. Dessuten, for hoppinteresserte ligger hoppbakken Bergisel like utenfor byen.

Osttirol

Delstaten Tirol er faktisk delt i to, hvor Salzburgerland har klemt seg inn i mellom Tirol og Osttirol. I Sørøst, ble Osttirol skilt fra resten av delstaten som et resultat av at Südtirol ble annektert av Italia etter første verdenskrig. I Osttirol finner du nasjonalparken Hohe Tauern og Grossglockner (3797 m), som er Østerrikes høyeste fjell. Gjennom det betydelig mindre Osttirol krysser elven Drava, som også renner gjennom hovedstaden Lienz. For de som har lyst å oppleve Tirol uten store horder av turister, til dels uberørt landskap og pittoreske landsbyer bør ta seg en tur til Lesachtal.

Syd-Tirol

Den tysktalende provinsen Syd-Tirol (Bolzano – Alto Adige) som i dag er en del av Italia, var før 1920 en del av grevskapet Tirol, Østerrike. Italienerne fikk faktisk nesten halvparten av det gamle grevskapet Tirol ved delingen etter Første verdenskrig. Den italienske provinsen og Østerrikske delstaten Tirol har idag utstrakt samarbeid og tett kontakt når det gjelder deres felles kultur. Les mer om Syd-Tirol.

Variert service tilbud

Du finner alle typer overnatting, fra enkle rom i privathus til fem stjerners luksushoteller med alt du måtte ønske deg, spredt utover hele delstaten. Som en del av en aktiv ferie er det også viktig å nyte en avslappende dag i et termisk spa, nyte regionens kulinariske spesialiteter eller rett og slett en kveld på puben. Selv mindre tettsteder har også et tilbud for natteravner og musikkinteresserte. Er du på jakt etter litt mer liv og røre, har byer som Innsbruck, Lienz eller Kufstein gode tilbud for shopping lystne.

Tynt befolket

Tirol er den tynnest befolkede delstaten i Østerrike med litt over 730.000 innbyggere (av totalt 8,6 mill. i hele Østerrike), og bortsett fra Innsbruck med 132.000 innbyggere er det ingen større byer her. Den nest største byen er Kufstein med 19.000 innbyggere. Selv om turismen er en viktig del av næringslivet i Tirol utgjør den faktisk bare rundt 11 prosent av det totale næringsgrunnlaget. 17 prosent av alle arbeidstagerne jobber i ulike industri virksomheter.

For mer info se websidene til det offisielle turistkontoret: tyrol.com

Annonser