Posted in:

Tirolerknödel

© by Österreich Werbung - Wolfgang Schardt

Tirolerknödel er en klassiker fra østerriksk husmannskost. Allerede på 1600-tallet dukket denne matretten opp i kokebøker, og har siden vært en del av den kulinariske tradisjonen i Alpene.

Knödel er typisk alpekost, og dukket allerede opp på en freske i et kapell fra 1200-tallet. Både i det sørlige Bayern, Tirol og Syd-Tirol er tirolerknödel populær, både hjemme og på restauranter. Denne knødel varianten lages med små biter av bacon, pølser eller magert kjøtt, spises gjerne som egen rett sammen med sauerkraut. Lager du små knødler kan du også bruke dem som tilbehør i klar kjøttsuppe (Tiroler Knödelsuppe).

Ingredienser:

250 g knødelbrød*
1,5 dl melk
1 dl vann
3 egg
1 liten løk
smør
2 ss fersk hakket persille
150 g bacon eller grov pølse
3 ss mel
salt, pepper
muskatnøtt

Fremgangsmåte:

Finhakk løken, kutt bacon, kjøtt eller pølse i små terninger. Tilsett deretter løken sammen kjøttet og persille og stek blandingen til den har fått litt farge. Sett det til side for avkjøling.

Kutt brødet i småbiter og legg brødbitene i en bolle. Deretter pisk eggene sammen med melken og krydre med salt, pepper og muskatnøtt. Slå blandingen over brødet. La det stå å trekke ett kvarter. Bland så inn kjøtt/løk massen og rør inn melet. La det nå stå å hvile litt igjen i ca. 1/2 time. Massen skal være relativ fast. Kjennes den for løs så tilsett litt mer mel.

I mens massen setter seg, koker du opp vann i en stor kjele og tilsetter litt salt. Nå er det på tide å lage tirolerknödel. Væt hendene i kaldt vann og lag runde boller av massen (ca. 10 stk.). Legg knødlene deretter i det kokende vannet, men slå ned varmen for du lar dem trekke i ca. 20 min.

Ta knødlene opp og la de renne godt av seg. Nå er de klare til å serveres, gjerne med bruna smør over eller f.eks. baconfett og strø hakket persille på.  Server salat eller surkål til.

* Knødelbrød
I Østerrike brukes fine rundstykker, såkalte semmel. I Norge kan vi bruke fine eller grove rundstykker F.eks. billigrundstykker som finnes i de fleste butikker. Du kan også benytte loff eller lett grovt brød, men det må ikke bestå av hele korn. Og – VIKTIG – bakevarene må ikke være ferske, men minst 1 dag gamle.

Drikke til tirolerknödel

Øl er uten tvil den mest populære drikken til knödelretter. De som ikke er glad i øl kan også drikke hvitvin til tirolerknödel. Ofte blir Weissbrugunder foreslått til knödel.

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.