Posted in:

Schopfbraten

med knödel og sauerkraut

© by Arnold Weisz

Schopfbraten en klassiker blant østerrikske kjøttretter som er poplær både hjemme og på restauranter, og er en smakfull, men ganske enkel rett basert på svinenakke.

Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før dun setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, får du en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut.

Ingredienser for 3-4 porsjoner:

Ca. 1 kg svinenakke / kam
1 stk. Gul løk
4 fedd hvitløk
1 ss smør
Vann
Timian
Majoran
Karve
Salt
Pepper

Start med å forvarme stekeovnen til 180 °C. Brun kjøttstykket i en stekepanne på middels sterk varme, på alle sider. Finhakk hvitløken og gni inn kjøttstykket før du har på krydret. Gni smør rundt i en ildfast form før du legger i kjøttstykket. Kutt løken i store stykker og legg rundt kjøttet sammen med timian og majoran (merian). Fyll formen med vann slik at det står ca. 1 cm høyt.

Sett deretter kjøttet i ovnen. Øs med jevne mellomrom saften i formen over kjøttet. Dette gjør at kjøttet holder seg saftig og tar til seg smak. Vanligvis tar stekingen rundt 1,5 – 2 timer, alt etter størrelsen. La kjøttet hvile i 5 minutter før du skjærer det opp. I mellom tiden siler du kjøttsaften som er igjen i stekeformen, og om nødvendig, koker du inn kjøttsaften slik at tykner for å bruke den som saus.

Det finnes flere ulike varianter av Schopfbraten i Østerrike. I en variant, Lavanttaler Schopfbraten fra sørøst Kärnten, tilsetter man en halvliter eplemost (fjern tilsvarende mengde vann) under stekingen. Og den siste halvtimen i ovnen tilsetter man 4 epler, kuttet i båter uten skall. Eplebitene serveres med kjøttet.

ANNONSE

Annonser

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.