Malakofftorte er en deilig saftig kake med en spennende historie. Det finnes mange ulike oppskrifter i forskjellige land, men vi har tatt utgangspunkt i den østerrikske varianten.
Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble tilegnet spesielt for ham. Når det gjelder variasjonene i skrivemåten, skyldes det at i Østerrike uttales v som f, og derfor skrives navnet med 2 x f.
Nok om historien til kaken, som har vært en av de mest populære i Østerrike i mange år. Malakofftorte består av flere lag med fingerkjeks (Biskotten) dyppet i kaffe og rum, samt en mandelkrem og pisket krem. Det finnes også varianter med smørkrem.
ANNONSE
Ingredienser:
50 stk. fingerkjeks
1,5 dl svart kaffe
1 dl rom
150 g smør
200 g melis
150 g malte mandler
3 eggeplommer
1 1/4 dl kremfløte
——————————-
1 1/4 dl kremfløte til pynt
Fremgangsmåte:
Start med å lage kremen. Bland det romtempererte smøret med melis og pisk det litt sammen. Tilsett deretter de andre ingrediensene, malte mandler, eggeplommer og fløten, og pisk alt til en fast krem.
Kle en rund kakeform (26 cm) med bakepapir, både bunnen og siden.
Bland kaffe og rom og dypp deretter fingerkjeksene i blandingen. Dette gjøres ganske raskt på begge sider. Blir kjeksene for bløte, går de i stykker. Dekk bunnen av formen med hele kjeks. Til sidene på kanen (stående langs kanten av formen) bruker du halve. Brekk kjeksene i to før du bløter dem og still opp ved siden av hverandre rundt hele kanten.
Legg i et tykt lag av mandelkremen, deretter et lag med dyppede kjeks igjen, deretter et lag med krem osv. til alt er brukt opp.
Avslutt med et lag med vanlig krem øverst. Bruk gjerne en sprøytepose for å lage topper eller annen pynt.
Nå må kaken settes kaldt i minimum 3 – 4 timer. Den kan gjerne også stå til dagen etter.
Østerrikerne elsker sjokolade og spiser i snitt litt nesten 8 kg per person i året, bare slått av Tyskland og Sveits. Sjokolade er også en favoritt blant kakespiserne. Opprinnelig kommer kakaofrukten fra Sør-Amerika. Mayaene i Mellom-Amerika er de som har fått æren av å være de første som dyrket kakaotreet, og brukte frukten for å […]
< Se alle oppskriftene under teksten > Mattradisjoner fungerer ofte som nasjonale ikon. Mattradisjoner forteller også mye om sjelen til en nasjon og om dens åpenhet for andre kulturer. Østerrikes beliggenhet midt i Europa og landets historie har selvfølgelig hatt innflytelse på både kultur og mattradisjoner. Romerne som grunnla Vindabona (Wien) hadde med seg matretter […]
Kjøttretten gulyás hús (som betyr storfekjøtt på ungarsk), forkortet til «gulyás», var i sin opprinnelige form en enkel suppe laget av kjøtt og løk, som middelalderens «cowboyer» kokte på pusztaen over i en gryte over åpen. I Wien møttes de mange ulike kulturene som var en del av Keiserdømmet Østerrike. Szeklergulasch oppstod når man blandet […]
Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til […]
De første gugelhupf oppskriftene dukket opp på 1700-tallet og man brukte kakeformer av kobber eller keramikk. Gugelhupf ble veldig populært i Østerrike tidlig på 1800-tallet, og var til og med et statussymbol på kaffebordene, både på landet og hos de velhavende i byene. Jo bedre råd man hadde, jo mer forseggjort var formkaken. Mandler og […]
Et godt marmorert kjøtt gjør at steken holder seg saftig under steking. Ved å krydre steken godt før man setter den i ovnen og deretter med jevne mellomrom øse stekesaften over under steking, vil du få en aromatisk kjøttrett. På tradisjonelt østerriksk vis serveres steken i skiver sammen med semmelknödel og sauerkraut. Ingredienser for 3-4 […]
Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.
Få inspirasjon til din neste Østerrike reise! Abonner på vårt nyhetsbrev