Posted in:

Malakofftorte

© by Österreich Werbung, Foto: Harald Eisenberger

Malakofftorte er en deilig saftig kake med en spennende historie. Det finnes mange ulike oppskrifter i forskjellige land, men vi har tatt utgangspunkt i den østerrikske varianten.

Malakofftorte har angivelig fått navnet sitt til den franske statsmannen og marskalk Aimable Jean-Jaques Pelissier. Han ble berømt fordi han erobret den russiske festningen Fort Malakov, ved Sevastopol under Krimkrigen (1853–1856). Erobringen av Fort Malakovs seier var en viktig milepæl i løpet av krigen. Napoleon III utnevnte marskalk Pelissier til hertugen av Malakov. Malakoff-kaken ble tilegnet spesielt for ham. Når det gjelder variasjonene i skrivemåten, skyldes det at i Østerrike uttales v som f, og derfor skrives navnet med 2 x f.

Nok om historien til kaken, som har vært en av de mest populære i Østerrike i mange år. Malakofftorte består av flere lag med fingerkjeks (Biskotten) dyppet i kaffe og rum, samt en mandelkrem og pisket krem. Det finnes også varianter med smørkrem.

Ingredienser:

50 stk. fingerkjeks
1,5 dl svart kaffe
1 dl rom
150 g smør
200 g melis
150 g malte mandler
3 eggeplommer
1 1/4 dl kremfløte

——————————-

1 1/4 dl kremfløte til pynt

Fremgangsmåte:

Start med å lage kremen. Bland det romtempererte smøret med melis og pisk det litt sammen. Tilsett deretter de andre ingrediensene, malte mandler, eggeplommer og fløten, og pisk alt til en fast krem.

Kle en rund kakeform (26 cm) med bakepapir, både bunnen og siden.

Bland kaffe og rom og dypp deretter fingerkjeksene i blandingen. Dette gjøres ganske raskt på begge sider. Blir kjeksene for bløte, går de i stykker. Dekk bunnen av formen med hele kjeks. Til sidene på kanen (stående langs kanten av formen) bruker du halve. Brekk kjeksene i to før du bløter dem og still opp ved siden av hverandre rundt hele kanten.

Legg i et tykt lag av mandelkremen, deretter et lag med dyppede kjeks igjen, deretter et lag med krem osv. til alt er brukt opp.

Avslutt med et lag med vanlig krem øverst. Bruk gjerne en sprøytepose for å lage topper eller annen pynt.

Nå må kaken settes kaldt i minimum 3 – 4 timer. Den kan gjerne også stå til dagen etter.

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.