Posted in:

Steirischer Türkentommerl

Polentakake med plommer

© by Arnold Weisz

Steirischer Türkentommerl er god gammeldags husmannskost fra landet. Denne saftige kaken basert på maismel (polenta) og spesielt god med syltede plommer.

Steirischer Türkentommerl er en saftig fruktkake basert på maismel (polenta). I tillegg til at polenta holder godt på fuktighet og smak er det glutenfritt. Denne søte retten er langt enklere å lage enn å uttale. Tommerl er en rett med lange tradisjoner fra fjellregionen i det nordlige Steiermark – derav betegnelsen «Steirisch». Betegnelsen tommerl forteller at dette er en ovnsbakt rett. Türkentommerl har fått navnet sitt fra det gamle uttrykket “tyrker” som ble brukt på mais (polenta) i Steiermark for noen hundre år siden. Mais kom som polenta og fattigmannskost fra Italia og via Balkan til det gamle Habsburgmonarkiet. Osmanernes tradisjon med maisretter ble også språklig bevart: Türkensterz, Türkentommerl osv. som betegnelsen på retter laget av maismel. Maisen dukket opp i Italia påbegynnelsen av 1500-tallet med båtene som returnerte til Europa fra Amerika. I Steiermark dyrkes det mye mais. For det meste for å lage olje, men også noe spisemais.

Har du ikke plommer kan du også bruke epler, pærer, aprikos eller sitrusfrukter. Det finnes også «salte» varianter av tommerl med bacon, pølse eller grønnsaker. Vanlige matvarebutikker har dessverre sjelden polenta i hyllene og vi måtte til en Life-butikk for å kjøpt dette.

Ingredienser

1 liter melk
1 sitron
½ ts kanel
½ ts salt
140 g sukker
1 ts vaniljesukker
175 g polenta
3 egg

340 g syltet plomme (5-600 g ferske plommer)
100 g sukker
vann
smør til kakeformen

Fremgangsmåte

Start med å sylte plommene (frukten). Del plommene i to halvdeler slik at du enkelt kan fjerne kjernene. Kok dem deretter i litt vann og sukker til de er møre. Gjør gjerne dette dagen før slik at fruktene avkjøles. Før du begynner å bake siler du av laken, som passer fint som saus til kaken. Er den tynn kan du koke den inn litt eller jevne med maizena.

Forvarm stekeovnen til 200 °C. Smør en kakeform (ca. 26 – 28 cm) godt med smør.

Vask sitronen med varmt vann, tørk av og riv skallet fint. Kok opp melken med sitronskall, kanel, salt, sukker og vaniljesukker i en kjele. Dryss polentaen oppi under omrøring og la det hele koke i omkring 2 minutter. Ta kasserollen av ovnen og rør inn eggene. Hell røren i kakeformen. Dytt halve plommer ned i kakerøren slik at de stikker litt opp.

Bak kaken midt i ovnen i rundt 30 minutter til den er gyllenbrun. Akkurat som med vanlig sukkerbrød kan du bruke en trepinne (grillspyd) for å sjekke om kaken er gjennomstekt. Avkjøl bakverket i formen før servering.

Server Steirischer Türkentommerl med creme fraiche eller rømme, samt plommesausen.

ANNONSE

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,

Skrevet av Arnold Weisz

Arnold har reist verden rundt og besøkt bortimot 70 land. Som halvt østerriker (den andre halvparten er norsk) kjenner han Østerrike meget godt. Arnolds uovertrufne pasjon for kaker og fjellturer, gjør ham til en perfekt reiseskribent om Østerrike.