Posted in:

Linzer Torte

© by Linz Tourismus / MS Fotogroup

Visstnok verdens eldste kake. Ingen vet helt hvem som oppfant Linzer Torte. Uansett, dette er en klassiker fra Linz, hovedstaden i Oberösterreich.

Det eldste beviset for at «Mandl Dortten», dvs. mandelterter, ble satt på bordet i Linz, er en vertshusregning fra 1619. Dessuten har man funnet en oppskrift i en bok fra 1653 som tilhørte grevinne Anna Margarita Sagramosa fra Verona. Oppfinneren av kaken er fortsatt et mysterium, men konditoren Johann Konrad Vogel (1796-1883) har bidratt til å gjøre Linzer Torte kjent utenfor industribyen ved Donau. Vogel immigrerte til Linz fra Tyskland i 1822 og giftet seg med Katharina Kreß i 1823, enken etter en baker. Dette ga henne forretnings- og borgerrettigheter i byen Linz.

I dag er kaken tilgjengelig over hele Østerrike. Ofte ser du også en småkakevariant. 

Ingredienser:

2 hardkokte egg (la de bli kalde)
150 g mel
150 g sukker
150 malte mandler
1 egg
125 g smør i biter
1 klype salt
1 klype kanel
1 ss rom (valgfritt)

Fremgangsmåte:

Smuldre eggeplommene av de kokte eggene og bland alle ingrediensene, tilsett 1 – 2 ss vann og bland alt til en glatt deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 2 timer.

Kjevle ut 2/3 av deigen slik at den passer i en 26 cm kakeform, deigen må gå 1 cm ekstra opp langs kanten. Fyll den så med bringebærsyltetøy. Kjevle ut resten av deigen og skjær i 2 cm brede strimler. Lag et gitter over syltetøyet.

Stek kaken ved 180 °C til den er gyllenbrun, omkring 45 minutter. Husk å forvarme ovnen. Sjekk om bunnen er gjennomstekt ved å stikke en grillpinne eller strikkepinne i den

Linzer Torte holder seg lenge. Skjær den helst ikke opp når den er fersk (vent iallfall et par timer), ettersom den blir mye bedre når den har stått en stund.

ANNONSER

Share, , Google Plus, Pinterest,